ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξούν για την Ελλάδα Σόιμπλε - Σαπέν, ζητούν παρουσία του ΔΝΤ

Νέα συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ - Οι συζητήσεις μεταφέρονται στην Αθήνα

Δεύτερη συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
tsakalotos lagarde

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη τύπου της κ. Λαγκάρντ η οποία τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά για να γίνει», αλλά και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά την ελάφρυνση του χρέους.

Ετσι, λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ελληνας υπουργός ζήτησε δεύτερη συνάντηση μέσα σε 24 ώρες, η οποία κράτησε περίπου 20 λεπτά.  Μετά την συνομιλία, ο Ελληνας υπουργός είπε πως τα πράγματα πήγαν καλά και ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα ζητήματα, προσθέτοντας ότι και οι συζητήσεις σε επίπεδο πια θεσμών θα συνεχιστούν από Δευτέρα- Τρίτη στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε διευκρινήσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ και επεδίωξε να διασφαλίσει εκ νέου την δέσμευση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον με τις ελληνικές αρχές, και ανακοίνωσε την επιστροφή της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Προειδοποίησε, όμως ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και να μην αναμένονται άμεσα αποτελέσματα. «Είχαμε», σημείωσε, «εποικοδομητικές και φιλικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι το κατέστησα σαφές και στην ανακοίνωσή μου χθες αυτό το οποίο επιτύχαμε σε αυτές τις συναντήσεις. Συνεπώς η Αποστολή μας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μην περιμένετε άμεσο αποτέλεσμα διότι αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά (η αξιολόγηση). Αλλά η θέση μας σε σχέση με την ελληνική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας, των δύο πυλώνων», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

WSJ: Πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ εξετάζουν οι πιστωτές

Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε πληροφορίες ότι έχει τεθεί στο τραπέζι συμβιβαστική φόρμουλα για επιβολή επιπρόσθετων «μέτρων εν αναμονή» ύψους 3.6 δις ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ. Με βάση την φόρμουλα, η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει μεν τα μέτρα, αλλά θα τα εφαρμόσει μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι.

Αισιοδοξία εξέφρασαν Σαπέν - Σόιμπλε

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ενόψει του άτυπου συμβουλίου (σ.σ. 22η και 23η Απριλίου) του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στο Άμστερνταμ», πρόσθεσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης αισιόδοξος. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός. «Σημειώθηκαν πρόοδοι τις τελευταίες ημέρες, κι όλοι έχουμε τη βούληση να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και θετική λύση», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Όμως απομένει δουλειά να γίνει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επέμειναν και οι δύο στη θέση πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλέον, αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα έχει αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος», επιχειρηματολόγησε ο Σαπέν.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Δεν έχω τρόπο να ενεργήσω διαφορετικά», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορούσε παρά να πει όχι σε μια συμφωνία με την Ελλάδα εάν το Ταμείο αποχωρούσε

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜαν. 19:21 17/04/2016

  Θέλουν ή δεν θέλουν…φτύσιμο..??
  Οι ΤσιπροΚαμμένοι..??
  Οταν η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματευόταν την πώληση του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης με τίμημα που θα ξεπερνούσε τα 700.000.000 ευρώ, οι σημερινοί κυβερνώντας απειλούσαν Θεούς και δαίμονες, μιλούσαν για προδότες και ειδικά δικαστήρια και για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου αντί πινακίου φακής..
  Χθες ανακοινώθηκε μετά θριαμβολογιών και τυμπανοκρουσιών πως ο Αστέρας πουλήθηκε σε κοινοπραξία αραβικών συμφερόντων..
  Πόσο λέτε..??
  Μόλις 400.000.000 ευρώ και μάλιστα σε δόσεις..
  Τώρα τους πας σε ειδικό δικαστήριο…

 2. ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΛΕΛ

  Όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπούλησε έναντι πινακίου φακής τις ελληνικές τράπεζες στα ξένα hedge funds, αποτέλεσμα της καταστροφικής 7μηνης διαπραγμάτευσης, των capital controls και του κλεισίματος των τραπεζών. Ωστόσο αυτή η επιλογή της κυβέρνησης δεν έγινε εν κενώ και ας το θυμούνται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2014 δημιούργησαν το νομοθετικό πλαίσιο προς τούτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο περίφημο άρθρο 2 που καταψήφισε ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όλοι μπορούν να θυμηθούν τον πόλεμο που δέχθηκε από το ίδιο του το κόμμα και από τα ΜΜΕ γι αυτή του τη στάση, η οποία είχε συνδεθεί αφελώς με το σενάριο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε τι είχε απαντήσει εκείνος σε συνέντευξή του στο Bloomberg εκείνη την εποχή, οι οποίες αν μη τι άλλο σήμερα τον δικαιώνουν:
  -Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε μαζί μας σήμερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, υπήρξε μια σημαντική ψηφοφορία, εσείς ψηφίσατε αρνητικά σε ένα μέρος του, σε αυτό για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ποια ήταν η αντίρρησή σας;

  ΓΑΠ: Ναι, ψήφισα αρνητικά στο θέμα αυτό. Ήταν ζήτημα αρχής, το ίδιο θα έκανα και πάλι αν κάτι τέτοιο ερχόταν ξανά στη Βουλή. Ο βασικός λόγος είναι ότι, αντιλαμβάνομαι πως σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, ίσως χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε τράπεζες με κάποιες απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Το να το κάνουμε όμως αυτό με νόμο, ώστε να είναι επίσημη, διαρκής, στο διηνεκές πολιτική, ειδικά όταν οι Έλληνες έχουμε θυσιάσει πολλά και ειδικότερα, ξανά και ξανά για διάσωση τραπεζών, είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική, λόγω αρχών.

 3. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΑ »ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ»……!!!
  ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ…!!!!!

  Ξεφτιλίζει η τρόικα τον «πατριώτη» Καμμένο, βάζοντας ως όρο την ακύρωση δαπάνης 500 εκ. για τα αεροπλάνα

  Με ένα… ενισχυμένο πακέτο μέτρων και απαιτήσεων προσήλθε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων η πλευρά των εταίρων, μετά το αδιέξοδο που καταγράφηκε νωρίτερα την Κυριακή στις διαβουλεύσεις καθώς η ελληνική πλευρά φέρεται να παρουσίασε αδύναμα ισοδύναμα που δεν πείθουν τους εκπροσώπους των δανειστών…

  Επί της ουσίας οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά μέτρων που κρίνονται, από την πλευρά των Ευρωπαίων, ως προαπαιτούμενα για μια συμφωνία. Μια συμφωνία που όλα δείχνουν πως πλέον συνίσταται όχι σε μια τελική, οριστική λύση, αλλά σε μια εννεάμηνη (9μηνη) παράταση του ελληνικού προγράμματος, με εξασφάλιση χρηματοδότησης περί τα 20 δισ. ευρώ, κυρίως από το «γύρισμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και συνολικά το ευρωσύστημα, ύψους περί τα 27 δισ. ευρώ. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται η παρέμβαση του ESM, με δάνειο του οποίου θα αγορασθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ αλλά με επιτόκιο κατά πολύ χαμηλότερο και με χρονική παράταση της ωρίμανσής τους.

  Ως προς τα μέτρα που αποτελούν πια αντικείμενο του παζαριού αυτά συνίστανται στην:

  – μείωση κατά 2% των κύριων συντάξεων και δη άμεσα. Αυτό το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ θα αποφέρει η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 4% ή 5%. Στα μέτρα αυτά η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφωνεί με ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού επί των κύριων ίσως στο 1%, με κέρδος περί τα 250 εκατ. ευρώ.

  – Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική αποστολή εμμένει στο 0,75% για το 2015 και στο 1,75% για το 2016, αλλά οι εταίροι από την πλευρά τους απαιτούν συντελεστές 1% και 2% αντίστοιχα. Πιθανή είναι η συζήτηση μιας πρότασης για ενιαίο 18μηνο, από τώρα έως το τέλος του 2016, με συντελεστή 1,5%. Οι εταίροι θεωρούν ούτως ή άλλως χαμένη τη χρονιά φέτος οπότε ενδέχεται να συμφωνήσουν σε αυτή την… «ομογενοποίηση» του συντελεστή για τις 2 χρονιές.

  – Η ελληνική αποστολή φέρεται να έχει συμφωνήσει και ως προς το θέμα της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων, ιδίως ως προς τον ανώτατο συντελεστή, που δεν αποκλείεται από το 42% σήμερα να φτάσει τουλάχιστον στο 45%. Πιθανότατα μάλιστα κι αυτό το μέτρο να ισχύσει άμεσα.

  – Αντιθέτως, ως προς τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών η ελληνική πλευρά μοιάζει τουλάχιστον διστακτική, καθώς ακόμα κι αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα αποφέρει μετά βίας 200 εκατομμύρια ευρώ, ποσό δυσανάλογα μικρό του κοινωνικού κόστους…

  – Συμφωνία των δύο πλευρών διαφαίνεται ως προς το θέμα της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Ιδιαίτερα στα μη μισθολογικά, η μείωση θα φτάσει στα 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 (από τα 700 στα 500) ενώ ακυρώνεται οριστικά η αναβάθμιση των 5 παλαιών αεροπλανων από την Locheed.

  – Συμφωνία διαφαίνεται και ως προς την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τέλος,

  – Στο θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πρόταση για τρεις συντελεστές μάλλον περνάει αλλά με μερικές διαφοροποιήσεις ως προς την κατάταξη των προϊόντων. Συγκεκριμένα στον μικρό συντελεστή του 6,5% θα παραμείνουν τα φάρμακα, στον μεσαίο του 13% τα τρόφιμα, ενώ στον υψηλό του 23% θα μεταφερθούν τρόφιμα πολυτελείας, εισαγόμενα και συσκευασμένα…

  Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει καθώς μια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να εξετασθεί από ένα έκτακτο Euroworking Group πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 18ης Ιουνίου, πριν δηλαδή από το Eurogroup της Πέμπτης, που, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, «είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου». [newsmoney]

  ΣΧΟΛΙΟ: Αξίζει ειδικής αναφοράς το θέμα της μείωσης των αμυντικών δαπανών, στο οποίο οι δανειστές φαίνεται να βάζουν όρους ακύρωσης της συμφωνίας Καμμένου-Locheed για την αναβάθμιση παλαιών αεροπλάνων. Ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να κάνει σκανδαλώδη στρατιωτική δαπάνη 500 εκ ευρώ [Σκάνδαλο Καμμένου με απευθείας ανάθεση 500 εκ $ για πολεμικά αεροπλάνα] ενώ παράλληλα η συγκυβέρνηση διαπραγματευόταν με την τρόικα για χρηματικό ποσό 200εκ ευρώ που θα αφορά στην ανθρωπιστική κρίση. Είναι απόλυτα θεμιτός ο όρος τον οποίο βάζουν οι δανειστές, ενώ παράλληλα συνιστά μία κίνηση ενημέρωσης προς την κοινή γνώμη ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ζητά τα λεφτά και την αλληλεγγύη των υπολοίπων λαών της Ευρώπης για να κάνει σπατάλες και πολιτικά παιχνίδια ο Υπουργός Άμυνας και συγκυβερνήτης της χώρας.

  Άραγε, τίνος το μέρος θα πάρει ο »αριστερός» ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την πρωτοβουλία των »θεσμών»; Το επόμενο βήμα είναι να βάλει τα χακί και να φωνάζει συνθήματα ΟΥΚάδων ότι θα κόψει αυτιά Τούρκων. Πόσο περισσότερο θα ξεφτιλιστεί;Ιδού η Ρόδος, ιδού και η ξεφτίλα.
  Jump, σύντροφε, jump

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.