ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο

Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός στην (ανατολική) Γερμανία

Γιατί η ακροδεξιά στην ανατολική Γερμανία είναι ισχυρότερη απ΄ ό,τι στην δυτική; Το θέμα αυτό απασχόλησε συζήτηση τεσσάρων ειδικών στο Βερολίνο. Πολλά ωστόσο σημαντικά ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα.
akrodexia

Όσοι συμμετείχαν στη συζήτηση στο Ερευνητικό Ίδρυμα για το Δικτατορικό Καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας με θέμα «Ακροδεξιός εξτρεμισμός και ξενοφοβία στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και την ανατολική Γερμανία» θεωρούνται ειδήμονες στον τομέα τους. Η αφρικανολόγος Πέγκι Πίσε, η νεότερη από τους συνομιλητές, γεννήθηκε το 1968 στο κράτος της Ανατολικής Γερμανίας. Ο Χάιντς Έγκερτ διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στη Σαξονία, ο Κρίστιαν Πφάιφερ είναι επικεφαλής στο Ινστιτούτο Εγκληματολογικής Έρευνας στην Κάτω Σαξονία και ο Βέρνερ Πάτσελτ εργάζεται ως πολιτικός επιστήμονας στη Δρέσδη.

Δυστυχώς όμως οι τέσσερεις συνομιλητές δεν κάνουν πραγματικό διάλογο. Αντίθετα, αναφέρονται σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως ακροδεξιά, ξενοφοβία, ρατσισμό, φασισμό, χωρίς ωστόσο να γίνεται αντιπαράθεση επιχειρημάτων και ανταλλαγή απόψεων. Όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ότι στη ανατολική Γερμανία υπάρχουν, αναλογικά, περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και ότι ο αριθμός των επιθέσεων που καταγράφονται σε βάρος καταυλισμών προσφύγων είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην δυτική Γερμανία.

Ενισχυμένος ο ακροδεξιός εξτρεμισμός και στην δυτική Γερμανία

Αν και η συζήτηση διήρκησε δύο ώρες, οι συνομιλητές δεν κατάφεραν να δώσουν απαντήσεις που ανέμενε το κοινό τους. Μόνο ο Χάιντς Έγκερτ είπε ότι και στην δυτική Γερμανία χρειάστηκαν 25 χρόνια μετά το πόλεμο για να «μάθει» ο κόσμος να ζει με τη Δημοκρατία. Ίσως κάτι αντίστοιχο να ισχύει και για την ανατολική Γερμανία. Όμως κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί 25 χρόνια από την επανένωση των δύο Γερμανιών ο ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι πολύ πιο ισχυρός στην ανατολική από ό,τι στην δυτική Γερμανία.

Ο Βέρνερ Πάτσελτ θεωρεί ότι τόσο στην ανατολική όσο και στην δυτική Γερμανία παραμελήθηκε η πολιτική αγωγή. Για την ενίσχυση του ακροδεξιού εξτρεμισμού τα τελευταία χρόνια ο πολιτικός επιστήμονας δίνει και μια άλλη εξήγηση: Την αντίσταση των ανατολικογερμανών στην υπεροψία των δυτικογερμανών. Κανείς από τους υπόλοιπους συνομιλητές δεν διατύπωσε κάποια ένσταση. Μόνο η Πέγκι Πίσε επεσήμανε, πολύ σωστά, ότι και στα κρατίδια Βάδης-Βιρτεμβέργης και Ρηνανίας-Παλατινάτου το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία βγήκε σαφώς ενισχυμένο στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Επιπλέον ο Βέρνερ Πάτσελτ θυμίζει τις επιθέσεις εναντίον ξένων με αρκετά θύματα στο Μελν και το Ζόλινγκεν της δυτικής Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίες του ΄90. Ίσως, είπε ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας θα έπρεπε να θέσουμε το ερώτημα γιατί στην δυτική Γερμανία ενισχύεται ο ακροδεξιός εξτρεμισμός παρά τα 70 χρόνια Δημοκρατίας. «Στο κάτω κάτω η Δημοκρατία υπάρχει στην ανατολική Γερμανία μόλις τα τελευταία 25 χρόνια».

Deutsche Welle

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Θ.Τ. 12:38 08/04/2016

  Η φράση του Χάιντς Έγκερτ ότι » «… στην δυτική Γερμανία χρειάστηκαν 25 χρόνια μετά το πόλεμο για να «μάθει» ο κόσμος να ζει με τη Δημοκρατία …» είναι όλο το ζουμί . Αντίστοιχα και γιά την πρώην DDR γιατί ήταν σταλινική ( = ακροδεξιά ) δικτατορία, ας ελπίσουμε πως θα έρθει και εκεί κάτι σαν το 1968 στην Δ.Γ.
  Οσο γιά την επιτυχία του AfD στα δυτικά κρατίδια, έχουμε το ξαναζωντάνεμα αυτών που πολύ παλία μας λέγαν Scheissauslaender, Kanaken, καίγαν τούρκους στο Moelln, πήγαν να κάψουν βιετναμέζους στο Lichterhagen κ.λπ. Ο ρατσιστικός σπόρος υπάρχει πάντα, το λίπασμα που κάθε τόσο τον κάνει και ξεπετάγεται είναι τα κίτρινα Μ.Μ.Ε. ( Bild, Focus, ιδιωτικά κανάλια κ.λπ. ) .
  Οπως και εδώ , υπήρχαν πάντα οι μαυραγορήτες, κουκουλοφόροι της κατοχής, οι χουντοβασανιστές του ¨πατρις-θρησκεία-οικογένεια», το λίπασμα που τους έκανε και ξεπετάχτηκαν ήταν ιδιώς τα κανάλια , όπου π.χ. όταν γινόταν φόνος μας πληροφορούσαν πως ο φονιάς είναι π.χ. αλβανός και αυτό είχει «σημασία», ενώ αν ήταν π.χ. θηβαίος δεν είχε – πράγματι – σημασία .

  Στην Γερμανία πάλι οι φασίστες έχουν το σύνθημα Luegenpresse ( ψεύτης τύπος ) που είναι σε μέγιστο βαθμό σωστό, γιατί τα Μ.Μ.Ε είναι κατευθυνόμενα από κάποιους ολιγάρχες. Αλλά κανένα Μ.Μ.Ε – φυσικά – δεν λέει πως έτσι είναι, μόνο που αυτοί στη θέση κάποιων ολιγαρχών θέλουν να βάλουν κάποιον αδόλφο .
  Αντίστοιχα γίνονται στο πιό τσαπατσούλικο και στην Ελλάδα .

  Η τέταρτη εξουσία έχει καβαλήσει τις άλλες τρεις κατ΄εντολήν τελικά ολιγαρχών .
  ( Ολιγάρχες = αυτοί που δεν δικάζονται, δεν φορολογούνται κ.λπ. )
  και όσοι τους ακολουθούν στο «νομότυπο είναι και ηθικό» .
  Εχουν καταργήσει ΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ, την διάκριση των εξουσιών .
  Με τα Μ.Μ.Ε. οι ολιγάρχες δεν χρειάζονται όπως παλιά τα τανκς .

  Αυτά έχω να πω και γιά την Γερμανία και για εδώ, Κε Φελνίκο μας
  κι ας κόβετε . . .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.