ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το σάλο με τα Panama Papers

Ο Κάμερον δημοσιοποίησε τις φορολογικές του δηλώσεις

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε στην δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, σε μια προσπάθεια να δώσει ένα τέλος στα ερωτήματα που ανέκυψαν σχετικά με την προσωπική του οικονομική κατάσταση, τα οποία προκλήθηκαν μετά την αποκάλυψη των λεγόμενων "Εγγράφων του Παναμά" (Panama Papers) και τα εξωχώρια επενδυτικά ταμεία που διατηρούσε ο Ίαν Κάμερον, ο πατέρας του πρωθυπουργού, ο οποίος πέθανε το 2010.
cameron

Μετά τις αποκαλύψεις των εγγράφων και μετά από τέσσερις ανακοινώσεις με μπερδεμένες διατυπώσεις που εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού, ο Κάμερον το βράδυ της Πέμπτης παραδέχτηκε τελικά σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ότι είχε μετοχές σε αυτά τα ταμεία μέχρι το 2010.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, για πρωθυπουργό στην ιστορία της Βρετανίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε στην δημοσιότητα τα τυπικώς εμπιστευτικά δεδομένα, μετά και την παραδοχή του ότι θα έπρεπε να είχε διαχειριστεί καλύτερα την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν από την εταιρεία ορκωτών λογιστών RNS - και αφορούν έξι χρόνια - ο Κάμερον πλήρωσε φόρους ύψους 75.898 λιρών (94.082 ευρώ) επί εισοδήματος 200.307 λιρών (248,297 ευρώ) κατά το οικονομικό έτος 2014 – 2015, στην πιο πρόσφατη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εισόδημα του αποτελείται από μισθό ύψους 140.522 λιρών, φορολογητέες δαπάνες 9.834 λιρών, 46.899 λίρες από το μισό του μεριδίου του ενοικίου που λαμβάνει από την οικογενειακή του οικεία στο Λονδίνο και 3.052 λίρες από επιτόκια αποταμιεύσεων.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη θέσπιση μιας νέας επιχειρησιακής ομάδας, στην οποία θα ηγούνται από κοινού οι φορολογικές αρχές της χώρας και η εθνική υπηρεσία καταπολέμησης εγκλήματος, με στόχο να προωθηθεί το έργο που έχει κάνει η Βρετανία στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και ενάντια στη φοροδιαφυγή.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς δράσης για την καταπολέμηση της παγκόσμιας μάστιγας της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής και γενικότερα της διεθνούς διαφθοράς", δήλωσε ο Κάμερον με ανακοίνωση του.
"Σαφώς πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος και αυτή η επιχειρησιακή ομάδα θα στελεχωθεί με τους καλύτερους βρετανούς εμπειρογνώμονες για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη που σχετίζεται με τα Panama Papers", πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έχει εντοπίσει 2 δισεκατομμύρια λίρες σε φοροδιαφυγή σε υπεράκτιες εταιρείες από το 2010 και οι αρχές διεξάγουν ήδη έρευνα σε 700 πρόσωπα που συνδέονται με τον Παναμά.

Η επιχειρησιακή ομάδα θα λάβει επιχορήγηση 10 εκατομμύρια λίρες για να ξεκινήσει την λειτουργία της, ανέφερε η κυβέρνηση.

Πολιτικοί από όλο το κομματικό φάσμα της Γερμανίας καλούν τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταπολεμήσει την χρήση υπεράκτιων χρηματοοικονομικών εταιρειών (off-shore), που ιδρύονται σε βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις με σκοπό την φοροαποφυγή.

«Θα είμαστε πειστικοί σε παγκόσμια κλίμακα πρωτίστως όταν συμμορφωνόμαστε με την ΕΕ και κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο από τη Βρετανία των υπερπόντιων κτήσεών της—θα πρέπει να το καταστήσουμε σαφές αυτό στους Βρετανούς στις επόμενες συνομιλίες», τονίζει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Βελτ αμ Ζόνταγκ ο σημαίνων συντηρητικός πολιτικός Ραλφ Μπίρκζαους.

Από την πλευρά του, ο ειδήμων στα οικονομικά του (συγκυβερνώντος) Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ, πρόσθεσε πως ο Κάμερον θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα μετά και την δημοσίευση την προηγούμενη εβδομάδα των «εγγράφων του Παναμά» (Panama Papers), απ’ όπου προκύπτει ότι πάνω από τις μισές από τις 200.000 offshore εταιρείες που είχε στήσει το νομικό γραφείο Μοσάκ Φονσέκα έδρευαν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

«Εάν ο Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να τον πάρουν σοβαρά, τόσο προσωπικά, όσο και πολιτικά, σε όσα λέει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, η Βρετανία θα πρέπει να κλείσει αμέσως όλες τις κερκόπορτες στην ίδια της τη χώρα», προσθέτει στην εφημερίδα ο Σνάιντερ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.