ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ελληνική πρόταση στο Eurogroup

Ο πρωθυπουργός ψάχνει συμμάχους ενόψει της «τελικής συμφωνίας»

Να «διεθνοποιήσει» το νέο όπλο που πρόσφερε στη κυβερνητική φαρέτρα η Eurostat επιχειρεί από χθες ο πρωθυπουργός, στην προσπάθεια του Μαξίμου να «φρενάρει» τις αξιώσεις ΔΝΤ και Βερολίνου για νομοθέτηση «ρήτρας προαιρετικών μέτρων», που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή και να οδηγήσει τις συζητήσεις στο… καλοκαίρι του 2015.
tsipras

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανέμεναν μεν πως τα στοιχεία της Eurostat είναι θετικά, ωστόσο χθες δεν έκρυβαν την έκπληξή τους, αφού οι τελικές ανακοινώσεις υπερέβαιναν και τις πλέον αισιόδοξες ελπίδες της κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανέδειξε πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ για το «κολασμένο» 2015 και πλέον στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτό το μέγεθος «τινάζει στον αέρα» τις προβλέψεις του ΔΝΤ και τις εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα το 2018 θα βρεθεί εκτός στόχων.

Επικοινωνίες Τσίπρα

Εξάλλου, χθες, μιλώντας στο Euronews, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, διαπιστώνοντας πως «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες». Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επιδόθηκε σε νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών, στην
προσπάθειά του να εξασφαλίσει συμμαχίες για να αποφύγει η χώρα την νομοθέτηση της «ρήτρας προαιρετικών μέτρων» για το 2018. Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, εκθέτοντάς τους τα πλήρη στοιχεία της Eurostat και υποστηρίζοντας ότι πλέον, οι απαιτήσεις για το «μαξιλάρι μέτρων» είναι εκτός πραγματικότητας. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι συνομιλητές του πρωθυπουργού όχι μόνο έδειξαν να καταλαβαίνουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, αλλά επιπροσθέτως συμφώνησαν μ’ αυτά.

«Μπλόκο»

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, αυτό το νέο διαπραγματευτικό χαρτί, ο πρωθυπουργός τοποθετείται στην σκακιέρα των συσχετισμών μεταξύ των δανειστών, έχοντας ήδη διασφαλίσει την στήριξη της Κομισιόν και του προέδρου της, Ζαν Κλοντ
Γιούνκερ. Εξάλλου, ο Λουξεμβούργιος κοινοτικός αξιωματούχος διεμήνυσε ήδη από προχθές ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα μέτρα» και έτσι, έστειλε μήνυμα στο ΔΝΤ, αλλά και στο Βερολίνο, ότι δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί να αφεθεί η Ελλάδα για μία ακόμη φορά στη δίνη της πολιτικής αστάθειας.
Εξάλλου, τις μειωμένες πολιτικές αντοχές και τα όρια της κυβέρνησης υπονόησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Euronews, καθώς έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ως «κόκκινη γραμμή» να μην ζητηθούν πρόσθετα μέτρα. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν τα μέτρα «περνούν» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που στηρίζει την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Η συμφωνία θα υλοποιηθεί. Η χώρα θα βγει από την κρίση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά, «φωτογραφίζοντας» το ΔΝΤ και το Βερολίνο ως αυτούς τους «κάποιους» που… «θέλουν επιπρόσθετα βάρη».

Η ελληνική πρόταση στο Eurogroup

Τούτων δοθέντων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ανοίξει τα χαρτιά του στο σημερινό Eurogroup στο Άμστερνταμ, έχοντας ως όπλο αφενός το πλεόνασμα της Eurostat, αφετέρου τον «σχεδόν λευκό καπνό» που βγήκε χθες
στο Χίλτον, με στόχο να έχουν τελειώσει όλα και να επιτευχθεί συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα, σε μία έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη. Ο κ. Τσακαλώτος, κατά πληροφορίες, θα ζητήσει από τους ομολόγους του να κλείσει τώρα η αξιολόγηση με τα μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων, για τα οποία και έχει βγει «σχεδόν λευκός καπνός» και να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup την Μεγάλη Εβδομάδα, όταν θα υπάρξει πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να κηρύξει την πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθείσα. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος θα διαβεβαιώσει τους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να αναλάβει με την μορφή πολιτικής δέσμευσης την λήψη επιπρόσθετων μέτρων στον προϋπολογισμό του 2018, εάν και εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τον στόχο –αλλά… «μόνο
τότε και μόνο αν υπάρξουν αποκλίσεις», όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές και συνομιλητές του υπουργού Οικονομικών.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ας αναρωτηθεί ο καθε απλός πολίτης που παραμένει αγνός και απαγοητευμένος από τις ενέργειες και τα μέτρα , τις δεσμεύσεις λιτότητας που του έρχονται απανωτές , τους νέους φόρους ,τις κρατήσεις και τις περικοπές μισθών και συντάξεων , τα τραπεζικά controls και τα ψέμματα των κυβερνήσεων που διαδέχθηκαν τον » Τσολάκογλου » της περιόδου 2009 -2011 ….!

  Ηταν καλύτερα ; ηθικά , οικονομικά ,πολιτισμικά και εθνικά τότε, ή , τώρα με όσες κυβερνήσεις διαδέχθηκαν την ομάδα του Παπανδρέου που βάλθηκε να μας αλλάξει τις κακές μας συνήθειες απο βάθρου και να μας γεμίζει με ελπίδα γιά το μέλλον.
  Την κυβέρνηση που ήθελε τα παντα στο φως!

  Αν δεν τον είχαν προδώσει όσοι των ειδικών συμφερόντων έβλεπαν «τα συμφέροντά τους » να μετατρέπονται σε συμφέροντα του Ελληνικού Λαού , το μελλον του «τότε » θα ηταν σήμερα !
  και σίγουρα θα είχαμε τελειώσει με το «μνημόνιο » και θα είμαστε με τις αγορές , την ανάπτυξη και την πρόοδο.

  Σήμερα , 6 χρόνια μετά, είμαστε σε απελπιστική κατάσταση με αγωνία για το μέλλον μας, χωρίς κάν φωνή στην Βουλή .
  Μηπως φταίξαμε και μείς οι ίδιοι με τους καινούργιους Μεσίες που εφεύραμε ;

 2. ΠΟΙΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΘΑ ΔΑΝΕΙΖΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ καΜένο εντελώς
  με αυτή την συμπεριφορά?
  =========================================
  Αγωνιούμε και ψάχνουμε να βρούμε αιτίες που διαρκώς οι δανειστές αναβάλλουν και διαρκώς αποδεικνύουν την ΕΛΛΕΙΨΗ εμπιστοσύνης ΟΛΩΝ !!! των δανειστών στο πρόσωπο του Αλέξη καΜένου εντελώς.
  *Ποιος ξένος μπορεί να δεσμευτεί στο λαό του, ότι ο Τσίπρας είναι πρόσωπο αξιόπιστο, και οικονομικά κατηρτισμένο, ώστε να κάνει ΣΩΣΤΗ ! διαχείριση των χρημάτων των λαών που μας δανείζουν?
  *Βρίσαμε χυδαία , προσβάλαμε βάναυσα και προκαλέσαμε τους ΠΑΝΤΕΣ, αρχής γενομένης με το ‘’αχόρταγο’’ κατασκεύασμα της πολιτικής ηλιθιότητας που έγινε και υπουργό. Ποιον δεν έβρισε και ποιον δεν προκάλεσε τόσο ο ακροδεξιός συνέταιρος όσο και ο ίδιος ο Τσίπρας, με την αγραμματοσύνη του και τους κοκκινολαίμηδες συμβούλους του?
  *Δυστυχώς, οι ‘’αριστεροί’’ προβοκάτορες της δημοκρατίας και της νομιμότητας, φαίνεται, πως βρίσκονται σε ‘’διατεταγμένη’’ υπηρεσία καταστροφής της Ελλάδας, κατάληψης της εξουσίας, κατάργηση της δημοκρατίας, Η, ??? υπό την επήρεια επικίνδυνων παραισθησιογόνων ουσιών?
  *Ποιες υπογεγραμμένες συμφωνίες τήρησε και εφάρμοσε ο χουντο αναστημένος ‘’εκλεκτός’’ των ..εκλεκτών της Χούντας?
  *Τι ακριβώς έχει ως ‘’ΑΤΟΥ’’ ο κ Τσίπρας, για να απαιτήσει και μείωση χρέους ?
  *Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχει εφαρμόσει και ποιους νόμους ενεργοποιήσει ώστε να αντιληφθούν και οι εταίροι μας-δανειστές, όταν δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες των λαών που θα πληρώσουν ‘’ την ασυλία Τσίπρα ‘’ στον Καραμανλή?
  *Πόσες ..μυριάδες κομματικοί κολαούζοι ‘’κατέχουν’’ δημόσιες θέσεις λόγω μαυρογυαλούρικης συμπεριφοράς των πεινασμένων για εξουσία μπολσεβίκων.
  *Με ποια εχέγγυα έρχεται σήμερα ο Τσίπρας και υπόσχεται τόσο προεκλογικά ,όσο και μετεκλογικά μείωση του χρέους από την ΕΕ, όταν ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν την του υπεσχέθη, κι όταν η μέχρι σήμερα ΣΠΑΤΑΛΗ και μικροκομματική διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε πελατειακή και αντισυνταγματική ‘’αντάξια’’ της κλίκας των όψιμων απογόνων του σταλινικού ολοκαυτώματος της δημοκρατίας, της ισότητας της ανθρωπιάς.
  **Ποιος ΤΡΕΛΟΣ πολιτικός ηγέτης των μελών της ΕΕ, θα τολμήσει να προτείνει στο λαό του, να υποστεί νέες θυσίες, για να ‘’ακούνε’’ τις ΒΡΙΣΙΕΣ του Καμμένου και την βρόμικη προπαγάνδα, εκβιασμούς, ψευτοαντριλίκια και σπατάλη ασυγκράτητη , ανώφελη και μικροκομματική συμπεριφορά , από τους Τσιπρογιάννηδες , με τα χρήματα που θα στερηθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους?
  *Τι ακριβώς προτείνει ή, έκανε υπέρ της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων, εκτός του: ΝΑ ‘’ΧΑΡΙΣΕΙ’’ τον ‘’Αστέρα’’ ,να ‘’δωροθετήσει’’ τα ελληνικά αεροδρόμια, να καταστήσει τους τούρκους πιο ασύδοτους και πιο επικίνδυνους και να διορίσει όλα τα κομματικά του απολειφάδια, ως ‘’αναγκαία’’ στοιχεία προόδου προς την χρεοκοπία?
  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.
  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, απετέλεσαν οι νόμοι, οι διαρθρωτικές αλλαγές , τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες, η διαύγεια, η φοροδοτική ισότητα, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής.
  Ναι ! αυτόν που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.
  *Η μείωση του χρέους. εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι αγωνίζεται και θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!
  *Τι από όλα αυτά , εφάρμοσαν τόσο ό Σαμαράς, όσο και σήμερα το δίδυμο της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της σπατάλης?
  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ σε ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
  *Είχαν ‘’πείσει’’ τον Έλληνα ότι η λαμογιά είναι ‘’μαγκιά’’ και εξυπνάδα και ότι η εργασία και η ιδιοκτησία ..κουράζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν άγχος και προβλήματα. όπως έλεγαν οι πίσω από το τείχος της ντροπής , επί τόσα χρόνια μέχρι το 1990…

 3. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΠΟΝΗΣ «ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ» ΤΗ …
  http://www.matrix24.gr/2013/01/γεωργαντα-και-πεπονησ-φουσκωνουν-τ/

  24 Ιαν 2013 – ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΠΟΝΗΣ «ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ» ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ. Είναι στιγμές που αναρωτιέμαι αν η …

 4. Προπαγάνδα, συκοφαντίες και χυδαίος λαϊκισμός είναι η επανάσταση της αριστεράς που περιμέναμε;
  ===================================================================
  Το πρώτο όπλο που αναλαμβάνει δράση σε κάθε πόλεμο είναι η προπαγάνδα και το πρώτο θύμα κάθε πολέμου είναι πάντα η αλήθεια!

  *Τα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μόνο με μία λέξη μπορούν να περιγραφούν:
  παράνοια! Κανείς δεν ξέρει ποιον να εμπιστευτεί, τι να πιστέψει.

  *Από το ξεκίνημα της διακυβέρνησης υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, Εκδότες … !!!, Καναλάρχες…! Καλλιτέχνες..! Εργολάβοι…! Μπλογκερς…! Κομματική καμαρίλα μέσα και έξω …! Έμμισθοι ρουφιάνοι..! Πουλημένοι ανθέλληνες …! Ξένοι και ντόπιοι πράκτορες..!
  αποτυχημένα κομματόσκυλα…! και όλες οι ενδιάμεσες καταστάσεις μας έχουν “πτωχεύσει” και “σώσει” εκατοντάδες φορές, αναλόγως πάντα με τα δικά τους συμφέροντα.

  *Ενώ όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έφτασε πολύ κοντά στο να βάλει χέρι στα “μαύρα” των κλεφτών που έχουν βγει σε ξένες τράπεζες, είδαμε να απομακρύνεται άμεσα με πρόσχημα ένα δημοψήφισμα στο οποίο αν και ξένοι ηγέτες αλλά και εσωκομματικοί του αντίπαλοι συμφώνησαν, ήταν αρκετό για να του στερήσει τη θέση με ιδιαίτερα άκομψο και αντιδημοκρατικό τρόπο!

  * Τα ίδια ισχύουν και στον χώρο της ευρείας αντιπολίτευσης. Το ΟΧΙ μπορεί να είναι και ΙΣΩΣ ενώ όταν φτάσουμε προ των ευθυνών μας γίνεται εύκολα και ΝΑΙ.
  Οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης που μέχρι, χθες έσκιζαν τα ρούχα τους για τα κακά του μνημονίου, με μεγάλη ευκολία έλαβαν κυβερνητικές θέσεις μόλις τους ζητήθηκε / επιβλήθηκε. “Για το καλό του τόπου” μας είπαν.
  *Οι άλλες μη κυβερνητικές αντιπολιτευτικές παρατάξεις παρατάσσονται καθημερινά στον αντιμνημονιακό αγώνα από την εύκολη θέση στην οποία βρίσκονται: του να κριτικάρουν χωρίς προτάσεις και του να μιλάνε χωρίς να έχουν την ευθύνη της εφαρμογής των όσων λένε.

  Γιατί αν την είχαν, είναι σχεδόν σίγουρο, πως και η δική τους θέση θα ήταν διαφορετική: μάλλον εντός της παρούσας κυβέρνησης…

  *Ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιώθηκε πλήρως ,τόσο για τις επιλογές του, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τους νόμους κατά της διαφθοράς και της διακίνησης βρώμικου χρήματος, όσο και το ΤΕΡΑΣΤΙΟ αγώνα που κατέβαλε στην προσπάθειά του να μην πτωχεύσουμε. Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ σίγουρο ότι ο λαός γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα και λίγο- λίγο ΠΕΙΘΕΤΑΙ για όσους ασέλγησαν εναντίον του.

  *Βλέπει, ότι όλοι αγωνίζονται να εφαρμόσουν το οικονομικό πρόγραμμα του Πασόκ, αλλά η ΔΙΧΡΟΝΗ υπονόμευσή του, επιδείνωσε την κατάσταση της χώρας και σήμερα απαιτούνται, ΠΟΛΥ ΠΙΟ δύσκολα μέτρα και θυσίες, που θα είχαν αποφευχθεί ! αν είχαν όλοι συμπαραχθεί για την σωτηρία της Ελλάδας, αν όλοι αγαπούσαν την Ελλάδα και όχι την… πολυθρόνα της διακυβέρνησής της.

 5. Mνήμων 12:26 22/04/2016

  Η κυβέρνηση ψάχνει αποθεματικά

  Η κυβέρνηση ψάχνει… αποθεματικά

  Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να δήλωσε χθες ότι βγήκε «σχεδόν λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, όμως το σενάριο εμπλοκής και… επανάληψης του περυσινού καλοκαιριού δεν έχει φύγει από το πίσω μέρος του μυαλού των κυβερνώντων.
  Έτσι, με δεδομένο ότι τα κρατικά ταμεία έχουν αρχίσει να αδειάζουν όπως αποκάλυψε προχθές ο Neo, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία κίνηση που… θυμίζει 2015: μετέφερε όλα τα αποθεματικά των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  Κάτι που σημαίνει ότι τα ταμειακά ζόρια έχουν ήδη ξεκινήσει

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.