ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμμένει σε μέτρα 8 δισ. ευρώ

Ο Τόμσεν «ξαναχτυπά»: Δεν είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος

Eμμένει ο Τόμσεν στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
tomsen

Απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, δεν είναι ρεαλιστικοί.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων.

Παράλληλα, δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν».

Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ΄ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα. Όπως ανέφερε η συμφωνία για το χρέος μπορεί να είναι συνδεδεμένη με μία συμφωνία και να ολοκληρωθεί σε βάθος διετίας υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Όσον αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση, επισήμανε ότι «πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος» και εξέφρασε την αισιοδοξία και την ευχή να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Έσπευσε όμως να επισημάνει ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα το 2016 ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να δεχθεί νέα μέτρα αρκεί αυτά να είναι αξιόπιστα. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το ΔΤΝ δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των υψηλότερων εισοδημάτων, θέτοντας επιτακτικά την μείωση του αφορολογήτου ορίου των 9.500 ευρώ η οποία μπορεί να γίνει σταδιακά. Όπως επισήμανε στην Ελλάδα το 54% του πληθυσμού δεν πληρώνει καθόλου φόρο, ποσοστό το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως Ευρώπη και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει πρώτα να οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία να υπάρξει συζήτηση για το χρέος. Διευκρίνισε δε πως εκείνος θα πάει προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου το αίτημα της Ελλάδος για νέο πρόγραμμα όταν έχει υπάρξει πρόοδος και στα δύο θέματα.

Απαντώντας σε σχέση με ενδεχόμενη αλλαγή ρόλου του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ο Πολ Τόμσεν δεν θέλησε να δώσει βάρος σε αυτό, ωστόσο είπε πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηρίξει μια χώρα το ΔΝΤ εκτός από την χρηματοδότηση.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 18:39 15/04/2016

  ΤΙ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΙ ΑΛΕΞΗΣ ?

  Τότε που ο Σαμαράς έλεγε τα ίδια με όσα λέει τώρα ο Τσίπρας
  Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014.
  Βουλή των Ελλήνων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Είναι κατηγορηματικός και σαφέστατος: «Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν εκ νέου την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά. Ψάξτε αλλού για συνένοχους στο έγκλημα! Εμείς ούτε τις επικύψεις συνηθίζουμε ούτε μας κρατάνε από πουθενά για να μας εκβιάζουν και να απαιτούν την υπογραφή και τη συναίνεσή μας στην πολιτική που καταστρέφει τη χώρα!» διακηρύσσει χωρίς περιστροφές.

  Βουλή των Ελλήνων και πάλι.
  Αυτή τη φορά, αίθουσα της ολομέλειας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λάβρος κατά της κυβέρνησης: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι! Oπως απορρίψαμε το μνημόνιο 1, έτσι θα απορρίψουμε και αυτά που προεξοφλούνται με το μνημόνιο 2… Τα μνημόνια είναι η πολιτική δέσμευση για μια επ” άπειρον ασφυξία της οικονομίας. Αν θέλετε συναίνεση στην ασφυξία, να τη βρείτε αλλού! Πέρυσι βρήκατε άλλους να σας στηρίξουν, φέτος θα είναι πιο δύσκολο λόγω λαϊκής κατακραυγής» δηλώνει αταλάντευτος. Αν όμως νομίζετε ότι αυτός που είπε τα παραπάνω λόγια ήταν ο Αλέξης Τσίπρας σε κάποια προηγούμενη παρέμβασή του στη Βουλή, κάνετε λάθος. Η σκηνή που σας περιγράψαμε στο κοινοβούλιο έχει λάβει χώρα πριν από τρία χρόνια.

  Την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011.
  Τότε όμως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν ο Τσίπρας, ήταν ο… Αντώνης Σαμαράς! Ο Σαμαράς είπε λοιπόν τα όσα προαναφέρθηκαν! Το τι έκανε ο ίδιος όταν ανέλαβε την εξουσία είναι μια άλλη, θλιβερή ιστορία, αλλά δύσκολα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε αυτά που έλεγε τότε ο Αντώνης Σαμαράς και σε αυτά που λέει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας!

  • S. Porky 21:46 05/05/2016

   Κάτι ξέρει ο άνθρωπος γιά νά λέει. Η δεν;
   Τά Ξέρει καλύτερα ο Τσιππρας , ο Μητσοτάκης ή ο Κατρούγκαλος ; Ετςι νομίζετε;
   Δέν νομίζω να το πιστεύετε , διαφορετικά δεν θα τούς βρίζατε κάθε μέρα.
   Αλλά δέν είναι ανάγκη νά τού τά δώσετε κι όλας δέν λέω αυτό. Έχετε καί τό δικαίωμα τής άρνησης καί μέ ένα απλό ΟΧΙ δέν μπορεί κανένας να πει ότι είστε σουρεαλιστές.
   Εγώ πάντως θά πίστευα τόν Θωμά! Αυτός τουλάχιστον δέν τά σκαλίζει βλέπει τό τό γίνεται τώρα όχι τι θα γινόταν Αν ο Τσιπρας κι ο Σαμαράς κάνανε παρτούζα ή όργια μέ τόν Παπανδρέου .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.