ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγέλλει τη «μισαλλοδοξία» στην προεκλογική εκστρατεία

O Tραμπ στο στόχαστρο του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξαπέλυσε εμμέσως πλην σαφώς μια επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, του επικρατέστερου υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά και εναντίον άλλων υποψήφιων, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε, υπό τον τίτλο «Ο δρόμος προς τη βία».
Republican presidential candidate Trump gestures and declares "You're fired!" at a rally in Manchester

«Η μισαλλοδοξία δεν είναι απόδειξη ισχυρής ηγεσίας. Είναι ένα στοιχείο που δείχνει την χαμηλότερη, την πιο δειλή έλλειψη πίστης στις αρχές της "γης των ελεύθερων"», ανέφερε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν στην ομιλία του σε ένα πανεπιστήμιο της πόλης Κλίβελαντ, στην πολιτεία Οχάιο.

«Λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από εδώ όπου μιλώ, ένας ισχυρός υποψήφιος για να γίνει ο πρόεδρος αυτής της χώρας εξέφρασε, πριν από μόλις λίγους μήνες, την ενθουσιώδη υποστήριξη του στα βασανιστήρια (...) την πρόκληση αφόρητου πόνου στους ανθρώπους, προκειμένου να αναγκαστούν να δώσουν ή να εφεύρουν πληροφορίες που ενδέχεται να μην έχουν».

«Ακούσαμε ένα υβρεολόγιο μίσους για τους ξένους, ακούσαμε πολλούς υποψήφιους να εκφράζουν την υποστήριξή τους στην εκτεταμένη παρακολούθηση ανθρώπων λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων — τεράστια συστήματα διακρίσεων σε βάρος των μουσουλμάνων», συνέχισε.

Ο Ζέιντ αναφέρθηκε παράλληλα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί και τη γενοκτονία των Βόσνιων μουσουλμάνων για την οποία καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επισήμανε ότι όλος ο κόσμος θα έχει στραμμένο το βλέμμα του στο Κλίβελαντ όταν η πόλη θα φιλοξενήσει το Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Συνέδριο τον Ιούνιο, και πρόσθεσε πως η «βαθύτερη ελπίδα» του είναι πως οι Αμερικανοί θα αξιοποιήσουν αυτή την πολιτική εκδήλωση για να δείξουν ότι κατανοούν βαθιά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μολαταύτα, ενόψει μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ, συνέχισε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, «είδαμε μια μετωπική επίθεση —μεταμφιεσμένη σε θαρραλέο σπάσιμο ταμπού— εναντίον ορισμένων θεμελιωδών αξιωμάτων αξιοπρέπειας και κοινωνικής συνοχής τα οποία μπόρεσαν να γίνουν αποδεκτά από την αμερικανική κοινωνία».

Ο Ύπατος Αρμοστής προειδοποίησε ότι το τίμημα για την «επικίνδυνα διχαστική» ρητορική κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ θα το πληρώσουν αθώοι που θα πέσουν θύματα βίαιων ενεργειών, όχι οι πολιτικοί.
«Ακούσαμε αυτά τα κηρύγματα μίσους — κηρύγματα τα οποία στιγματίζουν και δαιμονοποιούν τις μειονότητες, ξεκινώντας την επικύρωση της βίας», τόνισε. «Αληθινό θάρρος είναι να παίρνει κανένας θέση υπέρ των μεγάλων και διαρκών αξιών αυτής της κοινωνίας», πρόσθεσε ο Ζέιντ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.