ΚΟΣΜΟΣ

Για τις προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων Αβάνας - Δύσης

Κούβα: Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εξαίρει τον πρόεδρο Κάστρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ εξήρε χθες τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, κρίνοντας ότι έχει ενστερνιστεί τις «πραγματικότητες» του σύγχρονου κόσμου, έπειτα από μια συνάντηση που είχε μαζί του, εξέλιξη που σηματοδότησε άλλο ένα βήμα στη διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων της Αβάνας με τη Δύση.
TOPSHOTS

Ο Χάμοντ είναι ο πρώτος Βρετανός ΥΠΕΞ που επισκέπτεται επίσημα τη νήσο της Καραϊβικής μετά την επανάσταση του 1959. Η άφιξή του στην Κούβα ακολούθησε εκείνη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον Μάρτιο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Χάμοντ ανέφερε πως είχε μια «μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση» με τον Κάστρο, σχετικά με την προσπάθεια του Κουβανού ηγέτη να εκσυγχρονίσει μια από τις τελευταίες οικονομίες σοβιετικού τύπου στον κόσμο.

«Έχει υιοθετήσει ένα πρόγραμμα σταδιακής αλλαγής, καθώς ενστερνίζεται τις πραγματικότητες του κόσμου όπου ζούμε», δήλωσε ο Χάμοντ.

«Μου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός ότι αναφέρθηκε στο Διαδίκτυο ως μια από τις πραγματικότητες του κόσμου μας και εκφράστηκε θετικά για τα οφέλη που μπορεί να φέρει», πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Η Κούβα είναι μια από τις χώρες με τη χαμηλότερη διείσδυση του Διαδικτύου στον πληθυσμό. Η πρόσβαση συνεχίζει να είναι ακριβή και να υπόκειται σε περιορισμούς. Το κράτος διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να επεκτείνει την πρόσβαση, εγκαθιστώντας συσκευές ασύρματης πρόσβασης σε όλο το νησί. Αλλά η αλλαγή είναι αργή και επικριτές της κυβέρνησης διατείνονται πως η Αβάνα φοβάται πως θα χάσει τον έλεγχο της ενημέρωσης και θεωρεί πως ανοίγονται νέες δυνατότητες για την αντιπολίτευση με την εξάπλωση του Διαδικτύου.

Ο Ραούλ Κάστρο έχει δεσμευτεί να «αναβαθμίσει» το σοσιαλιστικό μοντέλο της Κούβας. Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν τομείς της οικονομίας προχωρούν με βραδείς ρυθμούς και σε ορισμένους τομείς έχουν αναστραφεί. Στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν υπήρξαν σημαντικές νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

«Ο Κάστρο επιδιώκει να βρεθεί ανάμεσα σε εκείνους που αντιστέκονται στην αλλαγή και αυτούς που θέλουν πολύ γρηγορότερη, πολύ πιο ριζοσπαστική αλλαγή», σημείωσε ο Χάμοντ και πρόσθεσε πως η Βρετανία θέλει να διευκολύνει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μέσω της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Κούβας αναγνωρίζει ότι ο τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της νήσου δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα ήθελε.

«Ο Κάστρο μου είπε κατευθείαν ότι "έχουμε έλλειμμα εμπειρίας στη διεύθυνση των τραπεζικών υπηρεσιών" κι αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο το ΗΒ έχει να προσφέρει κάτι πολύ σαφές», υπογράμμισε ο Χάμοντ.

Οι σημαντικότεροι τομείς όπου το Λονδίνο διαβλέπει ευκαιρίες για τις βρετανικές εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κούβα είναι αυτοί των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διευκρίνισε ο Χάμοντ.

Συνεχίζουν να υπάρχουν ωστόσο προκλήσεις όσον αφορά τη δραστηριοποίηση εταιρειών στην Κούβα, επισήμανε πάντως ο συντηρητικός πολιτικός, ιδιαίτερα λόγω του εμπάργκο που συνεχίζουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ.

«Έχουμε κάνει συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες στις συναλλαγές τους με χώρες στις οποίες επιβάλλονται αμερικανικές κυρώσεις», εξήγησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

«Υπάρχουν προβλήματα, αλλά εργαζόμαστε για να τα ξεπεράσουμε με τις ΗΠΑ κι ελπίζουμε να επιτύχουμε πρόοδο κατά τρόπο ώστε οι βρετανικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στην Κούβα», πρόσθεσε ο Χάμοντ.

Οι εξαγωγές της Βρετανίας στην Κούβα αυξήθηκαν κατά 32% το 2015 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, μολαταύτα το Λονδίνο θεωρεί πως υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς άλλα ευρωπαϊκά κράτη κάνουν πολύ μεγαλύτερες εξαγωγές στη νήσο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.