ΚΟΣΜΟΣ

Συνέχιση των διαπραγματεύσεων έως την Τετάρτη

ΟΗΕ: Aνησυχία για την εκεχειρία στη Συρία

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία στη Γενεύη "είναι πιθανό" να συνεχιστούν έως την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το μέλλον της εκεχειρίας.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία στη Γενεύη "είναι πιθανό" να συνεχιστούν έως την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το μέλλον της εκεχειρίας.

"Ανησυχώ πολύ για την κατάπαυση των εχθροπραξιών ή οποία καταρρέει", και διερωτώμαι "εάν είναι βιώσιμη", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρέδωσε στο Λονδίνο χθες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

"Εάν η κατάπαυση (των εχθροπραξιών) καταρρεύσει θα κάνουμε και πάλι ό,τι είναι δυνατό για να την επαναφέρουμε σε ισχύ", δήλωσε, κατηγορώντας τη Μόσχα και την Τεχεράνη ότι στηρίζουν το "φονικό καθεστώς" του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μιλώντας την ίδια χρονική στιγμή στα μέσα ενημέρωσης στο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη όπου διεξάγονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, εκτίμησε πως "η κατάπαυση των εχθροπραξιών εξακολουθεί να ισχύει, αλλά βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο εάν δεν δράσουμε γρήγορα".

"Χρειαζόμαστε αναμφίβολα μια έκτακτη υπουργική διάσκεψη της ΔΟΣΣ (Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας η οποία αποτελείται από 17 χώρες και την οποία προεδρεύουν από κοινού η Ρωσία και οι ΗΠΑ), λόγω του επιπέδου του ενδεχόμενου κινδύνου", σημείωσε.

"Αυτό που συνέβη σήμερα στο Χαλέπι είναι και πάλι πολύ ανησυχητικό", συνέχισε, αναφερόμενος στις νέες αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν τουλάχιστον 25 αμάχους, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ, διαβεβαίωσε πως οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από την αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος, το οποίο πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, παρά την εκεχειρία που βρίσκεται σε ισχύ από την 27η Φεβρουαρίου και η οποία συνάφθηκε υπό την ώθηση της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.