ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι λένε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης για την φορολογία

Πυρ ομαδόν από τις λεγόμενες δυνάμεις του χώρου που κινείται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή τα νέα φορολογικά μέτρα που έρχονται.
H?`- 2???????"????" (2???) / ???? ??IS ? ?. ??? ??Ê?????M?(EUROKINISSI/M?????????)

Ότι ξεχνάει τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, παρατηρώντας ότι ‘πανηγυρίζει’ γιατί τα μέτρα που λέει ότι συμφώνησε είναι ‘μόνο’ 5,4 δις ευρώ, και ενώ παράλληλα ομολογεί ότι ο πέλεκυς της άμεσης και έμμεσης φορολογίας πέφτει στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ειδικότερα, στην Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ξεχνάει ότι δεσμεύτηκε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και αντ’ αυτού καθιστά την ιδιοκτησία «ποινικό αδίκημα», ότι εκλέχθηκε με την επαγγελία της μείωσης της φορολογίας για όλους, αφού θα έπιανε τα «μεγάλα ψάρια» και αντ’ αυτού αποδεικνύεται ότι χρειάστηκε 15 μήνες για να οργανώσει την φοροεπιδρομή κατά των μικρομεσαίων εισοδημάτων και ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων είναι ο ορισμός της κοινωνικής αδικίας και «με περισσή κουτοπονηριά» διαχέει το φορολογικό βάρος σε ό,τι είναι απαραίτητο για τον καθένα στην καθημερινότητά του. «Η Κυβέρνηση γενικά δεν θέλει να θυμάται:

- Τους νόμους κατά της φοροδιαφυγής που καταψήφιζε ως αντιπολίτευση. Ακόμα και την άρση τραπεζικού απορρήτου καταψήφισε σε ονομαστική ψηφοφορία τον Ιούνιο 2011 ο κ. Τσίπρας μαζί με τους κ.κ. Κουβέλη, Καμμένο, Καρατζαφέρη.

- Τα μεγαλειώδη προεκλογικά της ψέματα όταν θα καταργούσε, εκτός από το μνημόνιο, τον ΕΝΦΙΑ και θα έδινε άμεσα τη 13η σύνταξη.

- Τα μεγάλα κατορθώματα της διακυβέρνησης της στην οικονομία.

- Κατάφερε να μας γυρίσει από την ανάπτυξη στην ύφεση.

- Κατάφερε να χαρίσει τις Τράπεζες στους σημερινούς τους ιδιοκτήτες με απώλειες 20 δις ευρώ για τα δημόσια ταμεία.

- Κατάφερε οι Έλληνες εδώ και δέκα μήνες να στερούνται μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες που συγκροτούν την Ε.Ε. με τα capital controls»,  λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας ότι «συνεχίζει ακάθεκτη στην πολιτική της φτωχοποίησης της χώρας και των πολιτών της». Στέλνουν παράλληλα το μήνυμα πως όσο και αν δεν θέλει ο πρωθυπουργός να θυμάται τι έλεγε πρόπερσι, πέρσι ή ακόμα και χθες, τα θυμάται ο ελληνικός λαός…

Στο μεταξύ Καμπάνια σε όλη την Ελλάδα για το θέμα των φόρων ξεκινά το Ποτάμι. Η καμπάνια θα έχει τον τίτλο «οι φόροι που μας καταστρέφουν», ενδεικτικό του περιεχομένου της. «Έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη επεξεργασία για τους φόρους που όχι μόνο δεν είναι βοηθητικοί και αναπτυξιακοί αλλά καταστρέφουν κυρίως τη μεσαία τάξη, για να καταλάβει ο κόσμος ότι οι φόροι που προστίθενται από την κυβέρνηση θα καταστρέψουν την οικονομία ενώ υπάρχει λύση: το να κόψουμε σπατάλες, να περιορίσουμε τους "νεκρούς" δημόσιους οργανισμούς», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αλλά επειδή δε θέλουν να συγκρουστούν με κάποιες συντεχνίες βάζουν απλώς νέους φόρους - που δεν πρόκειται να εισπραχθούν», είπε, σημειώνοντας ότι όλοι οι φόροι που βγαίνουν το τελευταίο διάστημα δεν προστίθενται στα ταμεία και πως πληρώνουν φόρους αυτοί οι λίγοι που πάντα πλήρωναν, ενώ οι άλλοι συνεχίζουν να χρωστούν ή να φοροδιαφεύγουν.

Το γεγονός ότι στο ζήτημα της φορολογίας «δεν υπάρχει καν η στοιχειώδης προσπάθεια στην κατεύθυνση της δικαιοσύνης» από την κυβέρνηση, στηλιτεύει την ίδια στιγμή το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Παρατηρώντας ότι δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή προσέγγιση, καμία μέριμνα για τις πληγές της κρίσης, καμία θεραπεία στις κοστοβόρες στρεβλώσεις, καμία προστασία υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού, σημειώνουν πως το να μεταφράζονται τα νέα αδιέξοδα των θεαματικών καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση σε πλέον δημοσιονομικό βάρος, το οποίο "τεχνικά" μεταφέρεται από το ασφαλιστικό στο φορολογικό και το ανάποδο, δεν είναι λύση, αλλά αδιέξοδο. Προβλέπουν μάλιστα στο Κίνημα ότι το βάρος στη κοινωνία θα είναι εκ νέου μεγάλο και άδικο, χωρίς βιώσιμη λύση.

«Η κυβέρνηση όφειλε απέναντι στη φοροδιαφυγή:

• να δημιουργήσει κίνητρα στη χρήση του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών

• να καθιερώσει το περιουσιολόγιο, όπου θα συνυπολογίζεται στον προσδιορισμό του εισοδήματος κάθε μεταβολή σε αυτό

• να απαλείψει τις τριγωνικές συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείες-φάντασμα

να προχωρήσει σε νέες δομές, με σύγχρονες ελεγκτικές υπηρεσίες με καταρτισμένους υπαλλήλους, με ενισχυμένο επιχειρησιακό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, που θα μπορεί να προχωρεί στη συγκέντρωση και ανάλυση της πληροφορίας, της στόχευσης και του ελέγχου του αποτελέσματος, με γρήγορη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης και επίλυσης φορολογικών διαφορών, δημιουργώντας κλίμα επενδυτικής αξιοπιστίας, με σταθερό φορολογικό σύστημα με σαφή οριοθέτηση κανόνων και συντελεστών τουλάχιστον για μία πενταετία, διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας δράσης μέσα από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας», λένε στο Κίνημα, καταθέτοντας σειρά προτάσεων.

Στην πραγματικότητα στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σημειώνουν πως σήμερα, απαιτείται περισσότερο από ποτέ ένα πλαίσιο νέας κοινωνικής συμφωνίας με πλήρη κοινωνική συναίνεση για μια νέα αρχή στη σχέση φορολογούμενου και κράτους, σε συνθήκες διαφάνειας, εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης.
«Όσο ο διάλογος προσανατολίζεται στην αυξομείωση των συντελεστών φορολόγησης στοχεύοντας στην περαιτέρω αφαίμαξη των γνωστών υποζυγίων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ) και στην ανισότητα της έμμεσης φορολογίας, όπου το μεγάλο και το μικρό εισόδημα πληρώνουν τον ίδιο φόρο αντί αναλογικά, τόσο θα διαιωνίζονται άδικα, αντιαναπτυξιακά, αντιπαραγωγικά και εν τέλει ατελέσφορα μέτρα», καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.