ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ξεκίνησαν οι αγορές ομολόγων από την Ελλάδα

Ομόλογα EFSF αξίας 2.5 δις. ελληνικών τραπεζών αγόρασε η ΕΚΤ

Σε αγορές ομολόγων EFSF αξίας 2,5 δις. ευρώ από τα χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών προχώρησε η ΕΚΤ. Πρόκειται για τις πρώτες αγορές της ΕΚΤ στο πλαίσιο της απόφασης για την αγοράς από ελληνικές τράπεζες το 50% των ομολόγων EFSF που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Έτσι το επόμενο διάστημα θα αγοραστούν συνολικά ομόλογα ύψους 18,5 δις. ευρώ.
efsf

Οι πρώτες αγορές των ομολόγων ύψους 2,5 δις. ευρώ αφορούσαν ομόλογα λήξεως του 2018 σε τιμή αγοράς λίγο υψηλότερα από το 101 επιτρέποντας τις τράπεζες να γράψουν μικρό κεφαλαιακό κέρδος. Υπογραμμίζουν ότι όταν οι αγορές επεκταθούν και σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τότε οι τιμές θα είναι υψηλότερες αποφέροντας μεγαλύτερα κεφαλαιακά κέρδη για τις εγχώριες τράπεζες. Όπως εκτιμούν το συνολικό όφελος από τις συναλλαγές αλλά και την αποτίμηση των ομολόγων που δεν θα αγοραστούν από την ΕΚΤ στις νέες τιμές θα κυμανθεί για το σύνολο των εγχώριων τραπεζών μεταξύ 650 και 900 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω ομόλογα είχαν δοθεί στις εγχώριες τράπεζες στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2013 ενώ πρόσθετα ομόλογα EFSF έλαβαν όσες τράπεζες απορρόφησαν άλλα τραπεζικά ιδρύματα για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από τη διάσπαση των προβληματικών τραπεζών σε «καλό» και «κακό» κομμάτι.

Αν και η απόφαση της ΕΚΤ προκάλεσε ενθουσιασμό -οδηγώντας σε άλμα τις τιμές των μετοχών των εγχώριων τραπεζών, ωστόσο πέραν του ισχυρού συμβολισμού δεν επιφέρει κάποια θεαματική αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ. Οι αγορές αφορούν αποκλειστικά ομόλογα ΕFSF που είναι εξαιρετικά υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και σχεδόν ισοδύναμα με μετρητά. Δηλαδή δεν αφορά αγορά στοιχείων ενεργητικού που να περιλαμβάνουν τον παραμικρό ελληνικό κίνδυνο. Η μεγάλη διαφορά για τις ελληνικές τράπεζες και ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία είναι όταν η ΕΚΤ θα αρχίσει να δέχεται ελληνικά στοιχεία ως εγγυήσεις και να αγοράζει ελληνικά ομόλογα κάτι που θα γίνει μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει μια εξαιρετικά θετική αλληλουχία για τις τράπεζες και την οικονομία καθώς θα απομακρύνει την αβεβαιότητα, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες (waiver), θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 14:05 26/04/2016

  ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ »ΗΛΙΘΙΟΙ» ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ
  ===================================
  ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Π Ρ Ω Η Ν !! ..ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  ==============================================================
  ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΛΕΝ ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ (ΜΕΤΟΧΩΝ) ΦΑΚΗΣ!
  ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ !!
  ΣΟΚ Σαρωτικές αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών!
  Με ένα δημοσίευμα… «βόμβα» για τον τραπεζικό τομέα προαναγγέλλονται αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών σύμφωνα με τους financial times. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών αφού τις επόμενες ημέρες περίπου 20 από τα 55 μέλη των δ.σ. θα αντικατασταθούν, καθώς θα «κοπούν» στη σχετική αξιολόγηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
  Οι κκ Νίκος Καραμούζης, Ματζούνης, Σάλλας και η κα Κατσέλη θα πρέπει να «αποδείξουν» ότι …. διαθέτουν «προαπαιτούμενα προσόντα» διαφορετικά κινδυνεύουν να είναι εκτός.
  Στόχος της αξιολόγησης από το ΤΧΣ είναι να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση και να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή όπως αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα.
  Ενώ απώτερος στόχος είναι να μην μπορεί η κυβέρνηση να προωθεί «δικούς της ανθρώπους» όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αφού το ΠΑΣΟΚ βάφτιζε στελέχη ως «μάνατζερ» επί υπουργίας του κ. Χριστοδουλάκη που σήμερα πρωτοστατούν στον τραπεζικό τομέα ως… ΣΥΡΙΖΑ!
  Η εταιρεία Spencer Stuart αμερικανικών συμφερόντων
  ================================================
  που έχει την στήριξη από ότι φαίνεται του ΔΝΤ έχει αναλάβει να βρει τους αντικαταστάτες για λογαριασμό
  ————————————————————————————————————————–
  του ΤΧΣ και αναζητά στελέχη με τουλάχιστον 15 χρόνια τραπεζικής προϋπηρεσίας εκτός Ελλάδας, που να μην
  ————————————————————————————————————————–
  διαθέτουν δεσμούς με τον εγχώριο χρηματοοικονομικό κλάδο τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια για να αποκλειστούν «βιλαέτια» του παρελθόντος σαν αυτά που προαναφέραμε.
  Η νέα σύνθεση των δ.σ. θα ανακοινωθούν
  ====================================
  πριν από τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, τον Ιούνιο ενώ ξένοι επενδυτές που μίλησαν στους FT χαρακτηρίζουν το «ξεκαθάρισμα» στα δ.σ. σαν μια προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον κλάδο.
  Οι πρόεδροι σε όλες τις επιτροπές των Δ.Σ. των τραπεζών
  =========================================
  πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 15 ετών σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα που τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα και δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.
  Τα μέλη των Δ.Σ. θα πρέπει κατ’ ελάχιστον
  ================================
  να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων και της διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, τρία χρόνια ως μέλη Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
  Επίσης, θα πρέπει να μην έχουν ασκήσει
  =================================
  ούτε να τους έχει αναταθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την ανάληψη καθηκόντων τους σημαντικό δημόσιο αξίωμα, όπως αυτό του αρχηγού του κράτους ή του προέδρου της κυβέρνησης, του ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, του ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.
  Επιπλέον, το Δ.Σ. θα πρέπει να περιλαμβάνει
  ================================
  τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη, με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά. Τα μέλη αυτά δεν θα πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια. Τα ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές του Δ.Σ.
  Τέλος,
  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας,
  =================================
  σχετικά με τις απολύσεις προσωπικού στις τράπεζες όπως μας δήλωσε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος της EUROBANK για λογαριασμό της πρόκειται για 1000 εργαζόμενους της EUROBANK με εθελουσία που όμως δεν… «βιάζονται» αφού έχουν περιθώριο μέχρι το 2017.
  Στη Εθνική ισχύει το ίδιο με 1500 όμως εργαζομένους…
  Προβλέπουμε μπόρα αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών θυμηθείτε το αυτό….

 2. NMan. 10:56 26/04/2016

  Εξοπλισμοί 500 εκατ δολαρίων χωρίς ενημέρωση της Βουλής;
  ===============================================
  Αθήνα, 5 Απριλίου 2015

  Από τα ΜΜΕ οι Έλληνες πολίτες πληροφορήθηκαν ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να δαπανήσει 500 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας με απευθείας ανάθεση, τα οποία είχαν αποσυρθεί από το 2009, αφού σύμφωνα με όλες τις αρμόδιες εισηγήσεις ο εκσυγχρονισμός τους εθεωρείτο κοστολογικά ασύμφορος και οι επιχειρησιακές ανάγκες που προσέφεραν καλυπτόταν πλήρως με άλλους τρόπους.

  Επειδή η υποτιθέμενη απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάθε άλλο παρά πειστική είναι, ο Πρωθυπουργός ο ίδιος οφείλει να απαντήσει άμεσα:

  1. Αν άλλαξε η προτεραιότητα και γιατί στα εξοπλιστικά προγράμματα, όταν το εν λόγω πρόγραμμα θεωρούνταν μέχρι τώρα πολύ υποδεέστερης ανάγκης σχετικά με άλλα που δεν υλοποιούνται.

  2. Αν ακολουθήθηκε η υποχρέωση που θεσμοθετήσαμε το 2010 επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία πριν από οποιαδήποτε απόφαση του ΚΥΣΕΑ να συζητούνται στην Επιτροπή Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής όλα τα θέματα εξοπλισμών, ώστε να υπάρχει πλήρης και διακομματκά ελεγχόμενη διαφάνεια.

  Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται πλήρης ιεράρχηση των εξοπλιστικών δαπανών και μάλιστα με πλήρη διαφάνεια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.