ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμμεσο δώρο Ντράγκι

Ομόλογα ελληνικών τραπεζών αγοράζει η ΕΚΤ

Πρόκειται για EFSF ομόλογα που είχαν δοθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης...
ntragi

Με μια κίνηση έκπληξη η ΕΚΤ προχωρά στην αγορά ομολόγων του EFSF που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών κίνηση που μπορεί να αποφέρει κέρδη έως και 1 δισ. ευρώ για τις εγχώριες τράπεζες.

Η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα προχωρήσει στην αγορά ενός μεγάλου τμήματος από τα ομόλογα EFSF που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες, η αξία των οποίων φτάνει τα 37 δισ. ευρώ! Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης (η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF) αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες που απορρόφησαν προβληματικές τράπεζες. Με ομόλογα EFSF είχε καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των «καλών» τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές και των «κακών» τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει από 25% έως και 50% των παραπάνω ομολόγων των ελληνικών τραπεζών. Το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες θα είναι διπλό. Καταρχήν θα λογιστικοποιήσουν άμεσα ένα σημαντικό κέρδος από την πώληση του 25% των ομολόγων καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι καλύτερες από τις ονομαστικές. Επιπλέον θα μπορέσουν τα αποτιμήσουν στα βιβλία τους το υπόλοιπο 75% των ομολόγων που δεν θα πωληθούν στην τιμή με την οποία έγινε η συναλλαγή λογιστικοποιώντας επιπλέον κέρδη. Συνολικά το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω κίνηση δεν συνδέεται με την αξιολόγηση καθώς πρόκειται για την αγορά υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ομολόγων του EFSF και όχι ελληνικών τίτλων κάτι που θα μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.