ΚΟΣΜΟΣ

Διαφημίζουν «ταξίδια» μέχρι την Ιταλία

Όταν οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν το Facebook

Διακινητές ανθρώπων που έχουν τη βάση τους στην Τουρκία προσφέρονται να μεταφέρουν μετανάστες στην Ιταλία, αντί της Ελλάδας, όπου είναι πιθανό να απελαθούν βάσει της συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην κυβέρνηση της Άγκυρας και την ΕΕ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Η Guardian ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της ότι διακινητές χρησιμοποίησαν το Facebook για να διαφημίσουν ένα ταξίδι με πλοίο προς την Ιταλία από το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης -- με κόστος 4.000 δολάρια το άτομο, τιμή τετραπλάσια απ' ό,τι χρεώνουν για ένα ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα.

«Το ταξίδι είναι για το Σάββατο, από τη Μερσίνη μέχρι την Ιταλία, μ' ένα εμπορικό πλοίο μήκους 110 μέτρων, εξοπλισμένο με τρόφιμα, νερό, σωσίβια και φάρμακα», αναφερόταν στην ανάρτηση, σύμφωνα με την Guardian.

Η διαφήμιση αυτή, η οποία δεν υπάρχει πλέον σήμερα στο Facebook, έκανε την εμφάνισή της μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ αυτό το μήνα περί επιστροφής μεταναστών και προσφύγων που περνούν παράνομα στην Ελλάδα.

Υπεύθυνος του Facebook δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation πως η εταιρεία ερευνά από πού προήλθε η διαφήμιση αυτή. Τα δύο τελευταία χρόνια, πολλοί επίδοξοι μετανάστες, που επεδίωκαν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποίησαν το Facebook σαν πυξίδα για να βρίσκουν τους διακινητές ανθρώπων που ήλπιζαν ότι θα τους οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Ωστόσο πολλοί από τους μετανάστες αυτούς καταλήγουν εξαπατημένοι από ανθρώπους που εμφανίζονται ως διακινητές, αναφέρει η Guardian.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.