ΚΟΣΜΟΣ

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

«Πάμε καλύτερα» λέει ο Ολάντ στους Γάλλους, αλλά δεν πείθει...

Τους -αρκετά αδύναμους- ρυθμούς ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας, τα δημοσιονομικά και την σχετικά ενισχυμένη αγοραστική δύναμη έδειξε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, στην οποία προσπάθησε να υπερασπιστεί την διακυβέρνησή του -απέναντι όμως σε μονίμως χαμηλή δημοτικότητα.

Ο Ολάντ είπε πως θα αποφασίσει στο τέλος του χρόνου αν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα, ενδεχόμενο το οποίο η γαλλική κοινή γνώμη έχει ήδη αποφασίσει πως δεν βλέπει με καλό μάτι.

Στο «διάλογο με τους πολίτες», ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη του γάλλου προέδρου που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια συνώνυμη με απόπειρες του Ολάντ να ξανακερδίσει τη «χαμένη αγάπη» των Γάλλων, ο γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε πιο μαχητικός από ό,τι προηγουμένως, απέναντι όμως σε ένα όλο και πιο εχθρικό πολιτικό κλίμα.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις σε συνδικάτα και νεολαία και έχει γίνει το έδαφος των «Ολονυκτιών διαμαρτυρίας», νυχτερινών συγκεντρώσεων σε πλατείες διάφορων πόλεων (με κεντρικότερη την Place de la Republique στο Παρίσι).

«Οι πολιτικές μου παράγουν αποτελέσματα και θα παράξουν ακόμη περισσότερα» είπε στη συνέντευξη ο Ολάντ. «Τα πράγματα πάνε καλύτερα, υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, μικρότερο έλλειμμα, περισσότερη ανταγωνιστικότητα, καλύτερα περιθώρια για τις επιχειρήσεις, μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη» είπε.

Στα αποτελέσματα ο Ολάντ δεν συμπεριέλαβε το μείζον, την ανεργία που παραμένει πάνω από το 10% και ήταν ο βασικότερος στόχος της θητείας του. Ο Ολάντ επανάλεβε πως θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της ανεργίας μέχρι το τέλος της προεδρίας του - οι παρεμβάσεις στα εργασιακά εντάσσονται σε αυτό το μέτωπο.

«Θα επικεντρωθώ σιτς μεταρρυθμίσεις κάθε ημέρα, μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μου» είπε, επαναλαμβάνοντας πως «θα κριθώ από το τι κάνω για την ανεργία».

Η δημοτικότητα του Ολάντ βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα που δεν έχει ξαναδεί γάλλος πρόεδρος: Η πιο πρόσφατη έρευνα, της Elabe, εμφανίζεται στο 87% το ποσοστό εκείνων που είναι δυσαρεστημένοι από τη θητεία του Ολάντ.

Αναλόγως μεγάλη είναι η μερίδα όσων πιστεύουν πως δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές του 2017 -76% στο σύνολο και, ακόμη χειρότερα, 66% στους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών.

Η πρώτη αποτίμηση της συνέντευξης φαίνεται από τους τίτλους στις λιγότερο εχθρικές εφημερίδες: «Οι ελπίδες ενός προέδρου που έχει ήδη θάψει όλος ο κόσμος» γράφει ο Monde, «για τον Ολάντ, τα πράγματα πάνε "καλύτερα", όχι "καλά"» λέει η Liberation. in.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.