ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξι χρόνια μετά το Καστελόριζο

Παπανδρέου: Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ, η Γερμανία το ήθελε

Για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, αλλά και το σήμερα, μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο έξι χρόνων από το Καστελόριζο.
papandreoukosioni

Αρνούμενος ότι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνώριζε τα πραγματικά στοιχεία της Οικονομίας το 2009, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή για συστηματική συγκάλυψή τους και τον ίδιο τονΚώστα Καραμανλή για ‘στατιστική απάτη’. Συγκρίνοντας μάλιστα με όσα έχει υποσχεθείεν καιρώ κρίσης ο Αντώνης Σαμαράς από τα Ζάππεια και ο Αλέξης Τσίπρας από τηΘεσσαλονίκη, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε λιτό και μεστό μεταρρυθμίσεων τοπρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009. «Μη ρωτάτε εμένα αν γνώριζα και τι, αλλά αυτούς πουγνώριζαν και δεν δημοσιοποιούσαν», είπε, καταλογίζοντας παράλληλα ευθύνες και στουςΕυρωπαίους που δεν έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία, όπως οι επιστολές τους προςτην κυβέρνηση Καραμανλή με τις οποίες ζητούσαν μέτρα.

Στην πραγματικότητα, πάντως, ως πρώτο μεγάλο λάθος τωνΕυρωπαίων στην διαχείριση της κρίσης, ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε το ότικατά τους εταίρους μας τότε, το πρόβλημα ήταν ελληνικό και αν η Ελλάδα έβαζετάξη στα οικονομικά της, δεν θα είχε πρόβλημα η Ευρωζώνη. Αντίθετα, ο ΓιώργοςΠαπανδρέου, θεωρούσε απολύτως απαραίτητη την στήριξη της Ευρωζώνης, όποια μέτρα και αν έπαιρνε η Ελλάδα. Χαρακτήρισε μάλιστα απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάστηκε να ταξιδέψει ανά την υφήλιο για να φτιαχτεί ένας μηχανισμός,ενώ απαντώντας σε όσα του καταλογίζουν περί προσυμφωνίας με τον Ντομινίκ ΣτροςΚαν για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι ο τότεδιευθυντής του ΔΝΤ δεν θεωρούσε απαραίτητη την συμμετοχή του Ταμείου καιμάλιστα δεν την προωθούσε. «Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Η Γερμανία το ήθελε», είπεμιλώντας στον Σκάι και την εκπομπή ‘Ιστορίες’.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο Γιώργος Παπανδρέουθυμήθηκε μεταξύ άλλων τις ταραγμένες ημέρες του 2011, κάνοντας λόγο γιαπαρακρατικές δυνάμεις που ήθελαν να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση και γιασυστηματικές προβοκάτσιες εναντίον κάθε βουλευτή που είχε σχέση με τον ΠΑΣΟΚ.

Θυμήθηκε ακόμα την αντίδρασή του όταν ετέθη θέμα απαγόρευσηςψήφου της Ελλάδας στην Ευρώπη, όπου απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ, της είπεπως «αν επιμείνετε σε αυτό, σας παραδίδω τα κλειδιά της χώρας, πάρτε πίσω καιτα λεφτά και κάντε καλά», προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του τότε Πορτογάλουπρωθυπουργού, που τον πλησίασε μετά τη συνεδρίαση για να του πει ότι ουδέποτεστο παρελθόν έχει ζήσει παρόμοια σκληρή σύγκρουση στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στο τηλεφώνημά του στον Αντώνη Σαμαρά τοκαλοκαίρι του 2011, είπε ότι βάζοντας μπροστά το συμφέρον της χώρας, δήλωσεδιατεθειμένος να σχηματίζει μαζί του μία κυβέρνηση συνεργασίας και αν αυτόείναι το πρόβλημα, να μην είναι μάλιστα ο ίδιος πρωθυπουργός. Μιλούσε όμως γιαμία συγκυβέρνηση των δύο μεγαλύτερων τότε και πιο υπεύθυνων για την κατάστασηκομμάτων της χώρας, για άλλα δύο χρόνια, ώστε η χώρα να τελειώνει με τομνημόνιο. «Ο κ.Σαμαράς ερμήνευσε ότι ήθελα να παραιτηθώ και να πάμε σε εκλογές»,είπε, κατηγορώντας τον ότι διέρρευσε με υπονομευτικό τρόπο την κουβέντα τους,οξύνοντας στην πραγματικότητα την αντιπαράθεση.

Ήταν ακριβώς το καλοκαίρι που άρχισε ο ίδιος να σκέφτεται το δημοψήφισμα, είπε, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως στο παρασκήνιο η Άνγκελα Μέρκελ είχε στηρίξει μία τέτοια προοπτική. Αντίθετα, στις Κάννες εμφανίστηκε έξαλλος ο Νικολά Σαρκοζί, καθώς την ώρα που θα μπορούσε να ‘γιορτάσει’ στο πολιτικό πάρτι των G20 βρέθηκε να ασχολείται με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα φοβόταν τις αγορές. Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί εκ των υστέρων ότι θα κέρδιζε το δημοψήφισμα, για το οποίο στενοχωρήθηκε που δεν έγινε.

Παραδεχόμενος ότι ήταν παράδοξο το γεγονός ότι ζήτησε ψήφοεμπιστοσύνης στη Βουλή για να …φύγει, ο ίδιος εξηγεί πέντε χρόνια μετά ότιθεώρησε πως έπρεπε να συνεχίσει το πρόγραμμα και αφού δεν γινόταν να υπάρξει περισσότερησυναίνεση μεταξύ των κομμάτων, επέλεξε να υπάρξει με άλλες δυνάμεις. Έβαλε ωςόρο η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος και σχηματίστηκεη κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ακόμα και σήμερα, στα ταξίδια του ανά την υφήλιο, ο ΓιώργοςΠαπανδρέου αρνείται ότι …αδικήθηκε λόγω της συγκυρίας που κλήθηκε νακυβερνήσει. Χαρακτηρίζει μάλιστα τιμή για έναν πολιτικό να υπηρετεί την πατρίδατου στην πιο δύσκολη στιγμή, μη κρύβοντας πάντως ότι χαρακτηρισμοί πουακούστηκαν εναντίον του, τύπου ‘γερμανοτσολιάς’, ‘προδότης’ ή ‘Τσολάκογλου’,τον πόνεσαν ανθρώπινα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει πολιτικήβούληση για αλλαγή εκ βάθρων της χώρας και καταφέρθηκε κατά της διαδικασίαςδιαλόγου που επελέγη στην Κεντροαριστερά, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και ναοριστεί ένα πολιτικό πλαίσιο. «Το να πούμε ότι απλώς βρισκόμαστε για το πώς θαμοιράσουμε θέσεις και θα πάμε καλύτερα στις εκλογές, δεν με ενδιαφέρει. Ούτε τονκόσμο τον ενδιαφέρει», είπε, αξιώνοντας από τον χώρο στον οποίο ανήκει, να δειτα αίτια της κρίσης και να επιχειρήσει να βάλει τάξη στην χώρα, να σταθεί σταπόδια της και να δημιουργήσει προοδευτική πρόταση εξόδου από την κρίση.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι δημιούργησε ελπίδες, εκμεταλλευόμενος τον πόνο του λαού. Υποστήριξε μάλιστα ότι είχε μία ευκαιρία να μετεξελιχθεί σε δημοκρατικό αριστερό κόμμα και όχι σε κόμμα αριστερού πελατειασμού, επιφυλασσόμενος όμως για το αν έχει ακόμα αυτή την ευκαιρία…

24 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜαν. 19:10 20/04/2016

  ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΔΩΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ…
  ==================================================
  Κάθε μέρα που περνά αφήνει πίσω της ένα ακόμη γκρεμισμένο καλντερίμι ονείρου, σωτηρίας και λύτρωσης.
  Έτσι δεν είναι ούτε παράκαιρο ούτε και περίεργο να σκεφτούμε πως φτάσαμε σήμερα εδώ που είμαστε και πως(?) θα είμαστε, αν είχαμε ενεργήσει με λογική, με ωρίμανση και όχι με ιδιοτέλεια και συναίσθημα.
  *Διώξαμε ένα πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που πρόσφατα είχαμε ψηφίσει με 44%, υπακούοντας σε πολιτικές ύαινες , σε αποστάτες, σε προδότες, σε μπολσεβίκους και χρυσαυγίτες συμμορίτες.
  *Προδώσαμε και διώξαμε τους ανθρώπους που απέδειξαν, όσο έμειναν, ότι μπορούσαν να μας σώσουν να ορθοποδήσουμε.
  *Προδώσαμε τον ΕΝΤΙΜΟ Γιώργο Παπανδρέου, γιατί μας ‘’διέταξαν’’ τα αφεντικά μας, με πρωτεργάτη έναν Μπαρόζο της διαπλοκής και της υποτέλειας.
  * Τον προδώσαμε , τον διώξαμε γιατί μας είπε την ΑΛΗΘΕΙΑ ! και κατάφερε να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που υπήρχε στην Ευρώπη , να ανατρέψει και να ‘’καταργήσει’’ τη ρήτρα ‘’ΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ’’ , να βρεί τρόπους και κεφάλαια ώστε να μη χρεοκοπήσουμε και τέλος να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να προβούν σε ΜΕΙΩΣΗ-ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους κατά 120 Δις ευρώ και φέραμε στη θέση του ότι το χειρότερο θα μπορούσε να μας τύχει.
  *Έναν ‘’σαγματοποιό’’ και ένα πληθωρικά ατάλαντο και αδίστακτο φαταούλα, δύο απόκληρους της κοινωνικής ευαισθησίας, δύο αδίστακτους βρικόλακες της εξουσίας, δύο προικοθήρες της παρανομίας, της συκοφαντίας, της ψευτιάς και της απάτης, δύο εμπόρους πατριδοκαπηλίας?
  *Τον προδώσαμε γιατί ήταν ο ΜΟΝΟΣ που μιλούσε για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι των τραπεζιτών, με ταυτόχρονη εκχώρηση κοινών μετοχών για εξασφάλιση του Ελληνικού λαού? Και κανείς δεν μιλά σήμερα για το έγκλημα που διεπράχθη όταν ‘’έδιωξαν’’ τον Παπανδρέου?
  *Τον προδώσαμε γιατί ο Παπανδρέου ήταν ο μόνος που επέβαλε πρόστιμα ύψους 1,2 ΔΙΣ ευρώ στο Λάτση και τον Βαρδινογιάννη για την λαθροδιακίνηση πετρελαίου, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά την ύπαρξη και τη θέληση λειτουργίας κράτους δικαίου και σήμερα ο δουλοπρεπής Σαμαράς τα… χαρίζει, αφού τον κρατάνε και τον ‘’συντηρούν’’ …ενημερωτικά ?
  *Τον προδώσαμε γιατί ΑΡΝΗΘΗΚΕ να ‘’συντηρήσει’’ την χρόνια διαπλοκή των ΜΜΕ και των νταβατζήδων που τα ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ? Επέβαλε φόρους και αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαπλοκής και τότε όλοι ‘’της πολιτικής’’ απέδειξαν το μέγεθος της διαπλοκής τους.
  *Τον προδώσαμε, τον διώξαμε, γιατί ψήφισε νόμους που καταπολεμούσαν την φοροδιαφυγή, τη διακίνηση του ‘’μαύρου’’ χρήματος, που κτυπούσε τη διαφθορά ,τη διαπλοκή και βοηθούσε τον αδύναμο και τον συνταξιούχο. Οι ειδικές αίθουσες στον Κορυδαλλό για τους μεγαλοφοροφυγάδες αποδεικνύει την θέληση για μια ευνομούμενη πολιτεία.
  *Έτσι αφού διώξαμε τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, που πρόδωσαν, αποστάτησαν και κατέστρεψαν την Ελλάδα ανατρέποντας τον νόμιμο πρωθυπουργό και διαλύοντας το Πασοκ κατόπιν εντολών των διεθνών Μπαρόζων και των ντόπιων ‘’Ψυχάρηδων’’ και Μπομπολαίων και μη έχοντας ‘’βάλλει μυαλό’’, πέσαμε ξανά θύματα του δόγματος της διαπλοκής ακροδεξιο-‘’αριστερών’’ αγραμμάτων και ηλιθίων Τσίπρα και του καΜένου εντελώς, που η διαπλοκή και οι νταβατζήδες ‘’οδήγησαν’’ στην εξουσία, για να συνεχίσουν το ‘’έργο’’ ( Αστέρας της Γλυφάδας, αεροδρόμια, κτλ) που δεν πρόλαβε να ξεπουλήσει η κλίκα Σαμαρά –Βενιζέλου.
  *Τι ακριβώς ψάχνουμε και τι ζητάμε σήμερα, όταν οι διαπλεκόμενοι τροβαδούροι του φασιστοσταλινισμού, της λασπολογίας, της υποσχεσιολογίας , της φοροδιαφυγής ,,της απέραντης και ασύδοτης και ΑΔΙΚΗΣ φορολογίας των μικρών και των αδύναμων, ξεπουλάνε την δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής, προσπαθώντας να βρούν ‘’ερείσματα’’ που θα τους σώσουν από την οργή του προδομένου και εξαθλιωμένου λαού, που ΤΩΡΑ ! δυστυχώς αντελήφθη το μέγεθος της εξαπάτησης και της ατιμίας.
  *Διώξαμε λοιπόν τον ΕΝΤΙΜΟ Παπακωνσταντίνου, για να ξεπουλήσουν οι άθλιοι, τον δημόσιο πλούτο αντί πινακίου φακής και ΚΑΝΕΙΣ ! δικαστής δεν βρίσκεται να υπερασπισθεί το δημόσιο συμφέρον?….
  *Στείλαμε στο ειδικό δικαστήριο χωρίς ΙΧΝΟΣ ντροπής και εθνικής συνείδησης τον άνθρωπο που επέβαλε πρόστιμο σε ΛΑΤΣΗ και Βαρδινογιάννη, αποδεικνύοντας ότι, όταν υπάρχει θέληση και ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ το κράτος μπορεί λειτουργήσει και τα δημόσια ταμεία να εισπράξουν τα πρόστιμα της παράνομης διαπλοκής και συντεχνίας.
  *Στείλαμε στο ειδικό δικαστήριο τον υπουργό που με μόνη επιπλέον φορολογία 4 δις ευρώ ΚΑΤΑΦΕΡΕ να μειώσει τον έλλειμμα κατά 40% και το χρέος κατά 15 Δις ευρώ.
  *Τι ακριβώς ζητάμε σήμερα, όταν έχουμε μπροστά μας τους νόμιμους εκείνους κυβερνώντες, που απέδειξαν ότι και θέλουν και μπορούν να δημιουργήσουν τη νέα Ελλάδα των παιδιών μας και που ανέτρεψαν τα μίσθαρνα όργανα της διαπλοκής , της αποστασίας της προδοσίας.
  *Ντρεπόμαστε να αναγνωρίσουμε τα λάθη που κάναμε κάτω από την πίεση, τη συκοφαντία, τα ψεύδη και τους ‘’λιθοβολισμούς’’ της ΚΛΙΚΑΣ των Σαμαράδων, των Τούρκογλουν, της συμμορίας χρυσαυγιτών και της παράνομης συμβίωσης Τσιπρέων και ΚαΜένων εντελώς και αφήσαμε εκτός βουλής τους ΜΟΝΟΥΣ που μπορούσαν και ήθελαν να σώσουν την Ελλάδα και τα παιδιά μας?
  *Έτσι ‘’αποδείξαμε’’ ότι δεν ήταν τυχαία η αποτυχία της επανεκλογής του ευπατρίδη και πατέρα του ΑΣΕΠ Σάκη Πεπονή, που καταψηφίστηκε! από εμάς, γιατί δεν μας αρέσει η εντιμότητα, η καθαρότητα, η ευνομία και η ισονομία και στη συνέχεια τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον Γιάννη Ραγκούση του ΔΙΑΥΓΕΙΑ ,της διαφάνειας και της προστασίας του δημοσίου χρήματος και όλους τους έντιμους ‘’κηπουρούς’’, που τόσο είχαμε και έχουμε ανάγκη..
  *Τι ακριβώς συμβαίνει?
  Είμαστε τόσο διεφθαρμένοι , ή, είμαστε τόσο ‘’καθαρόαιμα’’ ΑΦΙΛΟΤΙΜΟΙ?
  Ίσως αρεσκόμαστε και στην πολιτική λάσπη, πέραν από την συμβίωση της υποτέλειας και της άρνησης.

 2. Πίστευαν ότι θα είχαν τελειώσει με τον Γιώργο,

  αφού του φόρτωσαν τις ευθύνες για την χρεοκοπία, για το μνημόνιο, και για ότι άλλο…σκέφτηκαν.
  Όμως πρόλαβε να ψηφίσει νόμους προκειμένου να θέσει τις βάσεις για μια νέα Ελλάδα, για μια Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε! Και ήταν έτοιμος να βάλλει φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές να συνυπογράψει με την Ελβετία το θέμα της φορολογίας των μαύρων χρημάτων και επί πλέον να ρυθμίσει το θέμα της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.
  Τώρα τα πράγματα αλλάζουν κάθε στιγμή. Ο λαός μας βρίσκεται κάτω απο την ομπρέλα της παραπληροφόρησης και της πρόστυχης συκοφαντίας του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ο διάτρητος μανδύας του βρόμικου κατεστημένου αποκαλύπτει τους εγκληματίες.
  Ποια θα είναι η αντίδραση του λαού μας σε όλους τους προδότες που του κατέστρεψαν την ζωή του?
  Πως θα αντιδράσει με την απόπειρα συγκάλυψης του Καραμανλή και την ΘΥΣΙΑ αίματος με τα νέα ΣΥΡΙΖΕΛΙΚΑ προγράμματα γενοκτονίας?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.