ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δεσμεύσεις του

Παππάς: «Πρώτα αξιολόγηση χωρίς παράλογα μέτρα και μετά το χρέος»

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας» θέτει ως βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι η διευθέτηση του χρέους θα συντελεστεί «όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά επειδή έτσι έχουμε συμφωνήσει».

του Γιώργου Μελιγγώνη

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας, εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και επιμένει ότι σε 10 ημέρες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα news247.gr, ο υπουργός Επικρατείας εμφανίζεται «διαλλακτικός» σε ό,τι αφορά στην διευθέτηση του χρέους, υποστηρίζοντας ότι «το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους καθίσταται σημαντικό διότι απώτερος στόχος είναι η ανασύνταξη και ανάταξη της οικονομίας». Επίσης, αφήνει να εννοηθεί ότι η απομείωση του χρέους δεν είναι λυδία λίθος και πως δε θα συντελεστεί «πάση θυσία»: «Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσο για να ανατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μία οριστική λύση», υπογραμμίζει με έμφαση ο Νίκος Παππάς.

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει με έμφαση πως «είναι ώριμες οι συνθήκες» αποχώρησης του Ταμείου και προτείνει ως αντικαταστάτη του τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM: «Θα μπορούσε να αναλάβει ο ESM. Ο ΕSM είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και συμμετέχει και δε συμμετέχει. Είναι σαφές ότι κατά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να λάβει και τις τελικές του αποφάσεις», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς, υπενθυμίζοντας ότι «το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλες χώρες, όχι επειδή το ζήτησε η Ελλάδα». «Η Ελλάδα είχε την άποψη ότι θα έπρεπε η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει το θεσμικό της βάθος και το θεσμικό της εκτόπισμα, ούτως ώστε να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης με το δικό της τρόπο. Άλλες χώρες επέμειναν. Χάριν της συμφωνίας, εμείς αυτό το αποδεχθήκαμε. Η συμφωνία αυτή εφαρμόζεται. Έχουμε οικονομικά αποτελέσματα πολύ καλύτερα από αυτά που περίμεναν όλοι όταν κλείσαμε τη συμφωνία», συνεχίζει ο υπουργός Επικρατείας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να κλείσει η αξιολόγηση, ο Νίκος Παππάς υπενθυμίζει πως ως τώρα το ΔΝΤ έχει πέσει έξω σχεδόν σε όλες τις προβλέψεις του και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δε θα λάβει μέτρα έξω και πέρα από τη συμφωνία. Αναφερόμενος σε όσους μιλούν για εκτροχιασμό του προγράμματος, υποστηρίζει ότι «θα πέσουν έξω όσοι εκτιμούν ότι θα πέσουμε έξω» και προσθέτει: «Η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, αλλά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία». «Όχι από εκτιμήσεις, οι οποίες θα διαψευσθούν μετά από ένα εξάμηνο και θα έχουν εν τω μεταξύ εκτροχιάσει και την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, αλλά και την οικονομία», προσθέτει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος ερωτηθείς αν θα δεχθεί η κυβέρνηση νέα αύξηση του ΦΠΑ, είναι κατηγορηματικός: «Όχι. Δεν πρέπει να γίνει και δε θα γίνει».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NMan 12:37 06/04/2016

    ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ
    «ΜΕΙΡΑΚΙΟΝ»
    *Κύριε Τσίπρα
    *Οι στιγμές και οι ευθύνες είναι ιστορικές και μοναδικές για την πατρίδα μας.
    Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ, ζει ακόμη στη μνήμη πολλών, αλλά δυστυχώς έχει ριζώσει στη ψυχή σας που είναι γεμάτη μίσος για εκδίκηση
    *Ποιος είσαι και πως βρέθηκες σε αυτή τη θέση?
    *Είναι αλήθεια ότι είσαι ο άνθρωπος, που δεν έχει καμιά σχέση με την αληθινή ζωή, τη ζωή του μέσου Έλληνα, τη ζωή ανθρώπων του μεροκάματου και του έντιμου ιδρώτα?
    *Πως ‘’έγινες’’ αριστερίζων, από αντίδραση στα πολλά και εύκολα εκατομμύρια, που απέκτησε ο πατέρας σου από την χουντοσυνεργασία και την παραεκκλησιαστική εκμετάλλευση, του οβολού των πτωχών και απελπισμένων θρησκόληπτων?
    *Δεν έχεις δουλέψει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ! στην ψεύτικη και επιτηδευμένη ζωή σου, σαν γιος εκατομμυριούχου συνεργάτη της ‘’εθνοσωτηρίου’’ Απριλιανής κατάρας. Ένοιωσες ποτέ ,οργή, μίσος , αηδία για τα πολλά χρήματα που απέκτησε η οικογένειά σου από την εκμετάλλευση του δόγματος ‘’εξορίστων κομμουνιστών θυμάτων’’, σε πολλά νησιά και άλλους μαρτυρικούς τόπους, μιας ακόμη ελληνικής τραγωδίας?
    * Όταν δηλαδή εσείς ΘΗΣΑΥΡΙΖΑΤΕ, οι άλλοι πραγματικοί σύντροφοι ‘’έπιναν ‘’ το αίμα τους ή το κάτουρό τους για να ξεδιψάσουν, και τα παιδιά πέθαιναν στις γωνιές του δρόμου νηστικά και κυνηγημένα από το χαφιεδότσουρμο !!!
    Κύριε Τσίπρα
    *Απορώ με το θράσος σου, για να μη πω για το μέγεθος της προδοσίας σου και της αναισθησίας σου, στον τίμιο αγώνα τόσων αγωνιστών, που πέθαναν για τις ιδέες τους και την Ελλάδα.
    *Τελικά ΕΧΟΥΝ δίκιο, όσοι υποστηρίζουν, ότι οι ηγεσίες της ‘’αριστεράς’’ ήταν πάντα πρακτορικά κελεύσματα του κεφαλαίου και του κατεστημένου.
    *Είσαστε, ένα αρρωστημένο συνονθύλευμα που ΠΡΕΠΕΙ τάχιστα να σας εκδιώξουμε πριν ΜΑΤΩΣΕΤΕ ΞΑΝΑ την πατρίδα μας.
    Ντροπή σας απάτριδες σταλινοπροβοκάτορες.
    ΥΓ.
    Γνωρίζεις το τέλος του Ιούδα????

  2. N Bράχος 12:04 06/04/2016

    ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤE…………????????
    =============================
    «ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΘΕΕ ΜΟΥ , ‘’ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ»-
    ========================================================
    Οι λιποθυμίες των παιδιών από την πείνα είναι «φτηνή προπαγάνδα»…
    Τα παιδιά που λιποθυμούν, τα νοικοκυριά που λιμοκτονούν
    Σήμερα ένας μικρός μαθητής λιποθύμησε στην Πάτρα από την ασιτία. Όταν συνήλθε είπε πως για δύο μέρες έβαλε στο στομάχι του μόνο λίγο γάλα… Ένας μόνο, ανάμεσα σε τόσους πολλούς.
    Fovamai-tin-peina-Thee-mou-2b-in-Greece.jpg
    Ήδη από τον πρώτο καιρό του Μνημονίου, σε πολλά σχολεία της Αθήνας είχαν παρατηρηθεί κρούσματα λιποθυμιών στα σχολεία.
    Θα γίνει πράξη το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ:
    -Γιατί είναι χρέος μας :
    Το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.
    Το επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
    Η δωρεάν ιατρική περίθαλψη.
    Η δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.
    H επιδότηση στέγασης σε 25.000 οικογένειες.
    Η 13η σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.
    Η κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.
    Η κατάργηση της εξίσωσης φόρου πετρελαίου θέρμανσης/ κίνησης.
    Είναι χρέος μας να τερματίσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας που πνίγει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του λαού μας.
    Για να μην αναγκάζονται οι νέοι μας να φεύγουν στο εξωτερικό.
    Για να ανοίξουν δουλειές.
    Για αυτό και προτείνουμε :
    Κατώτατος μισθός στα €751.
    Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και του εργατικού δικαίου.
    Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις.
    Σχέδιο για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Αλέξης Τσίπρας δεν βιαζόμαστε….
    «Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων. Η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος, όπως μας ζητούν κάποιοι δανειστές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Τους απαντάμε «δεν βιαζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε», εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία. Δηλαδή μια συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, ολοκλήρωση της ευθανασίας της…
    Αλέξης Τσίπρας
    Η Ελλάδα διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος και όχι με τελεσίγραφα ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός
    Και με τα λόγια του Αλ. Τσίπρα «τη λύση στο αδιέξοδο του Eurogroup δεν θα τη δώσουν οι τεχνοκράτες, θα την δώσουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο παρελθόν της υποτέλειας, της κατάθλιψης, της μιζέριας, της αναξιοπρέπειας, για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».
    «Η Ελληνική Δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται, δεν θέτει αλλά και δεν αποδέχεται όρους. Δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα, διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη.
    ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ : Η εξουσία σου είναι ‘’κόκκινη’’ αλά με ΑΙΜΑ!
    Τώρα που είμαστε όλοι μνημονιακοί, ας αναρωτηθούμε: που θα ήταν η χώρα αν είχε στηριχθεί το 1ο Μνημόνιο;
    Μετά τον Αντώνη Σαμαρά και τον Φώτη Κουβέλη, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος είδαν το φως το αληθινό, αποδέχθηκαν την ορθότητα των πολιτικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ και προσέφυγαν στη λύση ενός Μνημονίου, μπροστά στον κίνδυνο μιας άτακτης και ασύντακτης χρεοκοπίας.

    Μας είπαν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική, ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, ότι υπήρξαν θύματα εκβιασμών και με ραγισμένη φωνή ψέλλισαν «ναι σε όλα». Φυσικά, δεν ξόδεψαν ούτε ένα δευτερόλεπτο για να κάνουν την αυτοκριτική τους, θεωρούν δεδομένο ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι και οι κακοί Ευρωπαίοι.

    Μετά από όλα αυτά, υπάρχει ένα σαφές εθνικό ερώτημα, το οποίο απευθύνεται εξίσου στο πολιτικό σύστημα και στον ελληνικό λαό: που θα ήταν σήμερα η χώρα αν όλοι τους είχαν δείξει μια στοιχειώδη ανοχή στη σωτήρια επιλογή του ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2010;

    Θα ήταν χαμηλότερο το κόστος διάσωσης για τον ελληνικό λαό; Θα είχε αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό ο εθνικός διχασμός; Θα είχαμε γλιτώσει φαινόμενα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή; Θα είχαν μεταναστεύσει πολύ λιγότεροι Έλληνες; Θα ήταν σήμερα η χώρα σε μια πορεία ανάκαμψης;

    Μην γελιέστε: ο ιστορικός του μέλλοντος θα κάνει λόγο για «συλλογική αυτοκτονία».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.