ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιθυμία όλων η επίτευξη συμφωνίας»

Επιβεβαιώνει την απαίτηση νέων μέτρων από το ΔΝΤ το Μαξίμου

Η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, αποτελεί τη σημαντικότερη από τις συγκλίσεις που απέδειξε η συζήτηση στην Ουάσιγκτον ότι υπάρχουν, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.
tsak_lag

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Προσθέτουν ότι συγχρόνως η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους, κάτι που -όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

Ως θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά σημειώνουν την ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο σχολιάζουν ότι «παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό».

Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup, θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια. Σημειώνουν ακόμη ως προφανές ότι «οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας» και τονίζουν ως επίσης προφανές ότι «δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018. Εν ολίγοις -όπως διευκρινίζουν οι πηγές της κυβέρνησης-, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ.». Διευκρινίζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο: Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 21:52 17/04/2016

  Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας:

  -Πέντε χρόνια καταστροφής και φόβου φτάνουν στο τέλος τους. Μείναν 6 και μια ημέρες για να σηκώσει ο λαός το ανάστημά του. Είναι ιστορική στιγμή για όλη την Ευρώπη γιατί ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν αγώνα για την αξιοπρέπεια και την προκοπή.
  -Ο λαός μας είναι έτοιμος να γράψει ιστορία και θέλω να τιμήσουμε σήμερα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και έχουν την τύχη να δουν δυο φορές στη ζωή τους ανάσταση. Τα όνειρα θα πάρουν εκδίκηση την άλλη εβδομάδα για όσους αγωνίστηκαν για τις αξίες της δημοκρατίας.
  -Πρίν 5 χρόνια το πιο διεφθαρμένο σύστημα παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας και φόρτωσαν στον λαό τα χρέη των τραπεζών. Φόρτωσαν στον κόσμο της εργασίας τα χρέη λίγων οικογενειών.
  – Αντικατέστησαν το Συνταγμα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Η χώρα κυβερνάται με αλληλογραφία από κατώτερους υπαλλήλους της τρόικας. Και σήμερα θέλουν να πάρουν και τα κλειδιά των σπιτιών μας.
  -Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο!
  Και εν προκειμένω, λογαριάζουν δίχως να υπολογίζουν την αντίδραση του λαού μας.

 2. ΟΜΗΡΟΙ ΚΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΤΩΝ ΤΣΙΠΡΕΩΝ

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Τι επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ – κατάργηση, σκίσιμο, ακύρωση, επαναδιαπραγμάτευση ή αναστολή;

  Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως «πιάνονται από μια λέξη, ενώ παραβλέπουν και το γενικό πνεύμα της ομιλίας και τις συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις που διατυπώνονται σε αυτή. […] στην ομιλία αυτή είναι παραπάνω από σαφές ότι ο Τσίπρας τεκμηρίωσε την καταστροφικότητα του Μνημονίου και υποστήριξε ότι πρέπει, μεταξύ άλλων, να ακολουθηθεί μια οικονομική πολιτική στον αντίποδα αυτής του Μνημονίου». Και υπενθυμίζει δήλωση του Τσίπρα που αναφέρει: «σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας»!!!

  Ας μας επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ να πούμε κι εμείς ότι η υπεύθυνη πολιτική και το συμφέρον της χώρας δεν επιδέχεται παιχνίδια σαν κι αυτά που έπαιζε ο Τσίπρας όταν ήταν μαθητής και δυστυχώς εξακολουθεί να παίζει.
  Σε φραστικό λάθος απέδωσε ο γραμματέας κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, τη δήλωση του Τσίπρα, περί αναστολής του μνημονίου!!!!
  Κι εμείς τι φταίμε;;;
  Θα περιμένουμε να μάθει καλά το μάθημά του ο νεαρός Τσίπρας και μετά ας διεκδικήσει και κυβέρνηση και πρωθυπουργία.
  Όσο για τα διάφορα «σχέδια», κι ο μανάβης της γειτονιάς μου έχει, κι ο φούρναρης, κι εκείνο που έχει το γωνιακό με τα ψιλικά.
  Το «Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» που είναι ανύπαρκτο και ακόμα ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ, δεν είναι παρά το «Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης» της Κοινωνικής Συμφωνίας. Άλλο ένα στοιχείο για την μελλοντική συνεργασία της Λούκας Κατσέλη με τον Τσίπρα.

 3. NMan. 21:44 17/04/2016

  ΣΥΡΙΖΑ: Άλλη μια θεατρική παράσταση με απολύτως υποκριτικές αντιδράσεις

  Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προέβη στο εξής σχόλιο:

  «Η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε και σήμερα άλλη μία θεατρική παράσταση σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους.

  Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου και συνεργάζεται στενά με την τρόικα για μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

  Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιακών μέτρων έχει ήδη ψηφιστεί και συμφωνηθεί από το Φεβρουάριο του 2012 και άρα οι όποιες πρόσκαιρες αντιδράσεις είναι απολύτως υποκριτικές.»

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.