ΚΟΣΜΟΣ

Υπέβαλε μήνυση σε βάρος του ο Τούρκος πρόεδρος

Παρέμβαση της Μέρκελ για τον Γερμανό κωμικό που σατίριζε τον Ερντογάν

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο θέλει να βρει μια λύση για τη μεταναστευτική κρίση, τονίζοντας όμως ότι αυτό το θέμα δεν έχει σχέση με την καλλιτεχνική ελευθερία, με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον ενός ηθοποιού επειδή τον «προσέβαλε» διαβάζοντας ένα σατιρικό ποίημα, σε μια τηλεοπτική εκπομπή.
bex

«Θέλω να τονίσω ξανά αυτό που τόνισα και χθες: έχουμε θεμελιώδεις αξίες στο Σύνταγμα και αυτές περιλαμβάνουν το Άρθρο 5 που αφορά την ελευθερία της άποψης, την επιστημονική ελευθερία και φυσικά την καλλιτεχνική ελευθερία», είπε η καγκελάριος όταν ρωτήθηκε για τη μήνυση του Ερντογάν σε βάρος του Γερμανού ηθοποιού Γιαν Μπέχμερμαν.

«Η τέχνη και αυτές οι θεμελιώδεις αξίες ισχύουν, ανεξάρτητα από τα πολιτικά προβλήματα που συζητάμε μεταξύ μας και αυτό περιλαμβάνει το προσφυγικό ζήτημα. Πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση και επομένως και η Γερμανία έχουν συμφέρον να βρουν μια πολιτική λύση σε αυτό το θέμα», συνέχισε.

Η καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα της Άγκυρας να ασκηθεί ποινική δίωξη στον ηθοποιό και είπε ότι μια απόφαση θα ληφθεί «τις προσεχείς ημέρες».

Η Μέρκελ κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι με την υπόθεση Μπέχμερμαν έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του Μπέχμερμαν όμως η γερμανική νομοθεσία θέτει δύο προϋποθέσεις προκειμένου να ασκηθεί δίωξη σε βάρος κάποιου που προσέβαλε έναν εκπρόσωπο ξένου κράτους: θα πρέπει αφενός το ξένο κράτος να ζητήσει τη δίωξη του προσώπου αυτού κι αφετέρου να δώσει την έγκρισή της η γερμανική κυβέρνηση. Η προσβολή ηγέτη ξένης χώρας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών στη Γερμανία.

Στα τέλη Μαρτίου ο Μπέχμερμαν διάβασε σε ένα κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης το «ποίημά» του για τον Ερντογάν, παραδεχόμενος ότι το έργο αυτό παραβιάζει τον γερμανικό ποινικό κώδικα. Προχώρησε όμως σε αυτήν την ενέργεια για να καταγγείλει τις τουρκικές αρχές επειδή κάλεσαν τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για το τραγούδι «Erdowie, Erdowo, Erdogan» που σατίριζε τον Τούρκο πρόεδρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.