ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και απρόβλεπτες εξελίξεις σε περίπτωση εμπλοκής

Πάρτι στην οικονομία μετά την αξιολόγηση βλέπουν οι τράπεζες

Με αγωνία παρακολουθούν οι τράπεζες και αναλυτές την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία καθώς όσο το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για ένα «ατύχημα» που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε μια περιπέτεια ανάλογης αυτής του 2015. Αντίθετα, υπογραμμίζουν, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία μπορούν να οδηγήσουν σε …επενδυτικό πάρτι!
trapezeskerdoforia

Σήμερα ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες μέχρι αύριο Τρίτη ή το πολύ Τετάρτη. Οι συζητήσεις εστιάζονται στο ασφαλιστικό, τη φορολογία εισοδήματος και τους έμμεσους φόρους ώστε να «κλείσουν» όλες οι εκκρεμότητες και να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να συμφωνήσουν στο εξαιρετικά πολύπλοκο και σύνθετο ζήτημα του πακέτου προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ, που, όπως συμφωνήθηκε στο άτυπο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, το οποίο θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Αν και κυβέρνηση – εταίροι έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα και όλα δείχνουν ότι είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας ωστόσο υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά αν την ψήφιση των μέτρων θα μπορέσει να την φέρει εις πέρας η εύθραυστη κοινοβουλευτική δύναμη των 153 βουλευτών που διαθέτει η κυβέρνηση συνεργασίας Σύριζα – ΑΝΕΛ. Υπάρχει ανησυχία ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις πυροδοτώντας ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
Από την άλλη πλευρά υπογραμμίζουν ότι αν η συμφωνία ολοκληρωθεί και τα μέτρα υπερψηφιστούν θα ακολουθήσει πάρτι γιατί ουσιαστικά το σύνολο των μέτρων – δράσεων που προβλέπει το νέο μνημόνιο θα έχουν υλοποιηθεί. Η αβεβαιότητα θα εξαλειφθεί. Υπογραμμίζουν ότι η οικονομία θυμίζει ένα ελατήριο που έχει πιεστεί αφύσικα τα τελευταία χρόνια και η άρση της αβεβαιότητας θα απελευθερώσει τις δυνάμεις της αγοράς και μπορεί να επαναφέρει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NB 12:52 25/04/2016

  Μετά τα νοσοκομεία και τον ΟΑΕΔ

  Βάζουν χέρι και στα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ
  =============================================
  Σε σαφάρι για να μαζέψει χρήματα από όπου μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους, θυμίζοντας έντονα ημέρες του 2015, έχει επιδοθεί η κυβέρνηση στη σκιά των δηλώσεων Ρέγκλινγκ ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα «γίνεται για άλλη μια φορά οριακή».
  Έτσι μετά το έγγραφο που εστάλη στα νοσοκομεία όλης της χώρας την περασμένη Πέμπτη με το οποίο καλούνταν να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, τώρα καλείται να κάνει το ίδιο και ο ΕΟΠΥΥ.
  Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή της τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει ανάγκες του κράτους, επικαλούμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015.
  Για δεύτερη φορά, δηλαδή, μια αριστερή κυβέρνηση επιλέγει να αντλήσει χρήματα από τον ευαίσθητο χώρο της υγείας προκειμένου να καλύψει τα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει με τους χειρισμούς της. Την ώρα που οι ασθενείς όταν καταφέρουν να μπουν στα νοσοκομεία υποχρεώνονται να αγοράζουν μόνοι τους στην καλύτερη σαπούνι, οινόπνευμα και βαμβάκι και στη χειρότερη τα φάρμακά τους, και την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σχεδόν σε όποιον μιλάει ελληνικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίνει ότι είναι από εκεί που πρέπει να αντλήσει χρήματα για να αυξήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα.
  Η κυβέρνηση ζήτησε τα ταμειακά διαθέσιμα και του ΟΑΕΔ – κατά πληροφορίες από τους εργαζομένους στον Οργανισμό μεταφέρθηκαν 100 εκατ. ευρώ σε απόφαση που ελήφθη δια περιφοράς – την ώρα που ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων επτά ετών με 1.072.2016 εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του οργανισμού.

 2. NB 12:50 25/04/2016

  Η κυβέρνηση ψάχνει αποθεματικά

  Η κυβέρνηση ψάχνει… αποθεματικά
  Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να δήλωσε χθες ότι βγήκε «σχεδόν λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, όμως το σενάριο εμπλοκής και… επανάληψης του περυσινού καλοκαιριού δεν έχει φύγει από το πίσω μέρος του μυαλού των κυβερνώντων.
  Έτσι, με δεδομένο ότι τα κρατικά ταμεία έχουν αρχίσει να αδειάζουν όπως αποκάλυψε προχθές ο Neo, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία κίνηση που… θυμίζει 2015: μετέφερε όλα τα αποθεματικά των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  Κάτι που σημαίνει ότι τα ταμειακά ζόρια έχουν ήδη ξεκινήσει

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.