• Τόμσεν: Η οικονομία θα ανακάμψει σε 20 χρόνια

ΚΟΣΜΟΣ

Πεντάγωνο: Θα χρειαστεί ρωσικές μηχανές για την εκτόξευση δορυφόρων

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο θα χρειασθεί εντός της επομένης 6ετίας να προμηθευθεί ακόμη κι έως 18 ρωσικής κατασκευής προωθητικές μηχανές RD-180 για τους πυραύλους που μεταφέρουν αμερικανικούς δορυφόρους στο διάστημα, δήλωσε σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη ο υφυπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γουόρκ.
pentagon

Το Κογκρέσο έχει απαγορεύσει την χρήση ρωσικών μηχανών RD-180 για στρατιωτικούς σκοπούς έως το 2019, ως αντίποινα για την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2104.

Ο Γουορκ δήλωσε ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί πως θα υπάρχουν τουλάχιστον «δύο διαθέσιμα κι αξιόπιστα μέσα στο διάστημα» κι εξήγησε πως οι ρωσικές μηχανές θα χρειασθούν μόνον κατά την μεταβατική (όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος) περίοδο για την ανάπτυξη εγχώριων τέτοιων μηχανών.

«Δεν βλέπουμε πως θα μπορέσουμε να διαθέτουμε μία νέα μηχανή σε λιγότερο από έξι χρόνια», δήλωσε. «Συνεπώς, για τούτη τη μεταβατική περίοδο, πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε τις διαστημικές μηχανές RD-180. Όχι όμως περισσότερες από 18, αυτή είναι ξαίρετε η θέση μας».

Μολαταύτα, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων του Σώματος, ασκεί πιέσεις για να τερματισθεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις ρωσικές μηχανές, που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της Ενωμένης Συμμαχίας Εκτοξεύσεων (United Launch Alliance) για την εκτόξευση των πυραύλων Atlas 5. Ο Μακέιν τόνισε πως δύο Ρώσοι που έχουν προγραφεί από τις ΗΠΑ μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας Roscosmos, που συνεργάζεται για την κατασκευή των RD-180.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.