ΥΓΕΙΑ

Πρόσφατη έρευνα

Ποιο γάλα έχει 50% περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα

Συχνά οι ειδικοί προειδοποιούν όσους έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στη διατροφική αξία των βιολογικών προϊόντων, ότι η πιστοποίηση πως ένα προϊόν είναι βιολογικό δεν αποτελεί πανάκεια.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε όμως στο περιοδικό British Journal of Nutrition δείχνει ότι, όταν πρόκειται για το βιολογικό γάλα και το βιολογικό κρέας τα πράγματα αλλάζουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε, στη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα, να συγκρίνει τη διατροφική αξία των βιολογικών και συμβατικών προϊόντων κρέατος και γάλακτος, επανεξετάζοντας τα δεδομένα από 263 προηγουμένως δημοσιευμένες μελέτες.

Το συμπέρασμά τους;

Τόσο το βιολογικό γάλα όσο και το βιολογικό κρέας έχουν περίπου 50% περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα συμβατικά αντίστοιχά τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι η διατροφή των ζώων βιολογικής εκτροφής, που τείνουν να περιλαμβάνουν περισσότερο χορτάρι και κτηνοτροφικά και λιγότερο σιτάρι, είναι υπεύθυνη για τη διαφορά.

Αυτή η πολύ μεγάλη διαφορά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι σημαντική, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα λιπαρών οξέων που είναι 250 mg και συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, τη μείωση των τριγλυκεριδίων και τη μείωση των φλεγμονών.

Βέβαια η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων μόνο δεν αρκεί για να λάβει κάποιος όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που χρειάζεται. Για παράδειγμα 2 φλιτζάνια οργανικού γάλακτος παρέχουν το 16% των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών σας σε ω-3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση όμως όσο το δυνατόν περισσότερων βιολογικών προϊόντων που δεν περιέχουν ορμόνες ή αντιβιοτικά, σας φέρνει πιο κοντά στον στόχο. onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.