ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου επιχειρεί να αποφύγει το «μαξιλάρι μέτρων»

Πολιτική διαπραγμάτευση Τσίπρα με «όπλο» την Eurostat

Σε νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης εμπλέκεται ήδη από χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να θέσει εκτός του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων το «μαξιλάρι μέτρων» ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελεί και την «γέφυρα» μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
diapragmateusi

του Γιώργου Μελιγγώνη

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου ποντάρει στα βελτιωμένα στατιστικά μεγέθη που θα αναδείξει η Eurostat, καθώς αυτά αναμένεται να καταστήσουν τις προβλέψεις του ΔΝΤ… εκτός πραγματικότητας, ενώ στην κυβέρνηση συζητούν μεν τη «ρήτρα προαιρετικών μέτρων», αλλά μόνο μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και υπό την προϋπόθεση ότι επ’ αυτών θα αναληφθεί μία πολιτική δέσμευση, αλλά όχι νομοθέτηση από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση επιχείρησε ήδη από χθες το μεσημέρι να φρενάρει σενάρια αποσταθεροποίησης και εκλογολογίας, καθώς οι επιπρόσθετες απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και η παραδοχή κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών –όπως του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη- ότι αυτές «προκαλούν πολιτικό πρόβλημα», έβαλαν φωτιά στα εκλογικά σενάρια. Έτσι, χθες, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε να διαψεύσει κάθε σχεδιασμό εκλογών ή δημοψηφίσματος –θέμα που είχε προλάβει να θέσει δημοσίως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος.

«Πολιτικό πρόβλημα, αν…»

Ωστόσο, πέραν των τακτικισμών της συγκυρίας, η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Δραγασάκης δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που παραδέχονται όλα τα κυβερνητικά στελέχη: ότι αυτή τη στιγμή, η λήψη επιπρόσθετων μέτρων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ όχι μόνο θα συνιστούσε ήττα και «ταπείνωση» για την κυβέρνηση, αλλά θα της προκαλούσε και σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να πάρει τα μέτρα λόγω των μειωμένων αντοχών των βουλευτών του. Αντιθέτως, αυτό που λένε καλά ενημερωμένες πηγές είναι ότι «ο Τσίπρας δε θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που δε θα ψηφιστεί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και συνεννόηση με όλους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, στην κυβέρνηση κατανοούν απολύτως ότι το «μαξιλάρι μέτρων» έχει τεθεί για τα καλά στο τραπέζι και δεν φεύγει τόσο εύκολα. Για τον λόγο αυτό, το Μαξίμου στέλνει στο εξωτερικό μηνύματα ότι θα μπορούσε μεν να το συζητήσει, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να μην δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα: δηλαδή, υπό την προϋπόθεση ότι η «ρήτρα μέτρων» δε θα αποτελεί «προαπαιτούμενο» για να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και ότι θα συζητηθεί αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας επ’ αυτής. Παράλληλα, σύμφωνα με τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει
το Μαξίμου, «κλειδί» για τις εξελίξεις αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα αναληφθεί η δέσμευση για την «ρήτρα μέτρων». Αν οι δανειστές εμμείνουν σε νομοθέτηση των μέτρων-φωτιά, τότε το σκηνικό ρήξης θα επανέλθει, αφού από το Μαξίμου αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Είναι προφανές ότι η εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων που αφορούν μελλοντική φάση, δεν προβλέπεται να ληφθούν στο σύνολό τους, το ενδεχόμενο εφαρμογής τους αφορά ειδική περίπτωση και με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζονται», επισήμανε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, προειδοποιώντας,
μάλιστα, ότι τυχόν νομοθέτηση της «ρήτρας μέτρων» «θα λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προεξοφλώντας την αδυναμία υλοποίησης των στόχων».

Κατά συνέπεια στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να καταφέρει να πείσει τους δανειστές ότι νομοθέτηση του «μαξιλαριού μέτρων» δεν χρειάζεται –αντιθέτως, αρκεί, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, μία πολιτική δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι αν το 2018 δεν επιτευχθεί πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, τότε η χώρα θα πάρει όσα μέτρα απομένουν για να φτάσει το 3,5%.

Άλλωστε και η κ. Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η πολιτική δέσμευση: «Σε κάθε συμφωνία έχει αποτυπωθεί ότι εάν οι στόχοι δεν προσεγγίζονται, τότε προκύπτει ανάγκη νέων μέτρων. Αυτό είναι αποτυπωμένο και στη συμφωνία που έχουμε ψηφίσει, αλλά και σε κάθε συμφωνία η οποία γίνεται μεταξύ δύο εταίρων και έχει στόχους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης ως δέσμευσης της «ρήτρας μέτρων» εάν και εφόσον. Άλλωστε, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, «ως το 2018, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει…».

Πολιτική διαπραγμάτευση με «όπλο» την Eurostat

Συν τοις άλλοις, στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι και αυτή τη φορά, οι προβλέψεις του ΔΝΤ θα πέσουν έξω και, άρα, τα μέτρα που θα περιγράφονται στην «ρήτρα μέτρων» δε θα χρειαστεί να υλοποιηθούν ποτέ. Μάλιστα, η κυβέρνηση ήδη ποντάρει στα στοιχεία που θα ανακοινώσει αύριο η Eurostat για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2015, η οποία «υπεραπέδωσε»,
σύμφωνα με την χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Για τα στοιχεία αυτά μίλησε χθες και η κ. Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας ότι «βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσουν και οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, καθώς τα στοιχεία υπερβαίνουν τις σχετικές προβλέψεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, στο
Μαξίμου αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα περί το 0,5% του ΑΕΠ (ίσως και 0,7%) ενώ ο στόχος ήταν για… έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Επ’ αυτών των στοιχείων, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ήδη από χθες προχωρεί σε νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την ενημέρωσε για τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας και της είπε ότι τα αποτελέσματα αυτά «πρέπει να συνυπολογιστούν στις προβλέψεις και τους αριθμούς της αξιολόγησης». Μ’ άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός ήδη χρησιμοποιεί ως «όπλο» τις θετικές εξελίξεις για την οικονομία, επιχειρώντας να δείξει αφενός ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι… εκτός
πραγματικότητας, αφετέρου ότι μπορεί να βρεθεί μέση λύση μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει σήμερα τις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς παράγοντες, ενώ ήδη από χθες το βράδυ εκκρεμεί τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ANTISTALIN. 13:37 20/04/2016

  «Μαξιλάρι έξτρα μέτρων 3 δισ. για συμφωνία και με ΔΝΤ
  4/18/2016

  Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα
  Την πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε στο Ουάσιγκτον Κλαμπ και που φωτογραφίζει μέτρα εκτάκτου ανάγκης τα οποία θα κληθεί να υιοθετήσει η Αθήνα σε περίπτωση που δεν πιάσει του στόχους συζήτησαν αργά χθες βράδυ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
  O Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αργά χθες το βράδυ την δεύτερη συνάντηση του με την Κριστίν Λαγκάρντ μέσα σε 24 ώρες μετά από αίτημα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ.
  Ο κ. Τσακαλώτος αφού ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με τους Έλληνες ανταποκριτές είχε 20λεπτη συνάντηση με την κα. Λάγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ με σκοπό να ενημερωθεί για τις συζητήσεις που έγιναν στο Ουάσιγκτον Κλαμπ (εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και οι υπουργοί Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και ο πρόεδρος του EWG, Τόμας Βίζερ) την προηγούμενη Παρασκευή, όπου τέθηκε μια κοινή πρόταση για μέτρα εκτάκτου ανάγκης.
  Η συνάντηση έγινε στην σκιά δημοσιεύματος της Wall Street Journal, στο οποίο αναφέρεται ότι οι δανειστές της Ελλάδας συγκλίνουν στην πρόταση ώστε να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση ένα πλάνο εκτάκτου ανάγκης το οποίο θα εμπεριέχει μέτρα που θα τίθενται σε εφαρμογή σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους του προγράμματος.
  Αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές είπε:
  “Είχαμε μια καλή συζήτηση με την κυρια Λαγκάρντ για να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε την Δεύτερα, Τρίτη τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών και περιμένουμε όλοι ότι θα κλείσει η συμφωνία για να πάμε στο Eurogroup.
  Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπάρχει καμιά πρόταση στο τραπέζι; Υπήρχε πρόταση της Κομισιόν;
  Ευκλείδης Τσακαλώτος: “Θα πέσουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην τελική συμφωνία. Θα έχουμε διαδοχικές προσεγγίσεις σε μια λύση που θα πέφτουν συνεχώς προτάσεις στο τραπέζι. Θα περιμένετε κάτι λιγότερο όταν φτάνεις στο τέλος μιας σημαντικής αξιολόγησης όταν έχεις μέσα και το χρέος; Άλλες θα είναι καλύτερες, άλλες θα είναι χειρότερες.
  Ερώτηση δημοσιογράφου : Φτάνουμε στο τέλος ;
  Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Όχι»
  Ερώτηση δημοσιογράφου: Είναι ευνοϊκή αυτή η πρόταση για την Ελλάδα;
  Ευκλείδης Τσακαλώτος: “ Όχι δεν είναι έτσι. Θα έχει πολλές προτάσεις. Άλλες θα είναι καλύτερες και άλλες χειρότερες….”
  Ερώτηση δημοσιογράφου: «Διαψεύδετε ή επιβεβαιώνετε το δημοσίευμα της Wall Street Journal που κάνει λόγο για έκτακτα μέτρα ύψους 3 δισ ευρώ;
  Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Δεν έχω διαβάσει καν το δημοσίευμα άρα δεν μπορώ να το διαψεύσω γιατί είμαστε από συνάντηση σε συνάντηση».
  Ερώτηση δημοσιογράφου: “H κυρία Λαγκάρντ γιατί σήμερα έκανε λόγο ότι δεν περιμένει άμεσα αποτελέσματα;”
  Eυκλείδης Τσακαλώτος: “…….”

 2. NB 13:27 20/04/2016

  Αργός θάνατος για τις επιχειρήσεις τα capital control
  ======================================
  H αγορά εκπέμπει SOS για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων – Κινδυνεύουν να χαθούν πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας.
  Την ώρα που «φουντώνουν» ξανά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις να βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη, οι ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες βρίσκονται σε μια διαδικασία «αργού θανάτου».
  Τα capital control, η οικονομική ασφυξία και η πολιτική αβεβαιότητα έχουν προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι επιπτώσεις του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμα πλήρως εμφανείς.
  Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα «τελειώσουν» οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,Δημήτρης Μάρδας.
  «Αυτό δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι διαρκώς να διευκολύνουμε όλο και περισσότερο τον κόσμο, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες υπηρεσίες από τη μεριά των Τραπεζών. Από τη στιγμή κατά την οποία οι Τράπεζες προσφέρουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες και διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα αυτό το πράγμα πρέπει να φαίνεται σιγά σιγά. Χθες, δόθηκαν στις Τράπεζες γύρω στα 190 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να καλύψουν όλες τις εκκρεμότητες που έχουν σε ό,τι αφορά αιτήματα ιδίως εισαγωγέων», υπογράμμισε ο κ. Μάρδας, μιλώντας στο περιθώριο σύσκεψης, με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

  3 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο
  ================================
  Αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό επιχειρείν είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΣΕ Βασίλη Κορκίδη, σύμφωνα με τις οποίες η μείωση του τζίρου στις εμπορικές επιχειρήσεις έχει ξεπεράσει το 70%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, 9 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις δηλώνουν κάθετη πτώση του τζίρου τον Ιούλιο, η οποία μεσοσταθμικά ξεπερνά το 50%, αφού από αγορά σε αγορά και από πόλη σε πόλη κυμαίνεται από 30% έως ακόμα και 80%.
  Αναλυτικά 1 στους 10 εμπόρους δηλώνει μείωση μέχρι 20%, 2 στους 10 20-50%, 4 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρει μείωση 50-70% και τέλος 3 στους 10 άνω του 70%, ενώ μόνο 1 στους 10 δηλώνει ότι κινείται στα περυσινά επίπεδα.
  Συνολικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, οι απώλειες ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ κάθε εβδομάδα που περνάει, ενώ όλο αυτό το διάστημα το ελληνικό δημόσιο έχασε πάνω από 1 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους.

 3. NB 13:24 20/04/2016

  Αργός θάνατος για τις επιχειρήσεις τα capital control
  ==========================================
  Μείωση της κατανάλωσης κατά 50%
  ==========================
  Τις δυσμενείς επιπτώσεις που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων καταγράφει και έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό τηςΓΣΕΒΕΕ.
  Σύμφωνα με την έρευνα, 9 στις 10 επιχειρήσεις, υπέστησαν μείωση του τζίρου, 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Στο ίδιο διάστημα η κατανάλωση μειώθηκε κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ, μείωση που οδήγησε σε απώλειες ύψους 570 εκατ. για το δημόσιο από έμμεσους φόρους.
  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC στο διάστημα 21-27 Ιουλίου 2015, σε δείγμα 1005 επιχειρήσεων και στα συμπεράσματα περιλαμβάνονται ακόμη τα εξής:
  – Οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών καθώς μόνο 1 στις 2 χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Στον τομέα των υπηρεσιών 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ στους αυτοαπασχολούμενους το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται καθώς 7 στους 10 δεν διαθέτουν e-banking.
  – Επτά στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και υπογραμμίζει την πτώση του εσωτερικού τουρισμού.

 4. NB. 13:20 20/04/2016

  Κατάρρευση του δείκτη οικονομικού κλίματος

  Την σφοδρή επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας πιστοποιεί και η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.
  Τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κατέγραψε πτώση, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, κινούμενος στις 81,3 μονάδες (από 90,7 τον Ιούνιο).
  Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αυτή είναι η χαμηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2012 και η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των δυσμενών και ακραίων οικονομικών εξελίξεων που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου, της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και της διευρυμένης πολιτικής αβεβαιότητας.
  Η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων – που είναι γεγονός πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη ελληνική οικονομία – δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα, καθώς είναι ένα φαινόμενο που ακόμα εξελίσσεται. Είναι βέβαιο όμως ότι προστίθεται επιβαρυντικά σε μια ήδη συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε εμβάθυνση της ύφεσης και γενικότερα της κρίσης.
  Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι αυτονόητο ότι η αναστροφή της αρνητικής πορείας των προσδοκιών, ως ένα πρώτο βήμα για τη στροφή προς την ανάπτυξη, προϋποθέτει δραστικές κινήσεις σταθεροποίησης σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της πολιτικής.

 5. NM 13:06 20/04/2016

  Όταν ο Τσίπρας υποσχόταν άρση των capital control πριν τον Μάρτιο!
  ==============================================

  21-12-15
  Ο έλληνας πρωθυπουργός ακούστηκε επίσης σίγουρος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές «πριν το τέλος του 2016»., όπως αναφέρει συνέντευξη του πρωθυπουργού στους FT στις 21 Δεκεμβρίου.

  Ο Φλεβάρης έφυγε, ο Μάρτιος έφυγε, ο Απρίλης πλησιάζει στο τέλος και τα capital control παραμένουν (και θα μείνουν πολύ καιρό ακόμα, πιστεύουμε)

  Απλά ο Τσίπρας, όπως οι προηγούμενοι άμεσοι μνημονιακοί προκάτοχοι του, θα έχει την «χαρά» να πέφτει μέσα σε τέτοιες προβλέψεις και όσοι ηλίθιοι να τις πιστεύουν!

 6. »Αν υπάρχει ‘’κάποιος’’ σήμερα που ‘’περνά καλά’’ αυτός σίγουρα θα είναι νεοδιορισμένος ‘’ταλιπάν’’ της συγκυβέρνησης των ανίδεων.»

  Υπάρχει κάποιος να μας ενημερώσει πόσα ΔΙΣ ΕΥΡΩ !!! μας έχει στοιχίσει η »ΚΑΤΑΛΗΨΗ»-ΑΡΠΑΓΗ της εξουσίας από τους χουντο -»αριστερούς»?

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΧΝΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΚΑΣ ΤΩΝ ‘’ΗΛΙΘΙΩΝ’’?
  Με ποιον τα έχουν ‘’καλά’’ οι ηλίθιοι?

  *Υπάρχει κάποιος έλληνας σήμερα που δεν γνωρίζει την εγκληματική ‘’προσπάθεια’’ των Τσίπρα – Καμμένου,
  να λοιδορήσουν τον ‘’Ολανδρέου’’,
  να υβρίσουν σκαιότατα την Μέρκελ,
  τον Σόϊμπλε τον Σουλτς ,
  να ψευδολογήσουν ‘’ανυπολόγιστα’’ ,
  να διαστρεβλώσουν προκλητικά και ασύστολα όλα όσα συνέβαιναν και συζητούνταν μεταξύ ΕΕ και των ‘’κοκκινολαίμηδων’’ ειδικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΕΛ και των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ και στο τέλος να γυρίσουν και να »φιλούν εκεί που έφτυναν»?

  *Υπάρχει κανείς που να μην αντελήφθη την μεγάλη ΑΠΑΤΗ και την αντιστροφή του νοήματος του δημοψηφίσματος? ΟΠΟΥ ΤΟ ΟΧΙ »ΕΓΙΝΕ» ΝΑΙ απο την φάρα των σταλινικών απολειφαδιών?

  *Υπάρχει κανείς που ΞΕΧΝΑ! Το κλείσιμο των τραπεζών και την αδυναμία του πολίτη να κάνει χρήση των χρημάτων του και να έρχεται η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι..μείωσε τα ελλείμματα και τις σπατάλες?

  *Υπάρχει κανείς που ΞΕΧΝΑ ! την αδυναμία των νέων να αυτοσυντηρηθούν ,λόγω ανεργίας, και επιστρέφουν στους γονείς τους για να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη επιβίωση?

  *Υπάρχει κανείς που ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΡΟΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ πόσες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και πόση θλίψη και απόγνωση επικρατεί παντού?

  *Υπάρχει κανείς να αγνοεί την ασυλία που παρέχει ο Τσίπρας στην κλίκα της δεξιάς και ΕΙΔΙΚΑ στον Καραμανλή?

  *Υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει την ‘’ανταμοιβή’’ του Τσίπρα σε όλους επίορκους ‘’φακελάκηδες’’ ψηφοφόρους του?

  *Υπάρχει κανείς που δεν έμαθε για την ‘’ανταμοιβή’’ του Τσίπρα σε όλη την κλίκα του ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’ και την χαριστική σχεδόν σύμβαση της αποπληρωμής σε 100 μηνιαίας δόσεις?

  *Υπάρχει κανείς σήμερα που να μη γνωρίζει ή, τουλάχιστον να μην κατάλαβε τι έγινε με την μαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ των υπαλλήλων του ΔΝΤ, που τόσο άγαρμπα και προκλητικά ΗΛΙΘΙΑ και επικίνδυνα δημιούργησε ένα ακόμη ΤΡΑΥΜΑ στην αξιοπιστία της χώρας και της κυβέρνησης που ‘’ΕΚΛΕΨΕ’’ την εξουσία?

  *Υπάρχει κανείς σήμερα που να έχει ‘’ΙΧΝΟΣ’’ εμπιστοσύνης σε ψεύτες, συκοφάντες, και αγράμματους πολιτικούς απατεώνες?

  *Υπάρχει κανείς σήμερα από τους ‘’κυβερνήσαντες’’(12-14) και ‘’κυβερνώντες’’ που έχει τον ανδρισμό, να μας πει ‘’ΠΟΣΟ (?)’’ είναι το χρέος σήμερα?

  *Υπάρχει κανείς σήμερα που μπορεί να μας πληροφορήσει ΠΟΣΑ ΔΙΣ ευρώ φόρων πληρώσαμε με την κυβέρνηση Σαμαρά , και πόσα δις ευρώ έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα και πόσα συνολικά θα πληρώσουμε με την κυβέρνηση του διδύμου των ΗΛΙΘΙΩΝ Τσιπροκαμένων εντελώς με τις αποτυχημένες και »ερμαφρόδητες» αγραμματοσύνες τους?

  Πόσα Δις. ευρώ επί πλέον και πόση καταστροφή υπέστη η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία, από την επιδρομή των ‘’λύκων της τούνδρας’’.
  Σε τι χάλια ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ βρίσκεται παγκοσμίως σήμερα η ελληνική αξιοπιστία?
  Ποιος ‘’εμπιστεύεται’’ τον Τσίπρα , ποιος καταλαβαίνει τι ζητάει και ποιος μπορεί να ‘’ανεχθεί’’ τον ψεύτη ,συκοφάντη και φοροφυγά καΜένο εντελώς?

  *»Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα ή, υλοποιεί την πολιτική του Σύριζα»
  «Το ερώτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα (Σπίρτζης, Δρίτσας) ή υλοποιεί την πολιτική του Σύριζα (Πιτσιόρλας) ή μήπως ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη (Τσίπρας Και συμπληρώνει:
  «Δεν περιμένουμε βέβαια απάντηση. Είναι σαφές ό,τι το μόνο που τους ενώνει είναι η εμμονή να μείνουν κολλημένοι στις καρέκλες τους γι” αυτό λένε ότι θέλει ο καθένας να ακούσει. Η κατάσταση της Κυβέρνησης αποτυπώνεται με μια λέξη: ΤΣΙΡΚΟ».
  Ποια παραπολιτική ‘’σαβούρα’’ συγγενών και φίλων, των προβοκατόρων του σκοταδισμού, δεν είναι διορισμένη στο δημόσιο σήμερα μέσα σε ένα χρόνο ! και πληρώνεται από το λιγοστό αίμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων?
  Υπάρχει κανείς σήμερα που δεν έχει μετανιώσει για την άθλια και ΗΛΙΘΙΑ συμπεριφορά μας , στον ΜΟΝΟ πολιτικό που μας έσωσε από την χρεοκοπία, μείωσε το έλλειμμα κατά 40% μέσα σε ένα χρόνο και κατάφερε να ΜΕΙΩΘΕΙ και το χρέος κατά 120 Δις ευρώ?.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.