ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπεται για φορολογικό και ασφαλιστικό

Πως αντέδρασε το ΔΝΤ για τα δύο νομοσχέδια - Η Αθήνα παίζει τα «ρέστα» της

Τα…  ρέστα της παίζει η Ελλάδα, μπαίνοντας στην τελική ευθεία της αξιολόγησης...
dntomsen

του Βαγγέλη Δουράκη

Χωρίς να έχει κλείσει συμφωνία και ενώ αναμένει την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση ασφαλιστικού και φορολογικού, προκαλώντας την αντίδραση του ΔΝΤ.

Οι δανειστές -κυρίως το ΔΝΤ- έδειξε αμέσως την δυσαρέσκειά του για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, η οποία; Όχι μόνον εξέφρασε την αμετακίνητη θέση της για το αφορολόγητο και το «ψαλίδι» στις συντάξεις, αλλά προανήγγειλε και την κατάθεση δύο Νομοσχεδίων την ερχόμενη εβδομάδα (φορολογικό και ασφαλιστικό).
«Μονομερή ενέργεια» όμως θεωρεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με αξιωματούχο του, την κατάθεση δύο Νομοσχεδίων, ενώ μπορεί να μην παραδέχονται ρήξη στην Ελλάδα με τους Θεσμούς, όμως η βιασύνη των ελληνικών Αρχών να καταθέσει τα Νομοσχέδια είναι ενέργεια που θέλει να προκαταλάβει τους δανειστές ότι δεν θα αποδεχθούν ακραία μέτρα.

Τα Νομοσχέδια, του φορολογικού και του ασφαλιστικού, που θα καταθέσει η Κυβέρνηση στην Βουλή είναι στο πλαίσιο της κάλυψης των δεσμεύσεων για εξεύρεση 1% του ΑΕΠ από κάθε τομέα. Τα δύο σχέδια νόμου θα κατατεθούν με τις κανονικές διαδικασίες, με στόχο να ψηφιστούν έως το τέλος του μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών, τραβώντας ακόμη περισσότερο το σκοινί και απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, δήλωσε σε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυρίαρχη κυβέρνηση και προσέθεσε ότι «είναι σωστό να έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά την τελευταία λέξη για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους την έχει η ελληνική κυβέρνηση».

Μάλιστα ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και αποχώρησής του από την Κυβέρνηση εάν υπάρξει μικρότερο αφορολόγητο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο», αναδεικνύοντας μια από τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, τα μερίσματα αυτοτελώς με 15%, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα φορολογείται με «οριακούς συντελεστές».

Η κυβερνητική πρόταση, η οποία θα αποτυπώνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει κλίμακα φορολογίας εισοδήματος κοινή για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστές:

-      22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

-      29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

-      37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

-      45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ η οποία θα σβήνει κατά 10 ευρώ (και όχι κατά 100 όπως εκ παραδρομής ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με διευκρινίσεις συνεργατών του) για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος άνω των 20.000. Την έκπτωση φόρου δεν θα δικαιούνται όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα οι οποίοι φορολογούνται σήμερα με συντελεστές 26% (για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ) και 33% (για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ).

Έτσι, για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα περιορίζεται στα 1.990 ευρώ και όχι στα 1.900 ευρώ όπως προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση.
Στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα προστίθεται μόνιμη ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου, ή θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup έως τις 25-26 του μηνός για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει «plan Β», είπε ότι «εργαζόμαστε πάνω στην κατεύθυνση ότι θα κλείσει η συμφωνία και όλα τα δεδομένα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση». Ενώ, ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως μεγαλώνει η διαφορά με το ΔΝΤ, το οποίο, κατά τον υπουργό, πιέζει και την ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους εταίρους (για μεγαλύτερη μείωση στο χρέος).
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στις 15- 17 Απριλίου, θα υπάρξουν συζητήσεις και για τη διαπραγμάτευση και για το χρέος, ενώ οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν τα έχουμε σπάσει». Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που πρέπει να κλείσει γρήγορα, όπως και το ζήτημα του χρέους, προκειμένου μετά «να μπουν πιο μπροστά τα θέματα της ανάπτυξης».

Σε ότι αφορά το σκέλος της διαπραγμάτευσης που χειρίζεται ο υπουργός Οικονομίας, δηλαδή τα δάνεια, ο Γιώργος Σταθάκης δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε πως «τα ενήμερα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης».

«Εργαζόμαστε πάνω στην ιδέα ότι θα κλείσει η συμφωνία. Νομίζω ότι όλα τα δεδομένα συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οτιδήποτε άλλο, -σ.σ. ύπαρξη Plan B- νομίζω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν αξίζει περαιτέρω συζήτησης». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει Plan B στην περίπτωση που δεν κλείσει η διαπραγμάτευση.

Σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε πως: «Η προσέγγισή μας είναι γνωστή. Θέλουμε ένα μεταβατικό διάστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας φυσικών προσώπων και των επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, προκειμένου να μην ανοίξει η αγορά άμεσα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι οι 160.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτου το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε παιδί κατά τα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη.

Ως προς το μεταβατικό διάστημα διατήρησης της προστασίας από την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας των φυσικών προσώπων θα είναι η διετία (σ.σ. Μάιος 2018), ενώ για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικίας ο χρόνος προστασίας θα είναι μικρότερος.

Ο ίδιος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί κάποια λύση και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Θεωρώ ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση των εκκρεμοτήτων». Σημείωσε δε πως η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει πολλά θέματα όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς των κόκκινων δανείων και ο συντονισμός των οφειλών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, Δημόσιο και τράπεζες, προκειμένου να υπάρχει ενιαία ρύθμισή τους.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης πως η λογική που υπάρχει στον νόμο Δένδια (σ.σ. ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων που στην περίπτωση των ΜμΕ περιλαμβάνεται και ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο), πρέπει να αφορά και τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Άρα χρειαζόμαστε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων» σημείωσε ο ίδιος ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφής κεφαλαίου αναφέροντας πως η όποια διαγραφή θα μπορεί να αφορά μόνο τις προσαυξήσεις. Ο ίδιος είπε «αν βρεθεί ένας μηχανισμός εθελούσιας συζήτησης μεταξύ όλων των δανειστών, δηλαδή του κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων, και των τραπεζών, θα μπορεί να βρεθούν κάποιες βιώσιμες λύσεις για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και την εξυπηρέτηση των χρεών».
Υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή μεγάλη προσέγγιση, υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Αν υπήρχε χρόνος είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε τελική συμφωνία». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι θα υπάρχουν ίσοι κανόνες για όλους.

Όπως τόνισε:

-        Υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018.

-        Η Εθνική Σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ

-        Καμία επικουρική μικρού-μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί. Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ΕΤΕΑ περιλαμβάνεται τρίπτυχο μέτρων: περιορισμένων μειώσεων στις επικουρικές (το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων), χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών. Το μίγμα είναι υπό συζήτηση.

Χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θυσιάστηκε το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία καθώς όπως είπε η σταδιακή κατάργησή του έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση αλλά και τις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. N.Mαν. 9:56 13/04/2016

  ‘’ΒΡΕ ΠΑΛΙΟΠΑΡΑΜΥΘΑΤΖΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ…’’

  ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΨΕΥΤΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ, ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΒΡΙΚΟΛΑΚΩΝ

  Κάθε μέρα ΞΕΥΤΙΖΕΙ το πουλόβερ της απάτης και της διαπλοκής των λύκων της ‘’ακροδεξιο- αριστεράς’’
  Κάθε μέρα που περνά και η πείνα θεριεύει, κάθε μέρα οι Έλληνες μετανοιωμένοι, πληγωμένοι, νηστικοί και προδομένοι ‘’εξοπλίζονται’’ με κάθε τρόπο και μέσο εναντίον των πουλημένων προδοτών της παραπολιτικής ΑΚΟΛΑΣΙΑΣ.
  Εμπρός να τους ΔΙΩΞΟΥΜΕ πρίν υπογράψουν τον θάνατο τον παιδιών μας, την νέα γενοκτονία του παραπετάσματος των μπολσεβίκων.
  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ : Παραίτηση της κυβέρνησης και παραπομπή του Καραμανλή και Τσίπρα στο ειδικό δικαστήριο για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.
  Ο Καραμανλής ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να προλάβει να φύγει όπως ο μπάρμπας του.
  Εμπρός τώρα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ πολιτικούς ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ !!!
  *Ζητάμε λεφτά να συνεχίσουμε τα πάρτι της διαπλοκής και παρέχουμε ‘’ασυλία’’ στους νταβατζήδες και στους πισωγλέντηδες της Καραμανλικής παραπολιτικής αλητείας.
  *Γιατί να μας δώσουν λεφτά οι ευρωπαίοι όταν ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ποιοι ΚΛΕΦΤΕΣ πολιτικοί έχουν τα κλεμμένα της προηγούμενης περιόδου στις τράπεζές τους?
  *Τι μπορούμε να κάνουμε και ποια πίεση μπορούμε να ασκήσουμε, με την τσέπη άδεια?
  *Μήπως Αλέξης και λοιποί, σκέπτονται με βάση τα εξασφαλισμένα πολυεκατομμύρια τους, που βρίσκονται ασφαλισμένα, προσοδοφόρα, και …αφορολόγητα?
  *Λασπώνουμε θεσμούς και πρόσωπα , πιστεύοντας ότι ‘’ανεβαίνουμε’’ στα μάτια των Ελλήνων και των ξένων που μας κοιτούν είτε με λύπη, περιέργεια ή και περιφρόνηση?
  *Πάμε στην Ευρώπη αιτώντας και επαιτώντας χρήματα για να ‘’βγάλουμε’’ τη χρονιά μας, ώστε να μην πεινάσουμε και νομίζουμε ότι οι …κουτόφραγκοι δεν ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι λέμε για αυτούς?.
  *Πάμε αιτώντας και επαιτώντας άμεσες και μεσοπρόθεσμες λύσεις για να μη βουλιάξουμε εντελώς, αφού το χρέος μας είναι ..αμέτρητο και απειλούμε και προειδοποιούμε ενώ αυτοί μας ακούν και …ξύνονται.
  *Πάμε έχοντας δημιουργήσει στο εσωτερικό μας μία ΑΘΛΙΑ προβοκατόρικη και εμφύλια ‘’έφεση’’, ανάμεσα σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα και τολμάμε σαν άλλοι ‘’νταβατζήδες’’ να ρίχνουμε …ευθύνη στα φθηνά προφυλακτικά που χρησιμοποιούν οι ξένοι επιβήτορες??
  *’‘Τιμωρήσαμε’’ τον Άκη για να γίνει ο Σαμαράς πρωθυπουργός και σταματήσαμε εκεί,… δηλώνοντας πως ‘’δεν υπάρχουν άλλοι κλέφτες και λωποδύτες’’ πολιτικοί στη χώρα και τη βουλή.

  *Ψηφήσαμε νόμους (2013 )που καταργήσαμε όσα ψήφισε ο Παπανδρέου για όλους τους ΚΛΕΦΤΕΣ που διακίνησαν μαύρο χρήμα από το 2000 και μετά και ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ να τον έχουμε σε ισχύ?

  *Ζητάμε( Ο Σύριζα δηλαδή,) χρήματα με οποιοδήποτε ανταποδοτικό ‘’τέλος’’, για να καλύψει έστω και ελάχιστο μέρος των μυριάδων προεκλογικών υποσχέσεων, διαφορετικά γνωρίζουν πολύ καλά ότι το τέλος τους είναι κοντά.

  * Έχασαν και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας και ότι και να κάνουν ΚΑΝΕΙΣ πλέον δεν τους πιστεύει και δεν τους εμπιστεύεται.
  *Αποδείχτηκαν κοινοί αρουραίοι και μπαγαπόντηδες πολιτικάντηδες, απολειφάδια μια σταλινικής θηριωδίας που έφυγε και ξεράθηκε στο φώς της δημοκρατίας.

  *Η παρουσία των ‘’εξωσωματικών’’ ακροδεξιών διαστρωματώσεων, απέδειξε ότι είναι οι τελευταίοι ‘’αριστεροί’’ τυχοδιώκτες ενός κόσμου που δεν υπάρχει και δεν νεκρανασταίνεται πια….

 2. Κυρίαρχη κυβέρνηση <>. Φράγκα δεν έχει.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.