ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και πάλι στο τραπέζι με τους δανειστές

Πόσο θα τραβήξει η.. «βαλίτσα» της αξιολόγησης

Βήμα – βήμα φαίνεται πως θα γίνει η ελληνική αξιολόγηση, μετά και τις αξιώσεις των δανειστών για λύση «πακέτο» που περιλαμβάνει και τα προληπτικά μέτρα και το χρέος: Η Κυβέρνηση με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα επιδιώκει αίσια κατάληξη της πολύμηνης διαπραγμάτευσης μέχρι το βράδυ της Τρίτης, καθώς θεωρείται σίγουρο το Eurogroup την Μ. Πέμπτη.
valitsa katatheseis

Το Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η συμφωνία θα κλείσει στο πλαίσιο που η κυβέρνηση πρότεινε για τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί μια μικρή «νίκη» το γεγονός ότι το αφορολόγητο εντέλει θα περιοριστεί στα 8.900 ευρώ («ψαλιδισμένο» κατά 200 ευρώ από την τελευταία πρόταση της Αθήνας, όταν το ΔΝΤ φέρεται να ζητούσε μείωση κατά 1.000 ευρώ), η μη μείωση συντάξεων κάτω από 1.300 ευρώ και η προστασία της πρώτης κατοικίας στα κόκκινα δάνεια (για ποσά 130-150.000 ευρώ).
* Κλείσιμο της συμφωνίας για τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ (και για το «μίγμα») μέχρι το βράδυ της Μ.Τρίτης.
* Συμφωνία-πακέτο στο Εurogroup της Μ.Πέμπτης για:
•Τον «αυτόματο μηχανισμό δέσμευσης» («κόφτη») για λήψη μέτρων εάν και όποτε παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018.
•Την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
Με άλλα λόγια, η ελληνική πλευρά έχει χαράξει συγκεκριμένο «οδικό χάρτη», βάσει του οποίου θα γίνουν οι εξής κινήσεις:
Έναρξη διαδικασιών δημιουργίας και διαμόρφωσης του μηχανισμού αυτόματης λήψης μέτρων σε περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup. Η Αθήνα δεν σκοπεύει να νομοθετήσει «προληπτικά» μέτρα, αλλά αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός «διορθωτικού» μηχανισμού.
Γεφύρωση των τελευταίων διαφορών που συνεχίζουν να υπάρχουν σε ζητήματα που εκκρεμούν (ειδικά σε φορολογικό, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις). Σημειώνεται ότι στο Ασφαλιστικό υπάρχει η μεγαλύτερη προσέγγιση, οπότε και η συμφωνία εκεί φέρεται να έχει «κλειδώσει»
Νέο Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας.
Έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση/ ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παράλληλα με τη συζήτηση για τον μηχανισμό. Η κυβέρνηση επιθυμεί κείμενο με σαφείς δεσμεύσεις.
Άρση του αδιεξόδου μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, όσον αφορά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται πως η πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι το «κούρεμα»/ ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να θεωρηθεί βιώσιμο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη αξιολόγηση θα θεωρηθεί... λήξασα όταν ολοκληρωθεί το σύνολο της παραπάνω διαδικασίας. Κατά τις ίδιες πηγές, η λήξη θα «σφυρίξει» περί τα τέλη Ιουνίου, οπότε σε εκείνη τη χρονική στιγμή θα εκταμιευτεί και η δόση.
Το χρονοδιάγραμμα συμπίπτει με εκείνο που είχε δώσει την προηγούμενη Τετάρτη ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος είχε μιλήσει για διαδικασία «τεσσάρων εβδομάδων».
«Η διαφορά βρίσκεται στα στάδια», διευκρινίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο, διότι «η συμφωνία για τα 5,4 δισ. ευρώ θα κλείσει και δεν θα ανοίξει εκ νέου».
Επίσης, κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι «θα επρόκειτο πράγματι για Μνημόνιο 4 εάν ψηφίζαμε πακέτο έκτακτων μέτρων 3-3,5 δισ. ευρώ, αλλά... δεν πρόκειται διότι ο 'κόφτης' είναι ένα σύστημα που ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν έχουν Μνημόνια».
Όσο για την επίκληση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο νομικό πλαίσιο της χώρας το οποίο δεν επιτρέπει να ψηφίσουμε τα συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα, η ίδια πηγή παραπέμπει στο Σύνταγμα. (σ.σ. Δεν προβλέπει «υπό αίρεση νόμο»).
Ανάλογο νομικό πλαίσιο υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η οποία υποστήριξε τη θέση της Ελλάδας για τη μη ψήφιση έκτακτων μέτρων (μαζί με την Ιταλία και την Πορτογαλία).
Εάν οι διαπραγματεύσεις ευδοκιμήσουν και κλείσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα μέσω του ESM, θα λάβει πάνω από 6 δισ. ευρώ. Και όσον αφορά στους ελέγχους, το πιθανότερο είναι ότι ο επόμενος έλεγχος θα γίνει σε ένα έτος, όταν θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Eurostat, οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ένα χρόνο χωρίς την υποχρέωση να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

  *Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, όταν δηλαδή συγκαλύπτεις τη διαπλοκή και τα λαμόγια, όταν οι αρμόδιοι μπορούν να ΜΑΘΟΥΝ ποιοι είναι οι προηγούμενοι κλέφτες και πόσα λεφτά έχουν στις τράπεζές τους, όταν δεν πάρεις και δεν έχεις εφαρμόσει ΚΑΝΕΝΑ μέτρο και νόμο κατά της δημοσιοϋπαλληλικής ΜΑΦΙΑΣ και αντίθετα !!! κατήργησες το νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου για τους επίορκους υπαλλήλους και τα ΑΜΕΣΑ μέτρα που ελάμβανε η διοίκηση για την κάθαρση και τιμωρία, τότε ΠΩΣ(?) είναι δυνατόν να σε εμπιστευθούν και να μας βοηθήσουν.

  *Όταν επανέφερες σαν ‘’άσπιλους’’ και ‘’αμόλυντους’’ στις δημόσιες υπηρεσίες και στα νοσοκομεία όλους τους επίορκους ‘’ΦΑΚΕΛΑΚΗΔΕΣ’’, μόνο και μόνο επειδή σε ψήφισαν, τότε να είσαι σίγουρος, ότι ΟΛΗ η Ευρώπη και λαοί της θα μας βλέπουν σαν σιχαμένα σκουλήκια που τρώμε από τις σάρκες τους.

  *Λογικά θα έπρεπε στο λεξικό να σβήσουμε τις λέξεις ‘’ψευτιά’’ και ‘’απάτη’’και να βάλουμε τη λέξη ..Αλέξης, Πάνος…σαν ελάχιστο δείγμα υπόμνησης προς τις γενιές που έρχονται ‘’ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ’’ λες και είσαι τούρκος..Σουλτάνος

  *Όταν ο ΜΟΝΟΣ πολιτικός που τιμωρήθηκε ήταν ο Άκης, ενώ …χιλιάδες μας ‘’βγάζουν την γλώσσα’’ αφού το σύστημα και η δικαιοσύνη ήταν μέσα στο άθλιο παιχνίδι της ‘’ΕΘΝΙΚΗΣ’’ διαφθοράς και ιδιοτέλειας, τι περιμένεις να κάνουν οι απλοί και έντιμοι αδύναμοι Έλληνες?

  Όταν ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ στην παραπομπή του ΕΝΤΙΜΟΥ υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, επειδή επέβαλε για ΠΡΩΤΗ φορά, πρόστιμο στους λαθρέμπορους –νταβατζήδες πετρελαίου, οι νομικοί τους σύμβουλοι ανήκουν στην ‘’αριστερά’’ και τον ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΣ ασύστολα με λίστες από ληστείες του εξωτερικού, που έκαναν Γάλλοι, που γνώριζαν έλληνες γαλλόφωνες πολιτικούς και ζήτησαν άσυλο, από Ισπανούς που γνώριζαν τους Έλληνες ’’αριστερούς’’ , αδίστακτους και αιμοβόρους τότε είσαι και εσύ μέρος ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ και της ΑΝΕΝΤΙΜΗΣ τιμωρίας του ΠΙΟ ΕΝΤΙΜΟΥ Υπουργού Οικονομικών.

  *Όταν ‘’υπακούς’’ στους εντολείς σου και επιλέγεις Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πιο αποτυχημένο και πολιτικά και ηθικά επιβαρυμένο ‘’χουντοσυγγενή σου’’ Πάκη , όταν συνεργάζεσαι με τον ακροδεξιό πανηλίθιο ψεύτη και συκοφάντη μπουρδολόγο καΜένο εντελώς φοροφυγά πατριδοκάπηλο, τι νομίζεις ότι οι Έλληνες θα δώσουν ως αντάλλαγμα των εγκληματικά πολιτικών συμβιβασμών σου ?

  *Όταν βλέπουν και ακούν οι Ευρωπαίοι και όλος ο κόσμος, όπου έχετε πάει, τις κοτσάνες, τις μπαρούφες και την αμέτρητη αγραμματοσύνη και αναισθησία , είναι σίγουρο ότι ‘’Ηλίθιο’’ θα σε ανεβάζουν, ολοκληρωτικά καΜένο και μπουρδολόγο θα σε κατεβάζουνε.

  *Όταν βλέπουν οι Ευρωπαίοι την αχαριστία την εμπάθεια και την ιδιοτέλεια που έχετε επιδείξει όλοι απέναντι στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και δεν πτωχεύσαμε ,την αθλιότητα και την εγκληματική σας φύση και συμπεριφορά επί πλέον, να επιρρίψετε όλα σας τα εγκλήματα στον έντιμο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, πιστεύετε ότι δεν θα σας κοιτούν ‘’σαν αναγκαίο σκατό’’ στην αυλή τους?

  Κύριε Τσίπρα,
  απέδειξες σε ελάχιστο χρόνο την ακαταλληλότητά σου και την επικινδυνότητά σου για την ‘’ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ’’ που διαχειρίζεσαι.
  Απέδειξες, τόσο με τις επιλογές σου όσο και με τις πρακτικές σου, ότι αποτελείς την μεγαλύτερη πολιτική αποτυχία, και την πιο επικίνδυνη παρουσία για το μέλλον της πατρίδας μας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, για την οποία και ΕΣΥ ! φέρεις μεγίστη ευθύνη.

  *Είσαι άραγε τόσο ‘’χοντρόπετσος’’ που δεν νιώθεις το ‘’σάλιο’’ που σε ξεπλένει?

  *Είσαι άραγε τόσο αναίσθητος, που δεν ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ που όλος ο κόσμος στο εξωτερικό είτε γελάει όταν σε βλέπει, είτε κουνάει το κεφάλι του, είτε τέλος πολλοί σε αποκαλούν ‘’ηλίθιο’’ και κλόουν?

  *Είσαι η κινητή ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ της Ελλάδας και των νέων πολιτικών και δυστυχώς ‘’βάζεις’’ θεμέλια ακαταλληλότητας και για το μέλλον, ώστε κινδυνεύουμε να γίνουμε ή , να μας λένε: Ούτε ο Χότζα της Αλβανίας δεν θα τα ‘’κατάφερνε’’ ..έτσι. Δηλαδή ότι δεν μπόρεσαν εκείνοι (οι Χότζες), επιδιώκεις να το καταφέρεις εσύ?

  *Αλήθεια , ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ που πηγαίνεις στην ΕΕ για να γλύψεις εκεί που έφτυνες, και το σπουδαιότερο , ΔΕΝ σέβεσαι τα έξοδα και τις βενζίνες που χαλάς και πληρώνουμε εμείς?

  *Πόσες άραγε φτωχές οικογένειες θα έδιναν γάλα στα παιδιά τους που τόσο άστοργα τους το στερείς?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.