ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ανακοίνωση

Ποτάμι: Αναχρονιστικό, ακατάλληλο και αδιέξοδο το Ασφαλιστικό

Tο Ποτάμι με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει αναχρονιστικό το προωθούμενο από τη κυβέρνηση ασφαλιστικό γιατί το 2018 είναι τελείως αναντίστοιχο με τις ανάγκες μιας σύγχρονης χώρας και πολύ περισσότερο της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Επικρίνει την κυβέρνηση γιατί μεταφέρει το κόστος της χρηματοδότησης των συντάξεων σε μια εποχή που τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα- λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της χρονικής δομής της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Επίσης γιατί προωθεί κοινούς κανόνες αλλά είναι οι λάθος κανόνες, έχει εισπρακτικό χαρακτήρα με πολλές «κρυμμένες πονηριές», δίνει σχετικά υψηλές παροχές με λίγα χρόνια κι ενθαρρύνει την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με το Ποτάμι η έλλειψη ανταποδοτικότητας μετατρέπει το όλο σύστημα σε τιμωρητικό φόρο στην εργασία ενώ επί της ουσίας αυτό που επιχειρείται είναι η διατήρηση, για λίγα χρόνια ακόμα, ενός χρεοκοπημένου διανεμητικού συστήματος μέσω της υπέρμετρης επιβάρυνσης των σημερινών ασφαλισμένων, κυρίως των αυτοαπασχολουμένων με σχετικά υψηλά εισοδήματα, των διπλά απασχολουμένων, των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζόμενων με μπλοκάκια, οι οποίοι ασφαλίζονται ως μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι και θα πληρώνουν διπλές εισφορές ακόμη και για την υγεία.

«Η αλήθεια είναι ότι μειώσεις θα υποστούν όσοι λαμβάνουν από κύρια και επικουρική πάνω από 1.300 μεικτά και 1.170 καθαρά», υποστηρίζει το Ποτάμι και μιλάει για εμμονή σε ένα αδιέξοδο σύστημα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο συνεχούς περιδίνησης.

Το Ποτάμι προτείνει ένα μοντέλο τριών πυλώνων (εθνική σύνταξη, ατομικός λογαριασμός, επαγγελματική ασφάλιση). Ένα τέτοιο μοντέλο διακρίνει τους ρόλους της κοινωνικής και επαγγελματικής αλληλεγγύης. Ιεραρχεί προτεραιότητες και αφήνει πεδίο ευελιξίας για αποκλίσεις από τον μέσο όρο, χωρίς αυτές να επιβαρύνουν τρίτους, όπως σημειώνει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.