ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειδί»η αξιολόγηση

Πότε οι τράπεζες θα δώσουν δάνεια

Υπό προϋποθέσεις το 2016 επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την μεγάλη επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας αναμένουν οι τράπεζες ελπίζοντας ότι μετά την αξιολόγηση θα μπορέσουν να κινηθούν πιο ενεργά στην υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Αν και έχει χαθεί ένα μεγάλο μέρους του 2016, οι τράπεζες ελπίζουν ότι για το σύνολο του 2016 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 0% (από αρνητικός σήμερα) και υπό προϋποθέσεις μπορεί να σημειωθεί μικρή αύξηση. Ωστόσο όσο η οικονομία παραμένει δέσμια της αβεβαιότητας τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για την διατήρηση της πιστωτικής ...συρρκίνωσης.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης είναι το «κλειδί» για την επαναφορά της οικονομίας σε θετική τροχιά. Στελέχη τραπεζών, υπογραμμίζουν την εφετινή χρονιά θα μπορούσε να επιτευχθεί θετικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης μέχρι και 2% αρκεί να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, η οικονομία να ανακτήσει τον βηματισμό της, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί να χαλαρώσουν και η χώρα να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στην προσέλκυση και υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Αντίθετα, αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, η οικονομία παραμείνει δέσμια της αβεβαιότητας και το καθεστώς των κεφαλαιακών περιορισμών διατηρηθεί για πολλούς ακόμα μήνες, τότε και το 2016 θα αποτελέσει έτος πιστωτικής συρρίκνωσης και η μείωση του υπολοίπου δανείων μπορεί να διαμορφωθεί σε -3%.

Το 2015 ήταν το πέμπτο έτος συνεχούς πιστωτικής συρρίκνωσης με το υπόλοιπο δανείων να περιορίζεται κατά 3,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015. Την περυσινή χρονιά, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν εκ νέου στο τραπεζικό σύστημα, αποτέλεσμα της ασφυξίας που προκάλεσε στην οικονομία η παρατεταμένη διαπραγμάτευση και η οποία οδήγησε σε νέα μεγάλη φυγή καταθέσεων και εντέλει στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τα επίπεδα του 2010 το υπόλοιπο δανείων των τραπεζών έχει μειωθεί κατά περίπου 53 δισ. ευρώ ή 21% χαμηλότερα της μείωσης του ΑΕΠ, που έχει συρρικνωθεί κατά 25%, και κατά πολύ χαμηλότερο της μείωσης των καταθέσεων (-47%).

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει το μεγάλο βήμα για την εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών προς την οικονομία. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απομακρύνει την αβεβαιότητα, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Αν είχαν γίνει όλα αυτά τότε η οικονομία θα είχε σταθεροποιηθεί από τις αρχές του 2016 και είναι πιθανό να είχαμε ήδη επιστρέψει σε ανοδική πορεία από το δεύτερο τρίμηνο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.