ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Ψύχραιμοι οι επενδυτές προεξοφλούν συμφωνία

Παρά τις καθυστερήσεις και τις αβεβαιότητες δεν έχουμε ρευστοποιήσεις μετοχών...

Στάση αναμονής ακολουθούν τις τελευταίες ημέρες οι επενδυτές περιμένοντας με αγωνία την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης η οποία όλο τελειώνει και όλο κάτι προκύπτει που την μεταθέτει για αύριο.

Η αβεβαιότητα και οι καθυστερήσεις, αν και ανησυχούν, δεν πανικοβάλουν τους επενδυτές οι οποίοι διατηρούν την ψυχραιμία τους και έχουν αποφύγει τις επιθετικές ρευστοποιήσεις ποντάροντας προφανώς στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται λίγο κάτω από το επίπεδο των 600 μονάδων διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που έχει αποκομίσει τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με αναλυτές μετά τις μεγάλες περιπέτειες των τελευταίων ετών οι επενδυτές έχουν πια συνηθίσει τις «κακές ειδήσεις» ενώ έχουν δει ότι στο τέλος, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, βρίσκονται λύσεις και επιτυγχάνεται συμφωνία. Έτσι δεν προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και προεξοφλούν συμφωνία.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα των τραπεζών αποτυπώνοντας τις μεγάλες προσδοκίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο δείκτης των τραπεζών διαπραγματεύεται τις τελευταίες ημέρες διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 45 μονάδων διατηρεί τα μεγάλα κέρδη του: από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα σημειώνει άνοδο κατά 108%. Το τελευταίο δίμηνο η μετοχή της Τράπεζες Πειραιώς καταγράφει άνοδο 191%, της Eurobank 150%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 121% και της Alpha Bank κατά 66,4%. Σημειώνεται ότι τα κέρδη αυτά ήρθαν μετά τις μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν την περίοδο Δεκέμβριος 2015 – Ιανουάριος 2016, οδηγώντας τις μετοχές των τραπεζών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των τιμών με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει μια αλληλουχία θετικών εξελίξεων για την οικονομία και ευρύτερα για τη χώρα: θα απομακρύνει την αβεβαιότητα, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Αν είχαν γίνει όλα αυτά τότε η οικονομία θα είχε σταθεροποιηθεί από τις αρχές του 2016 και είναι πιθανό να είχαμε ήδη επιστρέψει σε ανοδική πορεία από το δεύτερο τρίμηνο.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΕΞΩ Ο ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ !!!!

  Συκοφαντείς σε ψηφίζει ο σοφός λαός, πληρώνεις 30 χιλιάρικα, καθάρισες

  Ο Πάνος Καμμένος μετατράπηκε από απλός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε ηγέτη κόμματος που θα τα βάλει με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων υποστηρίζοντας για μήνες ότι θα ξεσκεπάσει τις παράνομες δραστηριότητες των μελών της οικογένειας Παπανδρέου και συγκεκριμένα την εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου σε αθέμιτες αγοροπωλησίες CDS.
  Σήμερα, η Δικαιοσύνη καταδίκασε πρωτόδικα τον κ. Καμμένο για εξύβριση, δικαιώνοντας απολύτως τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού. Τώρα όμως είναι αργά. Ο «αδιάφθορος» Πάνος έχει…

  …ήδη προλάβει να λάβει 671.000 ψήφους στις εκλογές του Μαϊου κι άλλες 462.406 στις εκλογές του Ιουνίου.

  Συνειδήσεις σπιλώθηκαν, άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους, στο Σύνταγμα στήθηκαν κρεμάλες και τώρα που όλα αποδείχθηκαν μπούρδες, ο Καμμένος είναι ο μόνος νικητής, θα πληρώσει για όλο αυτό επικοινωνιακό show που έστησε μόλις 30.000 ευρώ. Ψίχουλα, με 4-5 βουλευτικά μηνιάτικα πατσίζει.

  Δεν ξέρω αν το κατάλαβες Έλληνα ψηφοφόρε, αλλά το κορόιδο είσαι εσύ.
  If you’re playing a poker game and you look around the table and and can’t tell who the sucker is, it’s you. -Paul Newman

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.