ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών

Ψηφίζουν οι Ιρανοί

Οι Ιρανοί άρχισαν την Παρασκευή να ψηφίζουν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών για την κατανομή 68 εδρών στη 290μελή βουλή, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, και οι σύμμαχοι του προέδρου Χασάν Ροχανί επιδιώκουν στην αναμέτρηση αυτή να αποσπάσουν έδρες από τους σκληροπυρηνικούς.
iran

«Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 68 βουλευτές σε περιφέρειες στις οποίες οι υποψήφιοι απέτυχαν να κερδίσουν το 25% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Οι μετριοπαθείς και κεντρώοι σύμμαχοι του Ροχανί σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Φεβρουαρίου, όμως απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών. Στο σημερινό κοινοβούλιο κυριαρχούν οι σκληροπυρηνικοί σύμμαχοι του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι σύμμαχοι του Ροχανί είχαν κερδίσει στον πρώτο γύρο και τις 30 έδρες της Τεχεράνης. Ο Ραχμανί Φαζλί δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

Το νέο κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 27 Μαΐου και θα εκλέξει τον πρόεδρό του. Υποψήφιοι αναμένεται ότι θα είναι ο απερχόμενος πρόεδρός του Αλί Λαριτζανί, ένας μετριοπαθής συντηρητικός, καθώς και ο επικεφαλής των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ.

Το κοινοβούλιο δεν έχει άμεσο έλεγχο σε μείζονα θέματα πολιτικής, όμως μπορεί να στηρίξει τις πολιτικές του Ροχανί για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας που έχει πληγεί από τις κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.