ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν είναι πρώτη φορά που το ΔΝΤ εκβιάζει χώρες

Ρουμελιώτης: Πολ Τόμσεν, ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα

Ο γνωστός οικονομολόγος και νυν πρόεδρος του ΔΣ του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», θυμίζει τον ρόλο του ΔΝΤ στις κρίσεις της Αργεντινής το 2001, της Ρωσίας το 1998 και στην κρίση στη Νοτιοανατολική Ασία.
dnt-roumeliotis

Ο κ. Ρουμελιώτης τονίζει ότι το Ταμείο είναι μία τράπεζα και συμπεριφέρεται ως τράπεζα, που την ενδιαφέρει να πάρει πίσω τα χρήματά της. Εγείρει, ωστόσο, κατά τον ίδιο, ερωτηματικά, η επιλογή του ταμείου να πετύχει τον στόχο του με πολιτικές λιτότητας και όχι αναπτυξιακές.

Αναφερόμενος στον Πόλ Τόμσεν, τον χαρακτηρίζει «μοιραίο άνθρωπο» για την Ελλάδα, καθώς δεν αποδέχτηκε την πρόταση για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, το 2009, πριν η χώρα μας μπει σε πρόγραμμα, ευθυγραμμιζόμενος με τους Ευρωπαίους, κάτι για το οποίο πίεζαν τόσο ο τότε Γ. Δ. του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, όσο και ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, ο κ. Τόμσεν προσπαθεί, τώρα, να «διασωθεί» και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να δικαιολογήσει γιατί έκανε τις λάθος επιλογές σε σχέση με το Ελληνικό πρόγραμμα και τους δείκτες της Ελληνικής Οικονομίας και γιατί επιμένει στην πολιτική λιτότητας και όχι σε μια πολιτική ανάπτυξης. Ουσιαστικά, δηλαδή, προσπαθεί να «ρίξει το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους.

«Αμφιβάλλω», τονίζει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κλείνοντας «ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό υπόλοιπο του ΔΝΤ για την Ελλάδα, απλά, οι λόγοι που το κάνει είναι πολιτικοί. Κάποιες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να δείξουν στην κοινή τους γνώμη, σε παραμονές εκλογών, ότι κρατούν σκληρή στάση προς στην Ελλάδα. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι πλέον Ελληνικό, είναι πρόβλημα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων και πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ τους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.