ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «ρήτρα προαιρετικών μέτρων» τινάζει στον αέρα τη διαπραγμάτευση

Σε τροχιά ρήξης κυβέρνησης - δανειστές

Μία ανάσα πριν την επιστροφή στο ταραγμένο καλοκαίρι του 2015 βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, καθώς το Μαξίμου απορρίπτει διαρρήδην την «ρήτρα προαιρετικών μέτρων» -τουλάχιστον ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
tsipras1

του Γιώργου Μελιγγώνη

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός ξεκινά νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης, στέλνοντας μήνυμα κυρίως στους Ευρωπαίους ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχει συγκεκριμένα όρια, που δεν μπορεί να παραβεί.

Επί της ουσίας, η «ρήτρα προαιρετικών μέτρων» ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στο τραπέζι. Και αυτό έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς φαίνεται ότι η «ντρίμπλα Σόιμπλε», έτσι όπως έγινε στην Ουάσινγκτον, ήταν καλά σχεδιασμένη και η «ρήτρα προαιρετικών μέτρων» ήρθε για να μείνει –και, κυρίως, για να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Ωστόσο, στην κυβέρνηση απορρίπτουν αυτή τη ρήτρα, τουλάχιστον στο μέτρο που αυτή θα θεωρηθεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αντιθέτως, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα μπορούσε μεν να το συζητήσει, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις: πρώτον, να μην πρόκειται για νομοθέτηση νέων μέτρων, αλλά απλώς για την ανάληψη μίας «πολιτικής δέσμευσης» για… το 2018. Και, δεύτερον, να μπει ως θέμα στο τραπέζι αφού θα έχει κλείσει η αξιολόγηση και αφού θα έχει αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Αντιπρόταση Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου, λοιπόν, αντιπροτείνει στους δανειστές τρία βήματα για την εξέλιξη της διαδικασίας: πρώτον, να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εντός της παρούσης εβδομάδας και αυτή να «επισημοποιηθεί» από το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής. Δεύτερον, με δεδομένη αυτή τη συμφωνία, να αποφασίσει το Eurogroup ότι κλείνει η συζήτηση και να «κηρύξει» την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-δανειστών με τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου –ήτοι, με μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ως τρίτο βήμα, η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. «Τότε και μόνο τότε», όπως λένε αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα δεχθεί η κυβέρνηση να πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αυτά τα περίφημα «προαιρετικά μέτρα» ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και όχι νωρίτερα.

Τα παίζει όλα για όλα

«Αν υποχωρήσουμε τώρα και σ’ αυτό, θα ζητάνε ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν», υποστηρίζει, μιλώντας στο matrix24.gr κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, προαναγγέλλοντας ότι η άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου να συζητήσει για «ρήτρα προαιρετικών μέτρων» χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχει ανοίξει το χρέος, θα φτάσει ως το τέλος. Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα, επιστρατεύοντας νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης, ώστε να μην θέσει εν αμφιβόλω την βιωσιμότητα και την σταθερότητα της κυβέρνησής του, αλλά και να στείλει το μήνυμα στους
δανειστές ότι «υπάρχουν και όρια». Εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτά τα «όρια» εξέθεσε στις συναντήσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τα πάντα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στις συνομιλίες των δανειστών μεταξύ τους, η πλευρά της Κομισιόν έχει επισημάνει στα άλλα μέρη των δανειστών τον ολοένα αυξανόμενο «πολιτικό κίνδυνο». «Αν ζητήσουμε νομοθέτηση τέτοιων μέτρων, θα πέσει η κυβέρνηση», φέρεται να είπε στην συνεδρίαση του «κλαμπ της Ουάσινγκτον» ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποιώντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ για τις πεπερασμένες πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης Τσίπρα.

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ο ‘’ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ’’ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!

  Κύριε πρωθυπουργέ του ΣΥΡΙΖΕΛ,

  Κύριε πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ ,
  πολλές φορές λέγατε ότι υπήρχαν εναλλακτικές πήγες δανειοδότησης με δεκάδες δις, σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Ψευδολογήσατε ασύστολα εις βάρος της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης, και επιβαρύνατε τις πλάτες του λαού μας, με πολλά δις ευρώ λόγω ανικανότητας, παραπληροφόρησης και συμμετοχής στην προδοσία και ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου, που όπως αποδείχτηκε, ήταν η μόνη που είχε σχέδιο και λύσεις για την σωτηρία μας από την χρεοκοπία του Καραμανλή.
  Στις 29/2/2012 δηλώνατε στο real fm .
  ‘’Ο κ. Χριστόφιας όμως κατάφερε να δανειστεί από την Ρωσία του Πούτιν 2,5 δις ευρώ και να μην μπει στο ΔΝΤ και να αποφύγουμε να έχουμε και τις δυο χώρες του ελληνισμού στο ΔΝΤ και την επιτήρηση …..και συνεχίζετε λέγοντας ……η Ελλάδα είχε δυνατότητες εναλλακτικών πηγών δανεισμού .’’
  ‘’Δεν το έκανε όμως γιατί οκ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του υλοποιούσε προειλημμένες αποφάσεις ….’’

  Κύριε πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ ,
  σήμερα τι έχετε να πείτε σχετικά με τις άστοχες δηλώσεις σας που δηλητηριάζατε τις ψυχές των ανθρώπων;
  **Πάντως υπερβάλατε εαυτούς ‘’ αφού καταφέρατε’’ τη Ρωσία και την Κίνα μέσα στους έξη μήνες, της ταυτόχρονης διαπραγμάτευσης με τους συνεταίρους μας, στην ΕΕ , να …αγοράσουν το ελληνικό χρέος των 350 δις ευρώ, και μάλιστα χωρίς να ζητήσουν το παραμικρό αντάλλαγμα. Αυτό το θαύμα οι Έλληνες Χριστιανοί το χρωστάνε στα όνειρά σου, στις θυσίες που έκανες στον Αλλάχ, στην προσευχή σου και την πίστη σου στο λευκό περιστέρι που …αμόλησες και στο χειροφίλημα του παπά που σε ‘’ευλόγησε’’ προσωπικά και την λιτανεία των λειψάνων που διέταξε ο Πάνος μας. .
  Κύριε Τσίπρα, Αλέξη μας,
  Δεν ξέρουμε πώς να σε ευχαριστήσουμε και τι να σου ευχηθούμε, για τη προσφορά αίματος στην αδύναμη πατρίδα. Κανείς μας δεν πίστευε ότι θα βρισκόσουν εσύ, ένας ‘’μάγος’’ της πολιτικής, ένας νέος ‘’Κίσσινγκερ’’ που θα μετέφερε τη δόξα της Ελλάδας μας πιο υψηλά και πιο μακρά και από το..τσουνάμι της Φουκοσίμα στην μακρινή Ανατολή, και ταυτόχρονα θα ‘’άλλαζε’’ τον ρου του Δούναβη , ώστε να εκβάλλει υπογείως στη κατάξερη και έρημη Σαχάρα .
  ΥΓ.
  Καλά ‘’μας πέρασες’’ τόσο αφελείς και καΜένους εντελώς με όλα αυτά που εξακολουθείς να ‘’αναχαράζεις’’? Καλά , δεν ντρέπεσαι λίγο? Επαναλαμβάνεις τις αντιμνημονιακές σου υποσχέσεις και προκαλείς το δημόσιο αίσθημα με τις άθλιες ψευδολογίες, υποσχέσεις και δεν ντρέπεσαι καθόλου για την γενοκτονία που επιφέρουν τα μέτρα –εντολές των εμπόρων ‘’σάρκας’’ που σε έφεραν σε αυτή τη θέση για να ξεπουλήσεις και το τελευταίο παιδικό όνειρο, μετά το έγκλημα του ‘’ανενεργού’’ Καραμανλογόνου?
  Δεν παραιτείσαι τουλάχιστον να ..σε θυμούμαστε για κάτι αντρίκιο????

 2. Σοκ και δέος από το άρθρο του Στάθη για τον Τσίπρα και τους γενίτσαρους του ΣΥΡΙΖΑ

  Σοκ και δέος έχει προκαλέσει στο χώρο της αριστεράς το άρθρο του Στάθη με τίτλο (Αυτο)κριτική

  Του Στάθη

  Δύσκολα εμφανίζεται στην Ιστορία τέτοια οβιδιακή μεταμόρφωση, τέτοια μετάλλαξη ενός πολιτικού ηγέτη, όπως αυτή του κ. Τσίπρα. Και το ίδιο δύσκολα ένα αριστερό κόμμα, ή έστω το μέρος εκείνο του κομματικού σώματος που του απέμεινε, παρακολουθεί αυτή τη μετεξέλιξη προσπαθώντας να μιλήσει τη γλώσσα που μιλούσε πριν να αυτομολήσει στην πολιτική που αντιμαχόταν.
  Σπανίως, επίσης, στην Ιστορία αυτή η μεταμόρφωση συντελείται τόσο γρήγορα. Και τόσο ξετσίπωτα.

  Θα αναφερθώ μόνον σε ένα απ’ τα χίλια που έλεγε ο κ. Τσίπρας, πριν να αρχίσει κι αυτός να αραδιάζει τα χίλια ένα παραμύθια της Χαλιμάς.

  Ελεγε: «Η λέξη ισοδύναμα έχει εισαχθεί απ’ την τρόικα. Οταν αναζητούνε ισοδύναμα, εννοούν ισοδύναμους πόνους».

  Τώρα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ομιλούν στα πάνελ και από του βήματος της Βουλής για τους εν λόγω πόνους -τα ισοδύναμα- ως να πρόκειται για φάρμακα που θεραπεύουν πάσα λύπη και στεναγμό, ως να πρόκειται για παραμυθία αυτών των ίδιων, ώστε να αντέξουν τον αυτοδιασυρμό τους.

  Εσχατοι των Κλαζομενίων και υπομείονες των Αβδηριτών.

  Δεν έχει, όμως, πλέον καμία σημασία να υπενθυμίζει κανείς στον κ. Τσίπρα τι έλεγε και τι λέει.

  Το έργο έχει προχωρήσει, βρισκόμαστε σε μια νέα σελίδα. Κι αυτή, επίσης, σπανίως εμφανίζεται στην Ιστορία, εις όσα αφορούν τουλάχιστον την παρουσία της Αριστεράς διεθνώς.

  Σπανίως κόμματα της Αριστεράς έχουν περιπαίξει τη λογική, έχουν ατιμάσει την ηθική κι έχουν διασύρει την ιδεολογία τους όσον ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, απ’ όταν ο ίδιος κι όσοι τον ακολούθησαν πέρασαν κάτω απ’ τα καυδιανά δίκρανα της υποταγής.

  Σπανίως οι ηττημένοι ηττώνται μέσα τους και οι ήρωες μεταμορφώνονται σε ρεμάλια, όπως έγινε με πολλούς από τους Σέρβους μετά τον πόλεμο που έχασαν.

 3. Εδώ πού τά λέμε «τά παιδία παίζειν» κούκλες και κουμπάρες στήν Αθήνα.

 4. Ν Β 11:34 19/04/2016

  ΑΝ(?) μας ..άκουγεο ο λαός μας τότε που τα γραφαμε…?
  ============================
  Η ώρα της επιστροφής και της δικαίωσης πλησιάζει.
  Γράφει ο Ν Βράχος 20.3.13

  Δικαιωμένος πλήρως αισθάνεται, ο Γιώργος Παπανδρέου, τόσο από τον αγώνα που κατέβαλε για την σωτηρία της πατρίδας μας, όσο και από τις διαρθρωτικές ανακατατάξεις που ‘’επέβαλε’’ τόσο στην Ευρωπαϊκή λειτουργία του δυσκίνητου ή και Γερμανοελεγχόμενου συστήματος «διακίνησης χρήματος και αλληλεγγύης», μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, όσο και στο εσωτερικό σύστημα διακυβέρνησης για αλλαγή και προκοπή. Ήταν τόσο δύσκολο αφού τόσα χρόνια «λίμναζε» το πρόβλημα του ..τραυματισμένου προϋπολογισμού.

  Επί 45 χρόνια κανένας προϋπολογισμός δεν ήταν ισοσκελισμένος στο τέλος του χρόνου. Πάντα δανειζόμαστε για να «καλυφθούμε», ώσπου το έλλειμμα έφτασε τα 25Δις ευρώ και κανείς δεν μας δάνειζε πλέον.

  Ο μεγάλος εχθρός της Ελλάδας δεν ήταν το χρέος ή το έλλειμμα.
  Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο το οικονομικό έλλειμμα όσο το ‘’έλλειμμα πατριωτισμού’’ που καλλιεργήθηκε τόσο έντεχνα, τόσο αδίστακτα όσο και τόσο καταστροφικά.

  *Ήταν το ‘’έλλειμμα’’ από την απώλεια της εξουσίας της δεξιάς και των συνοδοιπόρων της.
  Σκοτώναμε τα όνειρά μας πάνω στο βωμό της αλληλοεξόντωσης ! Έτσι μας οδηγούσε το ‘’σύστημα’’! διακυβέρνησης των νταβατζήδων

  *Κι όταν κάποιος τόλμησε να πει ΦΤΑΝΕΙ ! όλοι έπεσαν επάνω του να τον φάνε. Είναι γνωστά τα αποτελέσματα της κατάρας των εμφυλίων, που χρόνια μας ταλανίζουν. Η κάστα και η κλίκα των κοτζαμπάσηδων και των νταβατζήδων, ριζωμένη μέσα στα σπλάχνα μας, απομυζούσε ανέκαθεν κάθε ίχνος εθνικής ανάτασης, εθνικής αντίστασης, εθνικής αναγέννησης. Και το απέδειξε για μία ακόμη φορά.

  *Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν , το 2009 συνέχιζε ο Καραμανλής ή παραλάμβανε ο Σαμαράς. Φανταστείτε ……!!!!Τώρα ξέρετε….
  Που θα βρισκόταν η Ελλάδα σήμερα; Τι θα κάναμε για να ζήσουμε αν ακολουθούσαν την ίδια πορεία την ίδια συμπεριφορα; Πόσο ακόμη θα κρύβαμε τη βρωμιά κάτω από το εθνικό μας..χάλι;

  *Ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιώνεται ημέρα με την ημέρα, καθώς ο λαός μας έχει και παραδείγματα και γνώση. Τώρα κατάλαβε τι ΓΛΙΤΩΣΕ!!!

  *Το ομολογεί η αλλαγή ηγεσίας στην Κύπρο και η πρώτη υπογραφή της μεγάλης ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ! Πάνε οι καταθέσεις! Τινάζουν τον κόσμο στον αέρα. Πίνουν το αίμα του κόσμου οι προστάτες του Αντωνάκη και των υπολοίπων φανερών και ..κρυφών.

  *Το ομολογούν τα ξένα ΜΜΕ, και οι καραδοκούντες , άδικα πλέον, δραχμολάγνοι εραστές του βρώμικου χρήματος .

  *Το ομολογούν τα SITE της διαφθοράς και της διαπλοκής, αφού ΞΑΦΝΙΚΑ!!! άρχισαν να αναρτούν σχόλια και απόψεις που αποδεικνύουν την αλήθεια και ΑΘΩΩΝΟΥΝ τον Γιώργο Παπανδρέου από τις κατηγορίες εις βάρος του και εις βάρος του ΠΑΣΟΚ !

  *Το ομολογούν τα πρόσωπα των Πασοκων που ένιωσαν την ντροπή και την προσβολή του..πέμπτου απο-κόμματος, από την προσπάθεια του φαταούλα της κενοδοξίας να γίνει πρόεδρος του Πασόκ. Πίστευε , ο άθλιος λογοπαίχτης, ότι το Πασοκ είναι ..σκεύος ηδονής του κάθε παραπολιτικού ..ερωτύλου.

  *Το ομολογούν όλοι, ακόμη και οι εχθροί του Γιώργου, οι διαπλεκόμενοι .

 5. ΝΜαν. 11:22 19/04/2016

  Η ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ.
  Κύριε Τσίπρα,
  {{Πότε έγινες κολοκύθα, πότε μάκρυνε η ουρά σου ? }} λέει ο λαός εύστοχα και περιγραφικότατα.

  Εσύ από πού ξεφύτρωσες, ποιος είσαι και τι θέλεις άφρονα νεανία, από την Ελλάδα την δική μας πατρίδα? Τι θέλεις και ποιος είσαι?

  Με ποια στοιχεία και με τι συστατικές επιστολές, έρχεσαι σήμερα να προκαλείς, να καταστρέφεις και να απαιτείς.
  Εσύ δεν ήσουν αυτός που σε ‘’βάλανε’’ κάποιοι σε κάποια καρέκλα καφενείου, ενώ γύρω σου υπήρχε όλη η γνωστή Σάρα, Μάρα και το κακό συναπάντημα??

  Από πότε αυτό το ..καφενείο των ‘’βολεμένων ανέργων’’ έγινε ..στρατός εξουσίας;

  »ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ»
  ===============
  αφελή και αναιδή αγουροξυπνημένε εραστή της πολιτικής πολυθρόνας?
  Δεν πληρώνεις και θέλεις να κυβερνήσεις?
  Δεν πληρώνεις και πιστεύεις στα θαύματα?
  Δεν πληρώνεις και ζητάς ψήφο εμπιστοσύνης με μόνο στοιχείο τις ‘’κοινωνικές ληστείες’’ και τις αδιάντροπες γονικές παρουσίες?
  Με αυτούς τους ..γονείς δίπλα σου , ως συνεργάτες και συμβούλους, θα ζητήσεις τη ψήφο μου για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μου ?
  Σε αυτούς τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ και αποτυχημένους γονείς και πολίτες θα αναθέσεις, εάν ..μπορέσεις, τη διακυβέρνηση της πατρίδας μας?
  Κύριε Τσίπρα, είσαι τόσο ‘’ολίγος’’ όσο και ο ειδικός καφές που πίνουν όσοι έχουν ειδικά προβλήματα.
  Είσαι τόσο θρασύς, όσο αναιδείς και προκλητικοί είναι όσοι βρίσκονται γύρω σου και αναμένουν την ΚΟΥΤΑΛΑ της εξουσίας.
  Ο κόσμος να γυρίσει ΑΝΑΠΟΔΑ κύριε Τσίπρα, δεν πρόκειται μετά το εγκληματικό ΛΑΘΟΣ μας με το Σαμαρά, να το επαναλάβουμε και με σένα.
  Λογικά ο λαός μας, τώρα που σας γνώρισε, τώρα σας πλήρωσε επί τρία χρόνια, θα πρέπει να σας τιμωρήσει παραδειγματικά και ΔΗΜΟΣΙΑ !!
  Οψόμεθα ,κύριε ..μικρέ πολιτικέ !!!!

 6. Η Ελλάδα ΚΑΗΚΕ,
  ================
  οι προδότες ανέλαβαν την εκτέλεση των εντολών ΜΠΑΡΟΖΟ, ο Παπανδρέου ΕΠΕΣΕ!!! Το δημοψήφισμα της δημοκρατίας ‘’σκοτώθηκε’’ από τους προδότες.
  Σήμερα ο ΛΑΟΣ μας, γνωρίζει την αλήθεια, Γνωρίζει ‘’ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕ’’ ο Αντωνάκης για να γίνει πρωθυπουργός, γνωρίζει πόσο μας κόστισε ο Βαγγελάκης για να γίνει..μηδέν, όπως γνωρίζει πόσο μας κόστισε ο Αλέξης για ..να μας μάθει αγγλικά.Το ΜΟΝΟ που δεν ξέρουμε είναι πόσο μας στοίχισε ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΕΠΑΥΛΗ, της… ..πεθεράς του Πάνου?
  Ο αριθμός των θανάτων όμως,‘’στοίχειωσε ’’ την συμμορία των εκτελεστών δολοφόνων και των συκοφαντών του Γιώργου Παπανδρέου, αφού σε αυτόν έριξαν το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ οικονομικό έγκλημα.
  Σήμερα ΤΡΕΜΟΥΝ την εκδίκηση του λαού που έμαθε την αλήθεια!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.