ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Στρασβούργο

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σουλτς

Στο Στρασβούργο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για συνάντηση  και γεύμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
soultstsipras

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος 'Αξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η συμφωνία για την αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα, φέρεται να είναι η κοινή εκτίμηση Ολάντ- Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους χθες στο Παρίσι.Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα και κατά ένα μέρος, Τσίπρας και Ολάντ είχαν συνομιλία τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία των συμβούλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 10:31 14/04/2016

  Σόιμπλε: Η μόνη λύση είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι
  4/13/2016
  «Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ενώ, σε ό,τι αφορά την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι», προσθέτοντας πως στο τέλος πρέπει να υπάρξει μια «σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση».
  «Κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή «τρέχει» αυτή τη στιγμή, πρέπει να ολοκληρωθεί και θα τηρήσουμε αυστηρά αυτή τη διαδικασία, και κατά τα άλλα δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν σχετικά», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.
  Αναφερόμενος στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «σύγχυση»: «Υπήρξε χθες κάποια σύγχυση. Πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα βεβαίως δεν σταμάτησαν, αλλά διεκόπησαν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα το αξιοποιήσουν αυτό, τώρα, για να συνεχίσουν να εργάζονται στο παρασκήνιο για λύση. Οι υπουργοί θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ θα υπάρξει σίγουρα κάποια συνάντηση, σε οποιοδήποτε σχήμα και αν γίνει αυτή, ισχύει όμως αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι».
  Κληθείς να απαντήσει αν η κατάθεση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί «μονομερής ενέργεια», ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει τέτοια αξιολόγηση, αλλά τόνισε: «Ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι – δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν. Στο τέλος είναι απαραίτητη μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να εργαστούμε».

 2. NB 9:24 14/04/2016

  Σουλτς : Επικίνδυνη η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας
  ===============================================
  Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι “επικίνδυνη” καθότι η χώρα χρειάζεται περί τα 2 – 3 δις. ευρώ βραχυπρόθεσμα για να αποφύγει την χρεοκοπία, προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz λίγες μόλις ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
  Ο χρόνος λιγοστεύει, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Schulz στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk λίγο πριν ξεκινήσουν οι διεργασίες κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε: βραχυπρόθεσμα χρειάζονται 2 – 3 δις. ευρώ ώστε να τηρηθούν οι υπάρχουσες υποχρεώσεις.
  Όπως εξήγησε ο κ. Schulz η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλες πληρωμές στο τέλος του μήνα, οι τράπεζές της χρειάζονται χρήματα και η δυνατότητα της Τράπεζας της Ελλάδος να παρέχει περισσότερα κεφάλαια σχεδόν εξαντλείται.
  Ως εκ τούτου θα είναι καλό η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί και τότε περισσότερα χρήματα θα εισρεύσουν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Schulz, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί πρέπει να βελτιωθεί.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.