ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tι δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Συνεδρίαση της Επιτροπής Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η διάσκεψη έγινε στις 1-2 Απριλίου στο Σάντο Ντομίνγκο και στις εργασίες παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής  Διεθνούς και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών  Σοσιαλιστών Γιώργος Α. Παπανδρέου ενώ συμμετείχε ο Πρόεδρος της  Δομινικανής Δημοκρατίας, Ντανίλο Μεντίνα. Εξάλλου στη συνάντηση έδωσαν το παρόν ηγέτες και βουλευτές από δεκαέξι κόμματα της περιοχής.

1

x

 

g b

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το πλαίσιο δημιουργίας πολιτικών και εκλογικών συνεργασιών για την ενδυνάμωση των προοδευτικών δυνάμεων. Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην εισηγητική του ομιλία τόνισε τη σημασία της συνεργασίας σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, με βάση ένα πλαίσιο αρχών και προτάσεων που θα δημιουργεί μια αξιόπιστη προοπτική για τους πολίτες.

g c

Ανέλυσε επίσης, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου η συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση σε συνδυασμό με το προσφυγικό ζήτημα, έχουν ενισχύσει το λαϊκισμό, την ξενοφοβία, αλλά και τον ευρωσκεπτικισμό.

g d

Αντιπροσωπεία του ισπανικού PSOE, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση, μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου του Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ και ανέλυσε τις προσπάθειες που γίνονται για να σχηματισθεί μια συμμαχική κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό στην Ισπανία.

gd

Η Επιτροπή Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στα συμπεράσματα της συνάντησης, υπογράμμισε τα εξής:

– Εξέφρασε τη στήριξή της στη συνεργασία μεταξύ του Επαναστατικού Κόμματος (PRD) και του Απελευθερωτικού Κόμματος (PLD) της Δομινικανής Δημοκρατίας, ενόψει των Προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 15ης Μαΐου.

kosmos

Τα δύο κόμματα που εμπνέονται από τις ιδέες του ιστορικού ηγέτη της σοσιαλδημοκρατίας, Χοσέ Φρανσίσκο Πένια Γκόμεζ, κατέληξαν σε μία συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με στόχο την προώθηση μιας ριζικής μεταρρύθμισης του κράτους, τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

e

Η συμφωνία αυτή βασίστηκε στην εμπειρία της δημιουργίας προοδευτικών συνασπισμών κομμάτων στη Βενεζουέλα, τη Χιλή και την ιστορική συμφωνία της Μονκλόα στην Ισπανία.

f

– Η Επιτροπή, σε σχέση με την πρόσφατη πολιτική κρίση στη Βραζιλία, υποστήριξε ότι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Όμως, η προσπάθεια παραπομπής στη δικαιοσύνη της εκλεγμένης Προέδρου της χώρας, μέσα από μία διαδικασία πολιτικής καταδίκης, είναι θεσμικά επικίνδυνη.

o

– Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, η Επιτροπή χαιρέτισε την ψήφιση από το Κοινοβούλιο του νόμου για Αμνηστία και Συμφιλίωση και τόνισε ότι, θα πρέπει όλες οι Αρχές της χώρας να σεβαστούν την απόφαση αυτή που θα επιτρέψει την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων, όπως ο ηγέτης του κόμματος El Nuevo Tiempo, Μανουέλ Ροζάλες, ο ηγέτης του κόμματος Voluntad Popular, Λεοπόλντο Λόπεζ και ο δήμαρχος, Αντόνιο Λεντέζμα.

p

– Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στην Αϊτή, τονίστηκε η ανάγκη να ξεκινήσει ένας ευρύς πολιτικός διάλογος με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα καταλήξει στην απαραίτητη συμφωνία για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο.

l

– Τέλος, αναφορικά με την Κολομβία, η Επιτροπή, εξέφρασε για άλλη μία φορά τη στήριξή της στην ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών του FARC.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 23:28 08/04/2016

  Πόσο αλήθεια έχουμε μετανιώσει όλοι σήμερα ?
  ======================================
  ΣΗΜΕΡΑ είμαστε όλοι σχεδόν οι Έλληνες φιλομνημονιακοί, δηλαδή αναγνωρίσαμε τελικά, ότι είχε δίκιο ο πρωθυπουργός το 2010, και αν δεν τον ανατρέπαμε, θα είχαμε μπεί στο δρόμο για μια νέα Ελλάδα με μέλλον και όραμα.

  ‘’ Πόσο βιαστήκαμε να καταδικάσουμε, ανθρώπους και να απορρίψουμε πολιτικές , τις οποίες σχεδόν δεν είχαμε αντιληφθεί, τις οποίες δεν γνωρίζαμε. Πόσο εύκολα αρπάξαμε το κοντάρι με τη σημαία της ‘’αντιδραστικής ευκαιρίας’’ και βγήκαμε στους δρόμους φωνάζοντας : [[ Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η βουλή]] ! Πόσο άγνωστα και τρομακτικά κενά του ‘’αύριο’’ συγκρούστηκαν με μανία και αγριότητα με την παθογένεια του χθές και τα..’’φυστίκια’’ Αιγίνης, της καθημερινής μας ασχολίας και προβληματισμού;’’

  *Πόσο δύσκολο είναι πια σήμερα, να ξεχάσουμε τους εφιάλτες και τους υβριστές εκείνης της περιόδου, αυτούς που χωρίς δισταγμό σήκωσαν την σημαία του ‘’οργισμένου αγωνιστή της δωροληψίας’’;

  *Τι έκαναν όλοι αυτοί που ποδηγέτησαν ‘’το πλήθος’’ και μετρούσαν μόνο ..αυτοκτονίες και …εχθρούς, που ζητούσαν και έψαχναν για αιμοδότες οπαδούς της άρνησης και της ισοπέδωσης, των ανεξόφλητων ακόμη περιουσιών μας; Τι έκαναν και γιατί, όλοι αυτοί που οδήγησαν το λαό στην απόγνωση και την οικονομία στην αποτελμάτωση;

  * Τότε που η Ελλάδα αγωνιζόταν για την ύπαρξή της, την εθνική της αξιοπρέπεια, και έλεγε ένα δεύτερο ΟΧΙ στις γερμανογαλλικές απαιτήσεις και ευτελισμούς, ένα όχι για την κοινωνική απαλλοτρίωση και γενοκτονία του λαού μας.

  *Τότε που ένας, ΜΟΝΟΣ του, μάχονταν μέσα κι έξω κι όλοι του τραβούσαν το..χαλί!
  =========================================================
  *Τότε που ζητούσαμε χρήματα για να μη πτωχεύσουμε, αφού μας έκρυψαν οι λιποτάκτες την αλήθεια και οι άλλοι που έφυγαν και άλλοι που κυβερνούν σήμερα!!!

  *Τότε που έπρεπε σε δύο μήνες να βρούμε 30 Δις Ευρώ και κανείς δεν μας έδινε.

  *Τότε που οι βρικόλακες της Ευρώπης «έμπαιναν» στην Ελλάδα από τις κερκόπορτες των αθλίων, μα και αιώνιων εφιαλτών της πατρίδας μας.

  *Τώρα ξέρουμε όλοι την αλήθεια, ανεξάρτητα αν το αποδεχόμαστε δημόσια ή κατ΄ιδίαν. Ξέρουμε ότι σήμερα υπάρχουμε σαν κράτος, υπάρχουν μισθοί συντάξεις έξοδα γιατί την δύσκολη στιγμή βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου να θυσιαστεί για την Ελλάδα.
  *Άραγε, γιατί τόσο εύκολα συνεχίζουμε να πέφτουμε θύματα , μιας παρορμητικής άγνοιας, μιας εύκολης αντίδρασης, μιας μοναδικής σχεδόν μετεμφυλιακής αντεκδίκησης;

  *Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η πορεία της χώρας μας βρίσκεται στη πιο δύσκολη καμπή της , έτσι όπως την οδήγησαν ανίδεοι καπετάνιοι με παμφάγους ναύτες της αρπαχτής. Σήμερα πρέπει να προσέξουμε τα επόμενα βήματά μας ώστε να αποφύγουμε την χρεοκοπία και να τιμωρήσουμε εκείνους που είτε εκούσια είτε και συνειδητά μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού.

  *Αυτούς που βρίσκονται στις ΚΛΕΜΕΝΕΣ πολυθρόνες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτούς που δύο χρόνια συμπεριφέρθηκαν σαν βάνδαλοι καταστροφείς στην οικονομία μας και στη δημόσια διοίκηση, με μόνο στόχο την αποτυχία του Γιώργου Παπανδρέου.

  *Σήμερα, από ‘’κλεμμένες’’ θέσεις ζητάνε την υποστήριξή μας, την κατανόησή μας, την επιδοκιμασία μας και τελικά την ψήφο μας.

  * Δεν είναι εγκληματική ΑΝΑΙΔΕΙΑ και ΘΡΑΣΟΣ του Σαμαρά και του Τσίπρα να ‘’ξεχνούν’’ ότι αυτοί διέλυσαν , ότι είχε απομείνει από την αδρανή, ύποπτη και εθνικά προδοτική διακυβέρνηση του Καραμανλή της σκοπιμότητας και της αναισθησίας?

  *Ξέρουμε άραγε ποιοι είμαστε, τι είμαστε και τι ζητάμε;
  Ποιος θα μας απαντήσει , αν όχι η ιστορική μας διαδρομή; Κάνουμε λάθη και τα διορθώνουμε, ή, πάντα κάνουν λάθη οι..άλλοι, κι εμείς τους τα ’’αναγνωρίζουμε’’… ανακουφισμένοι ;

  ΥΓ.
  Αυτά γράφαμε και αυτά πιστεύαμε τότε, που όλοι σχεδόν οι εχθροί της δημοκρατίας και της διαφάνειας, οργισμένοι και ‘’ποτισμένοι’’ έκαιγαν τη σημαία της καρδιάς μας και της περηφάνιας μας, ‘’σκοτώνοντας το μέλλον των παιδιών μας οδηγώντας την πατρίδα μας στην χρεοκοπία και στο εθνικό αφανισμό.
  Ν Βράχος

 2. ΝΜαν. 23:10 08/04/2016

  Αυτά έλεγε, ο πολιτικος εγκληματίας, όταν τον χρειαζόταν η πατρίδα.

  Αντώνης Σαμαράς:
  «Ο κ. Παπανδρέου έφυγε, τώρα είναι η ώρα να φύγει και το ΠΑΣΟΚ».

  Με επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς και στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Ζάππειο.
  Κατηγόρησε τα κόμματα ότι ασχολούνται με το χθες και καταγγέλλουν ο ένας τον άλλο. Συγκεκριμένα για την Αριστερά είπε ότι «έδιωχνε τις επιχειρήσεις, τους τουρίστες και τις επενδύσεις από τη χώρα» και ότι «χάιδευε τους κουκουλοφόρους».
  Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι με το Μνημόνιο έκλεισε καταστήματα και οδήγησε χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία. Εξαπέλυσε πυρά κατά του Γ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του για δημοψήφισμα απομόνωσε την Ελλάδα από την Ευρώπη.
  «Ο κ. Παπανδρέου έφυγε, τώρα ήρθε η ώρα να φύγει και το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
  Τόνισε ότι ήταν μόνος στην Ελλάδα και το εξωτερικό όταν μιλούσε για μέτρα ανάπτυξης. «Ανάπτυξη για μας σημαίνει πάνω από όλα ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει και μείωση των φόρων», ανέφερε. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού, ότι θα διερευνηθούν τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών από δικαστικούς και ότι θα τακτοποιηθούν οριστικά τα αυθαίρετα χωρίς επιπλέον πρόστιμα.

 3. Γ . ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΣΦΑΛΑ.ΟΙΚΤΙΡΩ ΕΑΥΤΟΝ

  Γ. Παπαχρήστος ανακαλεί για το κόστος ταξιδιού του ΓΑΠ

  «Απολογούμαι. Έσφαλα. Οικτίρω εαυτόν»

  Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα των Νέων που έγραψαν ότι το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στην Κόστα Ρίκα, στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κόστισε 200.000 ευρώ, τώρα η εφημερίδα παραδέχεται το λάθος της και γράφει ότι τελικά κόστισε 32.333, 37 ευρώ.
  «Απολογούμαι.
  Εσφαλα.
  Οικτίρω εαυτόν.

  Κατάπια αμάσητη μια πληροφορία που μου έδωσαν ότι το ταξίδι του Γιώργου, στις αρχές του 2012 στην Κόστα Ρίκα κόστισε περί τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ, και το αποτέλεσμα είναι ότι…«εσκοτίσθη ο ήλιος και εσχίσθη το καταπέτασμα του ναού μέσον!»…
  γράφει στην εφημερίδα ο Γιώργος Παπαχρήστος, που είχε δημοσιεύσει την πληροφορία για τα 200 χιλιάδες ευρώ

  ΣΧΟΛΙΟ: Πιστεύω πως η συγνώμη του Παπαχρήστου είναι αυθεντική και ειλικρινής. Όπως, επίσης, πιστεύω, πως τούτο το δημοσίευμα και κάθε παρεμφερές μόνο καλό κάνει στον ΓΑΠ και τους ομοϊδεάτες αυτού. Στο διαδίκτυο, η συσπείρωση των Παπανδρεϊκών έχει χτυπήσει κόκκινο, ο θυμός είναι έκδηλος και εκφράζεται με κάθε τρόπο, ενώ παράλληλα ο ίδιος ο ΓΑΠ σκέφτεται πλέον την ανοιχτή σύγκρουση με το συντηρητισμό, ο οποίος εκφράζεται μέσα στο ίδιο του το κόμμα και ονομάζεται Ευάγγελος Βενιζέλος.

  Κάθε εμπόδιο για καλό

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.