ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι τις 26 Απριλίου

Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ασφαλιστικό και φορολογικό-Πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Την κατάθεση δύο νομοσχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό πριν από  την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνέντευξη Τύπου για την πορεία της διαπραγμάτευσης, την οποία παραχώρησε με τους συναρμόδιους υπουργούς  Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο κατόπιν συνεννόησης με  τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας το αργότερο μέχρι τις 26 Απριλίου.  

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, την επόμενη Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί ενώ κατά τις διαβουλεύσεις της Δευτέρας επί τάπητος βρέθηκαν τα «κόκκινα δάνεια», το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για το συνταξιοδοτικό, χωρίς να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ωστόσο και τα δύο νομοθετήματα θα είναι ανοιχτά για παρατηρήσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών. Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος τα νομοσχέδια θα εισέλθουν με κανονικές διαδικασίες και θα ψηφιστούν στο τέλος του μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την αύξηση του φόρου  στα μερίσματα από το 10% στο 15% ενώ έκανε γνωστό ότι η έκπτωση φόρου, από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειωθεί στα 2000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Έχουμε κόκκινες γραμμές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις είπε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως αναμένει η συμφωνία με τους θεσμούς να οριστικοποιηθεί σε έκτακτο Eurogroup, στις 25-26 Απριλίου.

Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, αν υπάρχει προδιάθεση για συμφωνία η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί διότι για να αλλάξει η Ελλάδα σελίδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Διαπραγματευόμαστε με πολλούς παίχτες που έχουν διαφορές μεταξύ τους, η διαφορά μας όμως με το ΔΝΤ δεν μεγαλώνει, είπε ο κ.Τσακαλώτος .Διευκρίνισε πάντως πως το ΔΝΤ έχει διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για την απόδοση των μέτρων όσο και για το πλεόνασμα του 2018.

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό θα θιχτεί ποσοστό 10% των συνταξιούχων. Επίσης επανέλαβε πως δεν θα επέλθει καμία μείωση στις επικουρικές συντάξεις και δεν κοπεί το ΕΚΑΣ.

Ο υπουργός Εργασίας είπε πως  το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη.  «Τα συνταξιοδοτικά του δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα», όπως έκανε γνωστό.

Γ. Σταθάκης: Λύση στα «κόκκινα» δάνεια έως τις 22 Απριλίου

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προέβλεψε, πως θα υπάρξει λύση στα «κόκκινα» δάνεια έως τις 22 Απριλίου , αν και παραδέχθηκε πως υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα. Για τα δάνεια, που αφορούν στην πρώτη κατοικία, τόνισε την ανάγκη εύρεσης λύσης και ύπαρξης μεταβατικού διαστήματος.

Δεν είναι υπαρκτές οι πληροφορίες περί πώλησης των κόκκινων δανείων είπε ο κ. Σταθάκης διότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο. Τα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης και μέχρι τις 22 του μήνα θα μπορέσουμε να έχουμε λύση και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. «Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι θα κλείσει η συμφωνία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί στη συνέντευξη Τύπου σε θέματα αριθμών ή ορίων και επεσήμανε ότι στόχος είναι η «αγορά» της πρώτης κατοικίας και των συνδεδεμένων δανείων με την πρώτη κατοικία να μην ανοίξει άμεσα «και αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης και θα βρεθεί λύση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά σε αλλαγές στο «νόμο Δένδια», ο υπουργός ανέφερε ότι η αναμόρφωση των διατάξεων του νόμου είναι απαραίτητη γιατί υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις -εκτός των μικρομεσαίων- που μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κατάσταση για τα χρέη τους με τον εθελούσιο συντονισμό όλων των πιστωτών και του δημοσίου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων συμπλήρωσε ότι και η πώληση ενήμερων δανείων (πράσινα δάνεια) σε funds είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και της συζήτησης.

Γενικότερα για την πώληση κόκκινων δανείων σε funds, ο υπουργός είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο και συμπλήρωσε ότι απαιτείται, γι’ αυτό, ένα χρονικό διάστημα.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NMan. 19:00 12/04/2016

    Τώρα που είμαστε όλοι μνημονιακοί, ας αναρωτηθούμε: που θα ήταν η χώρα αν είχε στηριχθεί το 1ο Μνημόνιο;

    Μετά τον Αντώνη Σαμαρά και τον Φώτη Κουβέλη, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος είδαν το φως το αληθινό, αποδέχθηκαν την ορθότητα των πολιτικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ και προσέφυγαν στη λύση ενός Μνημονίου, μπροστά στον κίνδυνο μιας άτακτης και ασύντακτης χρεοκοπίας.

    Μας είπαν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική, ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, ότι υπήρξαν θύματα εκβιασμών και με ραγισμένη φωνή ψέλλισαν «ναι σε όλα». Φυσικά, δεν ξόδεψαν ούτε ένα δευτερόλεπτο για να κάνουν την αυτοκριτική τους, θεωρούν δεδομένο ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι και οι κακοί Ευρωπαίοι.

    Μετά από όλα αυτά, υπάρχει ένα σαφές εθνικό ερώτημα, το οποίο απευθύνεται εξίσου στο πολιτικό σύστημα και στον ελληνικό λαό: που θα ήταν σήμερα η χώρα αν όλοι τους είχαν δείξει μια στοιχειώδη ανοχή στη σωτήρια επιλογή του ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2010;

    Θα ήταν χαμηλότερο το κόστος διάσωσης για τον ελληνικό λαό; Θα είχε αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό ο εθνικός διχασμός; Θα είχαμε γλιτώσει φαινόμενα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή; Θα είχαν μεταναστεύσει πολύ λιγότεροι Έλληνες; Θα ήταν σήμερα η χώρα σε μια πορεία ανάκαμψης;

    Μην γελιέστε: ο ιστορικός του μέλλοντος θα κάνει λόγο για «συλλογική αυτοκτονία».

  2. NM 18:26 12/04/2016

    Φαντασιόπληκτος, ψεύτης, πολιτικός απατεώνας,
    ΄Η, απλώς δίδυμος ..καΜένος εντελώς?
    «Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων. Η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος, όπως μας ζητούν κάποιοι δανειστές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Τους απαντάμε «δεν βιαζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε», εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία. Δηλαδή μια συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, ολοκλήρωση της ευθανασίας της…
    * Τόση προκλητική άγνοια της πολιτικής πραγματικότητας?
    *Τόση ασέβεια σε πρόσωπα και σε θεσμούς?
    *Τόση μικρότητα και αδικαιολόγητη σκληρότητα σε πολιτικούς αντιπάλους ?
    *Τόση »δίψα» για εξουσία χωρίς περίσκεψη και χωρίς αυτοσεβασμό?
    *Τόσα πολιτικά παραμύθια και υποσχέσεις που άγγιζαν τα όρια της φαντασίωσης?
    *Είναι δυνατόν να »του αναθέσουμε» τον χειρισμό τόσο »λεπτών» εθνικών και οικονομικών θεμάτων, χωρίς να έχουμε »δείγμα γραφής» των δυνατοτήτων του?
    *Βασιστήκαμε στις..επιλογές και κρίσεις του Καραμανλή για το πρόσωπό του? Μα ο Καραμανλής είναι ότι χειρότερο είδος πολιτικής »κοπριάς» παρήγαγε ο τόπος από το 1830 και μετά.
    *Τι »βρήκαμε»? Τι διαλέξαμε στον Τσίπρα? Μήπως τις επιλογές του? Τους συνεργάτες του? Τους συνεταίρους του?
    *Ή μήπως τη θεσμική »εκτροπή» με την ..παρουσία του Πάκη σε αυτή τη θέση?
    *Μήπως τελικά μας »συγκίνησαν» η από κοινού με τον καΜένο εντελώς, κατά φαντασία, »φιλική» και οικονομική υποστήριξη, τόσων διεθνών προσώπων και κρατών ,που προκαλούν ακόμη την οργή και την θυμηδία…
    Ή μήπως, η ασυλία των Καραμανλικών κακουργημάτων?
    *Μήπως ‘’πιστέψαμε’’ και εμείς στην..ικανότητά του όταν έβριζε ΧΥΔΑΙΑ και απομείωνε αγώνες και θυσίες του Γιώργου Παπανδρέου και οδηγούσε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο ‘’ΕΙΔΙΚΟ Δικαστήριο’’ γιατί ήταν ΕΝΤΙΜΟΙ αγωνιστές ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.