ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλητής στο Asian Investment Conference

Σκληρή επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα από το Χονγκ Κονγκ

«Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού που αποτελείται από ένα απίστευτο μείγμα ενός αριστερίστικου κι ενός ακραίου δεξιού κόμματος. Παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, βρίσκονται “στην ίδια γραμμή”: Ματαιώνουν την αλλαγή, καταργούν τις μεταρρυθμίσεις, εκτροχιάζουν την Οικονομία. Και τα κάνουν αυτά με ψεύτικες υποσχέσεις και τερατώδη ψέματα…». Τάδε έφη ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ως βασικός ομιλητής σε ασιατική διάσκεψη που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Χόνγκ-Κονγκ.
samaras

Σε υψηλούς τόνος, ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και παρουσίασε την οπισθοδρόμηση που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Η Λαϊκίστική Αντιπολίτευση υποσχόταν μια γενική «στροφή προς τα πίσω». Να αντιστρέψει τη δική μας δημοσιονομική προσαρμογή και να επιστρέψει πίσω στις ξέφρενες δημόσιες σπατάλες. Να ξανακτίσει το «πελατειακό κράτος» που εμείς σταδιακά κατεδαφίζαμε. Να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε ήδη εφαρμόσει. Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση. Να διώξει τους ξένους επενδυτές. Να ματαιώσει τη στρατηγική στροφή μας στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας και στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Σαμαράς. «Στους δεκαπέντε μήνες που μεσολάβησαν από τότε, τα αποτελέσματα που έφερε η Λαϊκιστική συγκυβέρνηση είναι πλέον ολοφάνερα:

Η οικονομία μας «γύρισε», από την Ανάκαμψη πίσω στην Ύφεση.

Ο Προϋπολογισμός «γύρισε», από τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω στα πρωτογενή ελλείμματα.

Το Χρέος μας εκτροχιάστηκε από την τροχιά βιωσιμότητας όπου το είχαμε βάλει…

Μεγάλα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, είτε ακυρώθηκαν συνολικά είτε βρίσκονται σε στασιμότητα έκτοτε…

Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, που ήδη προχωρούσαν, ματαιώθηκαν!

Εκτενέστατοι πιστωτικό έλεγχοι - capital controls – επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 και παραμένουν ακόμα! Οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας που είχαν πλήρως ανακεφαλαιωθεί τον Νοέμβριο του 2014, χρειάστηκε να ανακεφαλαιωθούν ξανά τον Οκτώβριο του 2015, αυξάνοντας το Δημόσιο χρέος της χώρας και ξαναφέρνοντας την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας» ανέφερε.

Ο ίδιος εμφανίστηκε από επιφυλακτικός έως ανήσυχος για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, εκτιμώντας πάντως ότι η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και στον πυρήνα των ευρωπαϊκών
ζυμώσεων.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία: Θα ξεπεράσουμε τις τωρινές μας δυσκολίες. Είναι αλήθεια, ότι πληρώνουμε τα δικά μας σφάλματα από τις περασμένες δεκαετίες…

Είναι επίσης αλήθεια, ότι μερικοί εξωτερικοί παράγοντες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν σε βάρος μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα…

Είναι αλήθεια, ότι η Ευρώπη ήταν αρχικά εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση…

Αλλά αν το δείτε από ευρύτερη σκοπιά, όλες αυτές οι «αιτίες» ή οι «δικαιολογίες», δεν έχουν πια μεγάλη σημασία… Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Και θα τα καταφέρουμε! Αυτό μετράει…» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

8 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΑ »ΒΟΤΑΝΑ» ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
  ==================================================
  18-5-2013

  Τελικά η άγρια λιτότητα ήταν αναγκαία!

  Με τον πιο επίσημο τρόπο ο Πρωθυπουργός προσπέρασε απο χθες την πολιτική των «Ζαππείων» και υιοθέτησε την πολιτική της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής.
  Στην πρώτη συνέντευξή του στην Κίνα
  ============================
  ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε αν έχει κάποιο σχέδιο για την τόνωση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης και στην περίπτωση αυτή, πως θα αποφύγει τη σύγκρουση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μέτρων ανάπτυξης και των μακροπρόθεσμων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

  Στην ερώτηση αυτή ο κ. Σαμαράς απάντησε ως εξής:
  ===========================================
  «Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Κοιτάξτε, τα μέτρα λιτότητας και η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική ήταν απαραίτητα, επειδή το χρέος μας είχε διογκωθεί σε απίστευτα επίπεδα. Αν δεν θέλεις να εξαρτάσαι από τους ξένους πιστωτές και, αν θέλεις να έχεις τη δυνατότητα να σταθείς στα πόδια σου, το μέσο είναι οι δημοσιονομικές αλλαγές προκειμένου να απαλλαχθείς από το τεράστιο πρόβλημα του χρέους.

  Το ελληνικό πρόβλημα του χρέους μας ήταν τόσο μεγάλο που είχε δημιουργήσει δευτερογενείς επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη».

  Ο κ. Σαμαράς με την απάντησή του επι της ουσίας σημειώνει ότι:
  ==============================================
  Α. Η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και όχι στο ΔΝΤ, δεν ήταν αποτέλεσμα κακών επιλογών του
  ==============================================================================
  Γιώργου Παπανδρέου και του «φουσκώματος του ελλείμματος, όπως υποστήριζε μέχρι τον Ιούνιο του 2012,
  ================================================================
  αλλά του διογκωμένου χρέους, το οποίο, μάλιστα, «είχε διογκωθεί σε απίστευτα επίπεδα».
  ==========================================================

 2. ΝΜαν. 13:13 08/04/2016

  4. NA ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
  Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Σαμαράς:
  =====================
  • Συνέντευξη Α. Σαμαρά στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 6/3/2011
  – Επιμένετε να αρνείστε την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους;
  =Ασφαλώς και επιμένω! Οι συνέπειές της θα διαλύσουν και τις τράπεζες και την οικονομία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα κινδύνευε να βγει από τις διεθνείς αγορές για χρόνια. Και θα ανέβαινε το κόστος του μελλοντικού δανεισμού της».
  *Στη συνέχεια, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αν και πολέμιος της αναδιάρθρωσης, υποστήριξε – με χρονοκαθυστέρηση – το «κούρεμα» όταν και όπως έγινε και μάλιστα το παρουσίασε ως αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής και το χρησιμοποίησε ως βασική αιτία για τη στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου και για την θετική του ψήφο στο δεύτερο Πρόγραμμα.

  5. ΝΑ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ !!!
  =================
  Αναγνωρίζει πλέον το έλλειμμα του 2009 στο 15% ο Αντώνης Σαμαράς 4/05/2012
  Παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινό άρθρο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στη Wall Street Journal:

  More recession has meant more stubborn deficits and ever-exploding debt. Greece has already implemented deficit-cutting measures of around 20% of GDP to curtail a deficit of 15% of GDP in 2009. Two years later, and despite all these measures, Athens’s deficit was still around 10% in 2011. Three quarters of deficit-cutting produced more recession, not less deficit.

  Για πρώτη φορά και μάλιστα ενώπιον ενός διεθνούς διεθνούς αναγνωστικού
  κοινού , ο Αντώνης…
  …Σαμαράς αναγνωρίζει ότι το έλλειμμα του 2009 άγγιξε το 15%. Κάπου εδώ τελειώνει και επίσημα η υστερική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας περί «φουσκώματος» του ελλείμματος, κάτι εξάλλου που δεν άντεξε ούτε στη σχετική Εξεταστική Επιτροπή.
  ΣΧΟΛΙΟ: Άρα το Παπανδρέου γιατί τον συκοφάντησε και τον υπονόμευσε?
  Τελικά όλοι είπαν ψέματα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ?
  Πόσο καλλίτερα θα είμαστε σήμερα, αν ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ τον επίορκο Αντώνη πρωθυπουργό και συνεχίζαμε να έχουμε μία κυβέρνηση ΟΛΩΝ των κομμάτων, που θα μας έλεγε την ΑΛΗΘΕΙΑ, θα ήξερε ο λαός γιατί υποβάλλετε στη θυσία, και δεν θα βρισκόταν στο σκοτάδι μέχρι σήμερα, που ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ αποκαλύπτουν την αλήθεια, επιβεβαιώνουν όσα έλεγε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ‘’ξεμπροστιάζουν τους σημαιοφόρους της απάτης και της πολιτικής ΑΤΙΜΙΑΣ??
  Ποιοι τελικά μας οδήγησαν στην αυτοκτονία και στη ΔΙΑΦΘΟΡΑ???

 3. ΝΜαν. 13:10 08/04/2016

  3. ΝΑ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ !!!
  =================
  «Το Μνημόνιο’’, έλεγε ο Σαμαράς τον Αύγουστο του 2010,
  «δεν θα εξυγιάνει τα οικονομικά του κράτους, θα καταπνίξει την οικονομία και θα συνθλίψει την ελληνική κοινωνία» και πρότεινε στον Φώτη Κουβέλη, ηγέτη της Δημοκρατικής Αριστεράς, να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο ενάντια στο Μνημόνιο ενώ κατηγορούσε τον Παπανδρέου ως υπεύθυνο για την κατάσταση.
  Επομένως, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, αργά αλλά με αποφασιστικά βήματα, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, γνωστό ως Μνημόνιο Αρ. 1, το οποίο είχε υπογραφεί το 2010 από τον τότε πρωθυπουργό Παπανδρέου και τους διεθνείς εταίρους παρά τις σκληρές αντιδράσεις από την εσωτερική του αντιπολίτευση.
  Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο σχέδιο -με κάποιες επικαιροποιήσεις- που σήμερα συνεχίζει η κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τότε -ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας- το θεωρούσε καταστροφικό για τη χώρα.
  Πράγματι, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ακόμα και σήμερα τον Παπανδρέου και το κόμμα του, το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, ως υπεύθυνους για όλα τα δεινά της χώρας. Και ίσως δεν μπορούμε να τους δώσουμε εντελώς άδικο, δεδομένου ότι η βόμβα της κρίσης εξερράγη στα χέρια του Παπανδρέου, αλλά έτσι πέρασε σε δεύτερο πλάνο ο κύριος υπεύθυνος, ή αλλιώς ο προκάτοχος του Κώστας Καραμανλής.

 4. ΝΜαν. 13:08 08/04/2016

  2. ΝΑ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ !!!
  =================
  Παίρνει πίσω όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις ο Σαμαράς:
  «Ποια ανακήρυξη ΑΟΖ; Είμαστε απροετοίμαστοι!»
  Μια απο τα ίδια για κάτι που ήταν αναμενόμενο για όσους γνωρίζουν απο μέσα την πολιτική και τους πολιτικούς. Γαργάρα έκανε στις προγραμματικές δηλώσεις το 90% των όσων υποσχέθηκε προεκλογικά και με τις γνωστές γενικολογίες…
  προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι έχοντας για άλλη μια φορά την υποστήριξη του Βενιζέλου και του αριστερού Καρατζαφέρη.

  Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός εχθές από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, ουσιαστικά δήλωσε την αναβολή οποιασδήποτε κίνησης προς την πλευρά ανακήρυξης της ΑΟΖ, κάτι που προεκλογικά είχε κάνει «σημαία», μιλώντας για άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ.

  Εχθές μίλησε απλά για «Συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη μελλοντικά της ΑΟΖ» που σημαίνει ότι αυτή η «προετοιμασία» μπορεί να διαρκέσει ποιος ξέρει πόσο! Ίσως όσο και η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που βέβαια παραμένει «αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας». Που σημαίνει ότι τώρα – κατά τον Α.Σαμαρά – είμαστε απροετοίμαστοι για ανακήρυξη ΑΟΖ

  Η μια μετά την άλλη προεκλογικές υποσχέσεις καταρρέουν. Μην ξεχνάτε εχτές δεν είπε κουβέντα για την μείωση του αφορολόγητου που είχε δεσμευτεί προεκλογικά αλλά και τόσες άλλες υποσχέσεις ανακούφισης των μισθωτών και των συνταξιούχων σχετικά με φόρους, χαράτσια αλλά και οτι θα στείλει στο σκαμνί όσους μας έφεραν εδώ.

 5. ΝΜαν. 13:06 08/04/2016

  1 ΝΑ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ !!!
  =================
  Αντώνης Σαμαράς: «Ο κ. Παπανδρέου έφυγε, τώρα είναι η ώρα να φύγει και το ΠΑΣΟΚ».
  Με επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς και στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Ζάππειο.
  Κατηγόρησε τα κόμματα ότι ασχολούνται με το χθες και καταγγέλλουν ο ένας τον άλλο. Συγκεκριμένα για την Αριστερά είπε ότι «έδιωχνε τις επιχειρήσεις, τους τουρίστες και τις επενδύσεις από τη χώρα» και ότι «χάιδευε τους κουκουλοφόρους».
  Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι με το Μνημόνιο έκλεισε καταστήματα και οδήγησε χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία. Εξαπέλυσε πυρά κατά του Γ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του για δημοψήφισμα απομόνωσε την Ελλάδα από την Ευρώπη.
  «Ο κ. Παπανδρέου έφυγε, τώρα ήρθε η ώρα να φύγει και το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
  Τόνισε ότι ήταν μόνος στην Ελλάδα και το εξωτερικό όταν μιλούσε για μέτρα ανάπτυξης. «Ανάπτυξη για μας σημαίνει πάνω από όλα ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει και μείωση των φόρων», ανέφερε. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού, ότι θα διερευνηθούν τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών από δικαστικούς και ότι θα τακτοποιηθούν οριστικά τα αυθαίρετα χωρίς επιπλέον πρόστιμα.

 6. ΝΜαν. 13:04 08/04/2016

  ΦΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΤΣΙΝΟΛΑΔΟ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ !…
  ========================
  Στις 21 Οκτωβριου 2011 ο Αντώνης Σαμαράς δημοσιεύει άρθρο στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», με το οποίο ενημέρωνε τους Γερμανούς ότι όλα έχουν πέσει έξω στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα είναι λάθος, η προσπάθεια έχει αποτύχει. Ούτε καν τη μείωση του ελλείμματος δεν επικαλείται για να πει μια καλή κουβέντα – αντίθετα διαστρεβλώνει τα στοιχεία για να μην πει καμία καλή κουβέντα.
  Σήμερα επικαλείται την «πρόοδο» και τις «θυσίες». Τα επικαλούνται και άλλοι, σχεδόν όλοι οι ξένοι, επειδή ο ίδιος μερικές φορές ακόμα δυσκολεύεται. Σήμερα ανησυχεί για την αξιοπιστία της Ελλάδας που ο ίδιος ισοπέδωνε με άρθρα στον γερμανικό τύπο.

  Και προσοχή : το άρθρο δημοσιεύτηκε 21 Οκτωβρίου 2011. Την ώρα που κορυφωνόταν η διαπραγμάτευση για την ιστορική μείωση του χρέους, ο Αντώνης Σαμαράς βροντοφώναζε: Το Πρόγραμμα είναι λάθος, η Ελλάδα απέτυχε.
  Τώρα ζητά πιστή εφαρμογή του Προγράμματος για να μείνουμε στο ευρώ…

 7. ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1993

  Μην ξεχνούμε πέντε πράγματα για τον Σαμαρά:

  1ον) Τον Μαϊο του 2010 ψήφισε την χρεοκοπία της χώρας.
  2ον) Από τον Μαϊο του 2010 μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 η αντιμνημονιακή του ρητορική δημιούργησε τις πλατείες, τους αγανακτισμένους, ενώ προϊόν της κωλοτούμπας ήταν η εμφάνιση των καμμένων Ελλήνων και των χρυσαυγιτών.
  3ον) Ο εκβιασμός σώνει και ντε να γίνουν οι εκλογές άμεσα το 2012 οδήγησαν την χώρα με το ένα βήμα εκτός ευρώ και όχι π.χ. η πρόταση δημοψηφίσματος του Παπανδρέου.
  4ον) Όσο διαρκούσαν οι δίδυμες κάλπες που ο ίδιος προκάλεσε, προέκυψε μια τέτοια εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό, που παρολίγο η Ελλάδα να μείνει χωρίς χαρτονομίσματα, κάτι που απεκρύφθη από τον ελληνικό λαό και
  5ον) Ήταν ο ευνοούμενος του Μπαρόζο στις Βρυξέλλες και κάτω από το τραπέζι είχε συμφωνήσει την τήρηση των όρων του μνημονίου, όταν δημόσια έβγαινε και έλεγε περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του.
  Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΣΚΑΡΙΩΤΗΣ ‘’ΕΤΡΩΓΕ’’ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
  Αυτόν τον πρωθυπουργό αποφάσισε να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις ο Βενιζέλος και αποδεικνύεται ποιοι επικίνδυνοι άνθρωποι κυβερνούν τον τόπο, οι οποίοι δεν διστάζουν να θυσιάσουν το δημόσιο συμφέρον στην εξυπηρέτηση των δικών τους αμοραλιστικών επιδιώξεων. Αλλά βέβαια, ποιος είναι ο Σπίγκελ ή οι Financial Times; Το βράδυ θα βγει ο Πρετεντέρης και θα πει την πλήρη αλήθεια..

 8. ΤΙ ΞΕΡΕΙ Ο κ.ΣΑΜΑΡΑΣ?

  Δεν άκουσε τίποτε?

  Δεν κατάλαβε τίποτε?

  ΤΙ…»σόϊ » οικονομολόγος ,λέει, πως είναι?

  Κανείς !!!(???) στην Ευρώπη δεν του μίλησε για τα ΧΑΛΙΑ μας?

  ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΡΥΒΑΝ ΛΟΓΩ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ?

  (…)Ποια ήταν η πρώτη φορά που ανησυχήσατε για το ελληνικό έλλειμμα και χρέος;

  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

  Το 2006 ή το 2007 συζητούσαμε κάθε μήνα την κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί ανησυχούσαμε πραγματικά. Πιέζαμε όλους τους Έλληνες ομολόγους μας να μας πουν την πραγματική αλήθεια επειδή σκεφτόμασταν ότι οι αριθμοί που μας δίνονται και οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν ευθυγραμμισμένες με όσα σκεφτόμασταν. Και το 2009 η κατάσταση έγινε προφανής όταν πήρε την εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου. Από εκείνη την στιγμή (η ελληνική κρίση) δεν είναι μηνιαία συζήτηση, αλλά καθημερινή.

  Αλέξης Παπαχελάς

  Γιατί δεν πιέσατε περισσότερο δημόσια πριν τις εκλογές του 2009;

  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

  Αυτή είναι μια καλή και λογική ερώτηση. Το Eurogroup είναι ανεπίσημο όργανο και όχι όργανο αποφάσεων. Αφού οι Έλληνες συνάδελφοι δεν αναγνώριζαν αυτό που αργότερα έγινε προφανές, και αφού εγώ δεν ήθελα να επιτείνω τη νευρικότητα των αγορών και αφού δεν είχαμε απαντήσεις σε αυτό που υποθέταμε για την Ελλάδα, το οποίο οι ελληνικές αρχές δεν παραδέχονταν, θα ήταν πολύ δύσκολο, χωρίς κοινή ανάλυση και κοινή απάντηση να παρέμβω σε αυτό το μπέρδεμα δίνοντας πληροφορίες. Η ελληνική κυβέρνηση δε θα το είχε δεχθεί.

  Αλέξης Παπαχελάς

  Κάνουμε μια ιστορική έρευνα και ο κ. Αλογοσκούφης μας είπε ότι είχε υποσχεθεί σε εσάς και το Eurogroup να πάρει μέτρα τον Ιανουάριο του 2009 και ο κ. Παπαθανασίου δεσμεύθηκε να πάρει μέτρα τον Οκτώβριο του 2009. Είχατε κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν;

  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

  Επιμέναμε και στους δύο συναδέλφους για την ανάγκη που βλέπαμε να υπάρξουν αποτελεσματικές ενέργειες. Δεν τους είπαμε τι να κάνουν ακριβώς, αλλά τους ζητήσαμε να επιστρέψουν στον ίσιο δρόμο.

  Αλέξης Παπαχελάς

  Σας θυμάμαι πολύ θυμωμένο όταν αποκαλύφθηκε ο αριθμός του ελλείμματος 12,7 %. Μπορείτε να μας περιγράψετε τα συναισθήματά σας τότε;

  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

  Δεν θυμάμαι λεπτομερώς, τι σκεφτόμουν εκείνη την ημέρα και δεν ήταν η μοναδική ημέρα που ήμουν θυμωμένος. Δεν ήταν έκπληξη ότι το έλλειμμα ήταν υψηλότερο από όσο γνωρίζαμε, αλλά ήταν σημαντικά υψηλότερο και ήταν εκείνη η ημέρα που είπα «το παιχνίδι τέλειωσε», γιατί μέχρι τότε πάντα μας δίνονταν στοιχεία, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.

  Αλέξης Παπαχελάς

  Γνωρίζω ότι κάποια στιγμή, και έχετε μιλήσει γι’ αυτό, ο κ. Παπανδρέου ταξίδευε σε διάφορες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μιλώντας για το πόσο προβληματική ή διεφθαρμένη ήταν η Ελλάδα. Πιστεύετε ότι αυτό βοήθησε ή ότι υπογράμμισε το πρόβλημα υπερβολικά;

  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

  Δεν ξέρω εάν το πρόβλημα υπογραμμίστηκε υπερβολικά αλλά πρέπει να πω ότι η διαφθορά ήταν όντως ένα φαινόμενο στην Ελλάδα και ήταν ειλικρινές από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου να το παραδεχτεί. Σε όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς. Νομίζω, είχε δίκιο. Από τότε πάρθηκαν όλων των ειδών οι πρωτοβουλίες στην καταπολέμηση της διαφθοράς και αυτό πρέπει να το χαιρετίσουμε.

  Αλέξης Παπαχελάς

  Πιστεύετε ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου που δεν πήρε αμέσως κάποια μέτρα για την μείωση ακόμη και του ελλείμματος του 2009;

  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

  Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακάλυψε σιγά σιγά την πραγματική κατάσταση. Δεν είχα την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ενεργούσε πολύ αργά, αλλά έπρεπε πρώτα να αποκτήσει αντίληψη της κατάστασης που βρήκε. Πρέπει να πω όταν η κατάσταση έγινε αντιληπτή, εκείνη την στιγμή, η κυβέρνηση Παπανδρέου προέβη σε αποτελεσματικές ενέργειες αλλά όχι επαρκείς.

  Αλέξης Παπαχελάς

  Κοιτώντας πίσω έχουμε μία πολύ μεγάλη απορία στο αν ο Παπανδρέου θα μπορούσε να είχε πάρει κάποια μέτρα αμέσως και να είχε αποφύγει την κρίση ή αν αυτό ήταν ένα ατύχημα που θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς;

  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

  Κοιτώντας πίσω είναι κατάλληλο να θεωρήσουμε ότι κάποια μέτρα θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί άμεσα και νωρίτερα. Αλλά αυτά δε θα ήταν αρκετά. Αυτό που αποφασίστηκε τώρα μου φαίνεται αρκετό. Αλλά τότε δεν είχαμε την δυνατότητα, ούτε ο Παπανδρέου είχε την δυνατότητα να εισάγει ένα φάσμα μέτρων σαν αυτά που έχουν υιοθετηθεί τους τελευταίους μήνες. Οπότε, πιστεύω ότι έπρεπε να αντιδράσει νωρίτερα αλλά δε θα μπορούσε να αντιδράσει με τον τρόπο που αντιδρά η Ελλάδα τώρα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.