ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο… αμερικανικός παράγοντας

Σκληρό το «παζάρι» στην Ουάσιγκτον

Παρασκηνιακές «ζυμώσεις» στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό ζήτημα: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκλεισε «ραντεβού» με τους βασικούς «παίχτες» της διαπραγμάτευσης, «ραντεβού» που το καθένα έχει την δική του ξεχωριστή σημασία. Επιχείρηση «απομόνωση του ΔΝΤ» από τις Βρυξέλλες.
tsakalotos

του Βαγγέλη Δουράκη

Με την Ελλάδα σχεδόν να μονοπωλεί τις συζητήσεις και σε αυτή την Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει τετ-α-τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ξεχωριστά ραντεβού θα έχει και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Τζακ Λιού και τον Μάριο Ντράγκι.

Όπως όλα δείχνουν στην Ουάσιγκτον βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών να μπει στην «γωνία» το ΔΝΤ με στόχο να «χαλαρώσει» τις απαιτήσεις που προβάλλει για την συμμετοχή του στο ελληνικό Πρόγραμμα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις είχε συνάντηση με την επικεφαλής της Federal Reserve Τζάνετ Γέλεν, με ένα από τα κύρια θέματα να είναι το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρούν ότι είναι επιτακτικό να κλείσει η συμφωνία και θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή πλευρά του κουαρτέτου βρίσκεται μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά.

Η εκτενής ενημέρωση της Τζάνετ Γέλεν έχει ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς η Κομισιόν θα επιχειρήσει στα επόμενα εικοσιτετράωρα να πείσει τόσο την επικεφαλής της Fed, όσο και τον Τζακ Λιου για το ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει η πιθανότητα να τραβήξει η ελληνική αξιολόγηση τον Ιούνιο. Με άλλα λόγια, επιθυμούν, η ηγεσία της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ να λειτουργήσει ως «πολιορκητικός κριός» στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε η τελευταία να πειστεί να κάνει -έστω και λίγο- πίσω από τις θέσεις της.

Κορυφαία πηγή της Ευρωζώνης έλεγε ότι αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: από το καλό σενάριο, που είναι μια συμφωνία πολύ σύντομα ή σε λίγες εβδομάδες, μέχρι το να μην κλείσει η αξιολόγηση και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνιζε στο περιθώριο των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, ότι το θέμα της Ελλάδας έχει γίνει «απρόβλεπτο» και κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει εκτιμήσεις για το πώς θα καταλήξει.

«Πάντα είχαμε παιχνίδι τακτικής για την Ελλάδα και όλοι έπαιζαν τον ρόλο τους. Για πρώτη φορά όμως διαπιστώνω ότι όλες οι πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους ακόμα και στο παρά ένα. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Παρατηρώ ένα πείσμα που μπορεί να φέρει απρόβλεπτες συνέπειες και αυτό ανησυχεί την ΕΚΤ», ανέφερε η πηγή.

Υπογράμμισε επίσης ότι «εάν το επιθυμήσουν οι ΗΠΑ και αντιληφθούν τις προεκτάσεις μιας νέας κρίσης, τότε το θέμα θα κλείσει και η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρει τη «δικαιολογία» που χρειάζεται για να κάνει μια προσωρινή υποχώρηση. Άλλωστε μπορούμε να επανεξετάσουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας όταν χρειαστεί».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να έχει τετ-α-τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια -και αυτός- να ανιχνεύσει ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της σκληρής γραμμής της.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν θα συμμετέχει στη συνάντηση του «Ουάσιγκτον Κλαμπ» και την Κομισιόν θα εκπροσωπήσουν οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί.

Δεν αποκλείεται πάντως να έχουμε και μια συνάντηση του λεγόμενου «Φράνκφουρτ Κλαμπ», που είναι η ίδια σύνθεση πλην του ΔΝΤ.

Το «Ουάσιγκτον Κλαμπ» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν ήταν ακόμα πρόεδρος του Eurogroup. Αρχικά ονομάστηκε «κλαμπ της Φρανκφούρτης», όταν οι «μεγάλοι παίκτες» συναντήθηκαν και μίλησαν για την κρίση στην Ελλάδα στο περιθώριο μιας όπερας στη Φρανκφούρτη.

Με τη συμμετοχή του ΔΝΤ δημιουργήθηκε και το κλαμπ της Ουάσιγκτον, που ενώ τα πρώτα χρόνια συνεδρίαζε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και λάμβανε όλες τις σημαντικές αποφάσεις, τώρα, με την προβολή που έχει πάρει τα τελευταία δύο χρόνια «σπάει» συνήθως σε διμερείς και τριμερείς συναντήσεις.

Αυτή τη στιγμή το απαρτίζουν: εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρεγκλινγκ (αν και στην προηγούμενη σύνοδο του ΔΝΤ δεν είχε προσκληθεί), η επικεφαλής του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group..

Όμως ακόμα και να συμφωνηθεί μια «προσωρινή ανακωχή-αποχώρηση» του ΔΝΤ μέχρι την επόμενη αξιολόγηση (σενάριο που κερδίζει έδαφος εντός της ΕΕ), υπάρχουν 7 κράτη-μέλη του Eurogroup που υποστηρίζουν ότι δεν θα το επιτρέψουν, ακόμα και να συμφωνήσουν οι τέσσερις θεσμοί μεταξύ τους.

Ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης έλεγε ότι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Λετονία βάζουν προς το παρόν μπλόκο σε τέτοια εκδοχή, επιμένοντας για συνολική λύση με το ΔΝΤ.

Το παιχνίδι θα κριθεί εν πολλοίς την επόμενη εβδομάδα στο άτυπο Eurogroup του Άμστερνταμ. Αν όλα πάνε καλά τότε, δεν αποκλείεται να συγκληθεί ακόμα ένα έκτακτο Eurogroup για να σφραγιστεί η συμφωνία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άλλαξε ρότα και σε επικοινωνία που είχε με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ πριν από τέσσερις ημέρες δήλωσε έτοιμος να πιέσει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση ως τις αρχές Μαΐου και να θέσει το θέμα του χρέους προς συζήτηση για πρώτη φορά στο επόμενο Eurogroup.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜ 11:15 15/04/2016

  «Βιώσιμο» το χρέος μέχρι το 2022, λόγω Γιώργου Παπανδρέου, φυσικά.
  ===================================================
  Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται ότι η συζήτηση για την όποια «ελάφρυνση» από τα κράτη της Ευρωζώνης αφορά στην περίοδο μετά το 2022, δηλαδή μετά τη λήξη της 10ετούς «περιόδου χάριτος» που αποφασίστηκε (αποκλειστικά με τα κράτη της Ευρωζώνης) μετά την αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» το 2012.
  -Αλήθεια ποιος πρωθυπουργός κατάφερε όλα αυτά τα ‘’θαύματα’’ για την περίοδο και τις συνθήκες της εποχής 2010?
  Φυσικά ο αφανής ήρωας, ο αθόρυβος αλλά εργατικός και παγκόσμια αποδεκτός Γιώργος Παπανδρέου.
  -Μήπως ‘’ακούσατε’’ κάποιο… πολιτικό, κάποιο…δημοσιογράφο να τα αναφέρει και να ενημερώνει τον κόσμο ΠΩΣ!!! γλιτώσαμε από την χρεοκοπία?

  Αυτό το μήνυμα απέστειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βερολίνο. Οπως, μάλιστα, διαβεβαίωσε τους επενδυτές, το νομοσχέδιο θα «περάσει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αναφερόμενος προφανώς στην κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
  Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του «Ecomomist» (διοργανωτής του φόρουμ), ο Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους τόνισε:
  «Το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2022,μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αλλά μία μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους μετά από το 2022 απαιτεί έναν νέο κύκλο συζητήσεων, που επίσης περιλαμβάνεται στην άμεση ατζέντα».
  Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται ότι η συζήτηση για την όποια «ελάφρυνση» από τα κράτη της Ευρωζώνης αφορά στην περίοδο μετά το 2022, δηλαδή μετά τη λήξη της 10ετούς «περιόδου χάριτος» που αποφασίστηκε (αποκλειστικά με τα κράτη της Ευρωζώνης) μετά την αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» το 2012.
  «Η βασική ιδέα είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσιονομικών και άλλων μεγάλων μεταρρυθμίσεων και να επιτραπεί χώρος για το άλλο μέρος της συμφωνίας, που σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης.

 2. ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ…! ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ…!

  ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ !!!!!

  ΤΟ ‘’ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ’’ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ σε Λάτση και Βαρδινογιάννη για λαθραία εισαγωγή πετρελαίου. Οι πάσης μορφής επίορκοι τρομοκρατήθηκαν, κι ενώ το κράτος άρχισε, επί τέλους, να λειτουργεί, οι επίορκοι τυφλοπόντικες τα ‘’έχασαν’’ !
  Τα ‘’κόκκινα’’ τηλέφωνα κτύπησαν και τα φερέφωνα άκουγαν χωρίς να μιλούν
  Το ίδιο βράδυ ξεκίνησε ο πόλεμος των ΜΜΕ κατά της κυβερνητικής προσπάθειας να σωθεί η χώρα

  Κι όμως με (ν)τροπολογία στις 11 Δεκ. 2013, Σαμαράς-Βενιζέλος, ΧΑΡΙΣΑΝ το πρόστιμο 1,2 Δις. ευρώ που είχε επιβάλλει για λαθραία διακίνηση και εισαγωγή πετρελαίου σε Λάτση και Βαρδινογιάννη. Και εμείς ‘’οι έντιμοι’’ που ..επαναστατούμε με το παραμικρό όταν θίγονται τα συμφέροντά μας, τι δίδαγμα δίνουμε στα παιδιά μας, στην Ελλάδα του αύριο? Που είναι η ηθική συμπαράσταση, στον έντιμο αγωνιστή που διώκεται από την κλίκα , γιατί είναι ΕΝΤΙΜΟΣ?

  Στις 25 Φεβρουαρίου, δεξιοί, αδέξιοι, ‘’αριστεροί’’ και ακροφασίστες, οδήγησαν τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στο ειδικό δικαστήριο , οι έντιμοι του Σύριζα, του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του συκοφάντη και ψεύτη καμένου και των χρυσοδολοφόνων γιατί δεν …εισέπραξε 120.000 ευρώ από τη Λίστα Λαγκαρντ, ενώ αυτοί επί τρία χρόνια σχεδόν …τι εισέπραξαν?

  * Ο ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ Βενιζέλος, κατάλαβε ότι χάνει το παιχνίδι και ήλθε σε επαφή με τον Σαμαρά, τον άλλο ΑΠΟΣΤΑΤΗ, και κατόπιν Μπαροζικής οδηγίας και υποστήριξης αποφάσισαν την ανατροπή και την τιμωρία αυτών που αγνόησαν τα αφεντικά τους.
  Για πρώτη φορά, στην ιστορία της Ελλάδας, βρέθηκαν δύο πολιτικοί και επέβαλαν πραγματικό πρόστιμο σε λαθροδιακινητές τεραστίων ποσοτήτων πετρελαίου.

  »ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» φώναζαν, προσπαθώντας να εμποδίσουν τον κόσμο να πληρώσει πιέζοντας ταυτόχρονα με κάθε τρόπο να αποσύρουν όλοι τις καταθέσεις τους για να πέσει η κυβέρνηση…..

  ΓΙΑΤΙ ο κ.Τσίπρας δεν επαναφέρει το πρόστιμο των 1,2 δις ευρώ με νέο νόμο, ΑΦΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ !!! ώστε με τα χρήματα αυτά να επιλύσει ΟΛΑ! σχεδόν τα παρόντα προβλήματα?

 3. ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ, ΤΕΤΟΙΟΙ ΝΟΜΟΙ?

  Ζητούσαν την τιμωρία του Παπακωνσταντίνου γιατί από την πρώτη μέρα ΨΗΦΙΣΕ ΝΟΜΟΥΣ ‘’κλειδιά’’ για την περιστολή και της φοροδιαφυγής και ΣΥΛΛΗΨΗ φοροφυγάδων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Ο Κορυδαλλός , αίθουσα ‘’ VIP’’είναι αξιόπιστος μάρτυρας της επιβολής ευνομίας , ισονομίας και αντικειμενικής φοροδοτικής υποχρέωσης.
  Ο Παπακωνσταντίνου, ΑΜΕΣΩΣ ! το 2010,
  με τους νόμους
  3833/15.3.2010,
  3842/23.4.2010,
  3888/30.9.2010
  θέσπισε διατάξεις για την αποτελεσματική λειτουργία του ΣΔΟΕ με τη συγκρότηση
  *Ειδικού Τμήματος Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων και Κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.
  *Τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής, όπως είναι η απόκρυψη εισοδήματος συμπεριλήφθηκαν ρητά στα αδικήματα που διερευνώνται από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τιμωρούνται μέχρι και με δήμευση περιουσιών.
  *Θέσπισε την άρση του τραπεζικού απορρήτου προβλέποντας υποχρέωση των τραπεζών, να διαβιβάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος και διευκόλυνε τη δυνατότητα αναγκαστικής είσπραξης με ειδικές νομοθετικές προβλέψεις.

  Η ιστορία έγραψε: Ο Παπακωνσταντίνου, επί Κυβέρνησης Παπανδρέου, θέσπισε τις ρυθμίσεις εκείνες, πάνω στις οποίες σήμερα πλειοδοτούν ή θα “θελαν να πλειοδοτούν στην συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

 4. Γιά ποιά συμφωνία μιλάτε ;
  Την συμφωνία οτι πρέπει ο Τσίπρας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα ;
  Να στρωθεί στην εφαρμωγή των μέτρων , οταν αυτά δεν ειναι της αρεσκείας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ , ούτε με τις φαρδιές και ψεύτικες υποςχέςεις τους οτι αυτοί θα έκαναν κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους και τους προεξοφλεί την εκπαραθυροσή τους ;
  Μεχρι πότε και με τι τίμημα θα υποστούμε την καρεκλοφιλία τους ….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.