ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Σκωτσέζικο ντους... για τους επενδυτές

Ήπιες οι πιέσεις σε χρηματιστήριο – ομόλογα. Αγωνία για τη διαπραγμάτευση.

Παγωμάρα στις τράπεζες και τους επενδυτές προκάλεσε η αιφνίδια ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων κυβέρνησης – ΔΝΤ και κατ’ επέκταση εταίρων με αφορμή τις αποκαλύψεις του wikileaks. Όπως σημειώνουν αναλυτές εκεί που όλα έδειχναν ότι τα θέματα είχα μπει σε μια σειρά και ήταν θέμα λίγων ημερών να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τινάχτηκαν τα πάντα στον αέρα και η αβεβαιότητα επανήλθε.

Και ενώ υποτίθεται η συμφωνία κυβένρησης – τρόικας θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Απριλίου ωστόσο η αναστάτωση των τελευταίων ημερών προκαλεί καθυστερήσεις. Μετά από αιτήμα των επικεφαλής των εταίρων, σήμερα δεν θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση μεταθέτοντας την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για αύριο 6 Απριλίου. Η κρίση κυβέρνησης – θεσμών προκάλεσε ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και πτώση των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτυπώνοντας την απογοήτευση των επενδυτών. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε κατά 1,19% με τις τράπεζες ωστόσο να δέχονται ισχυρότερες πιέσεις καταγράφοντας απώλειες άνω του 5%. Σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά άνοιξε με απώλειες της τάξης του 0,7%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε και πάλι το 9%.

Παρόλα αυτά η αντίδραση των επενδυτών ήταν ψύχραιμη, δεδομένων των εξελίξεων, καθώς σύμφωνα με αναλυτές οι περισσότεροι πιστεύουν ότι στο τέλος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Οι επιτελείς των τραπεζών επαναλαμβάνουν με έμφαση ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει …χθες. Όπως σημειώνουν η αξιολόγηση θα απομακρύνει την αβεβαιότητα, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Επιπλέον, η αξιολόγηση θα αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση που προβλέπει το πρόγραμμα για τη χώρα μας, και ποσό 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα δοθεί άμεσα για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ για το σύνολο του 2016 στόχος του προγράμματος είναι η αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.