ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια για ΔΕΗ, αξιολόγηση και το καρφί για Βαρουφάκη

Σκουρλέτης: Φωτοβολίδες τα περί εκλογών

Στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανείσπρακτες οφειλές στη ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο”, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης στην τιμή του ρεύματος.

Αντίθετα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ αυτό το τρίμηνο που “τρέχει” η νέα ρύθμιση και οι τιμές στο πετρέλαιο και το αέριο παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο. Τόνισε παράλληλα πως οι εκτιμήσεις είναι ότι το 2016 θα είναι μια χρονιά κερδοφόρα για τη ΔΕΗ.

Αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ που “τρέχει” από χθες, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι θα αποτελέσει ανάσα και για τους καταναλωτές που χρωστούν χρήματα αλλά και στις επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας πως η μεγάλη τομή είναι ότι μπορεί να ενταχθεί κανείς σε αυτή τη ρύθμιση χωρίς να καταβάλει προκαταβολή.

“Μέχρι τώρα χρωστούσαν γνωστές επιχειρήσεις στη ΔΕΗ, έκαναν κάποια ρύθμιση, δεν την τηρούσαν, τους έκοβε το ρεύμα η ΔΕΗ και πήγαιναν σε άλλο πάροχο. Μελετάμε ότι δε θα μπορείς να αλλάξεις πάροχο εάν δεν έχεις μπει σε ρύθμιση του χρέους και δεν την τηρείς. Η ρύθμιση αποτελεί μία ανάσα και για τις επιχειρήσεις και είναι πολύ καλό για τη ΔΕΗ γιατί αυτός ο ευέλικτος τρόπος ρύθμισης των οφειλών θα δώσει τη δυνατότητα να αυξήσει τις εισπράξεις από αυτό το κομμάτι των οφειλών”, τόνισε ο υπουργός.

Για Σκουριές

Ερωτηθείς για το θέμα των Σκουριών, στη Χαλκιδική, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως η κυβέρνηση “πάντοτε, από την πρώτη μέρα και τώρα κινούμαστε με βάση ένα τρίπτυχο. Να υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Αυτό το κάναμε από την πρώτη μέρα, αυτός είναι ο γνώμονας που καθορίζει τη στάση μας απέναντι σε αυτή την επένδυση. Δεν έχει αλλάξει τίποτα προς αυτό” και διευκρίνισε ότι “υπήρξαν αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι οποίες εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστές και με βάση αυτές τις αποφάσεις απελευθερώθηκαν μια σειρά από άδειες, μικρής σημασίας, διότι ένα τέτοιο έργο αδειοδοτείται συνεχώς. Αυτές τις άδειες τις δώσαμε όπως είχαμε υποχρέωση”.

Τόνισε δε την ανάγκη διενέργειας διαλόγου και με την Eldorado αλλά και με τους κατοίκους της περιοχής γιατί “δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση εάν έχει εναντίον της ένα μεγάλο μέρος της τοπικές κοινωνίας”. “Κάθε φορά πρέπει να βλέπεις την ιδιαίτερη περίπτωση πώς εφαρμόζεται, όχι στο όνομα της αναγκαιότητας τελικά να λειτουργούμε με μία λογική fast track αλλάζοντας νομοθετικά πλαίσια ή εφευρίσκοντας νέα για να εξυπηρετήσουμε τις εκάστοτε επενδύσεις”, πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για το ενδεχόμενο εκλογών σημείωσε ότι “όσοι πετάνε φωτοβολίδες όπως αυτή που είπε ο πρόεδρος της ΝΔ περί εκλογών τη στιγμή που δεν υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης αντικειμενικά το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν αυτή την κρίσιμη στιγμή κάτι που πάει να κλείσει. Διότι ο κ. Μητσοτάκης είναι δεδομένο ότι τρέμει το φυλλοκάρδι του το να οδηγηθούμε σε εκλογές διότι και θα ηττηθεί η ΝΔ και επειδή είναι νέος αρχηγός θα αμφισβητηθεί γιατί το κόμμα είναι τριχασμένο αυτή τη στιγμή. Το λέει απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, κακό δείγμα γραφής από την πλευρά του”.

Ερωτηθείς για την πορεία της αξιολόγησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι όταν υπάρχει διαπραγμάτευση τότε δεν υπάρχει η βεβαιότητα της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι εκ των πραγμάτων η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης “είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την ίδια την οικονομία, για την απελευθέρωση επενδυτικών δυνάμεων για τη δυνατότητα να μπει η χώρα σε έναν διαφορετικό δρόμο”.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πολίτες θα στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί “αν με πραγματικούς όρους και όχι με ενέσεις αισιοδοξίας δούμε κάποια πράγματα να αλλάζουν και τα αισθανθεί ο κόσμος τότε να είστε βέβαιος ότι όχι απλώς θα δώσει περιθώρια σε αυτή την κυβέρνηση αλλά θα δώσει και πολύ μεγάλη στήριξη”.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη το κλίμα που υπάρχει στο εξωτερικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετικό, καθώς “όποιος έχει πάει έξω και έχει μιλήσει με επενδυτές, με απλούς ανθρώπους, με αναλυτές διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά μετά το 11, το 12 εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης”.
Διευκρίνισε επιπλέον πως το κλίμα καμιά φορά στο εσωτερικό της χώρας “δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία και δεν έχει καμία σχέση με την εντύπωση που έχουν έξω από τη χώρα για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα”.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που δείχνει ότι η ΝΔ προηγείται με διαφορά 8 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως δεν την πιστεύει, διότι, όπως διευκρίνισε “η επαφή με τον κόσμο δεν μου δείχνει σε καμία περίπτωση ότι έχουμε μια κοινωνία η οποία αμφισβητεί αυτή την κυβέρνηση. Έχουμε μια κοινωνία η οποία μπορεί να είναι στεναχωρημένη, μπορεί να εμπνέεται αλλά που τελικά δίνει χρόνο, δίνει τράτο σε αυτή την κυβέρνηση να προχωρήσει και να την αξιολογήσει”.

Σε ερώτηση σχετική με την εκτίμηση την οποία εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Γιάνης Βαρουφάκης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει ταχέως στο 4% με την πολιτική που ακολουθεί, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι, μολονότι ο κ. Βαρουφάκης είναι χαρισματικός άνθρωπος, «με τις πολιτικές εκτιμήσεις έχει αποδείξει ότι "δεν το έχει".

Για το γήπεδο της ΑΕΚ

Κληθείς να σχολιάσει, τέλος, τις εξελίξεις με το ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι “όταν ακολουθείς βήματα διαλόγου, συνεννόησης πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας στις περισσότερες των περιπτώσεων προκύπτουν λύσεις θετικές”. Δεν έχουν λυθεί όλα, υπογράμμισε, έγινε όμως ένα πρώτο βήμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.