ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό ρεπορτάζ

Spiegel: Μπλεγμένος σε ύποπτες συναλλαγές στον Παναμά ο Σόιμπλε

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αγνόησε επανειλημμένα πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω offshore στον Παναμά!
schauble12

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνούνταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel, επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται στα λεγόμενα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

Όπως επισημαίνει το Spiegel και μεταδίδει η Deutsche Welle, «ούτε ο Σόιμπλε, που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των offshore εταιρειών, ούτε ο Γκάτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού ομίλου (Bundesdruckerei), αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά» του πληροφοριοδότη «που τους είχε γράψει προσωπικά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η offshore εταιρεία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Panama Papers, ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων στα «Έγγραφα του Παναμά».

Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι μετά από «πολυάριθμες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το διάστημα εξετάζεται εκ νέου εντός του ομοσπονδιακού τυπογραφείου η επίμαχη «συναλλαγή στη Βενεζουέλα».

Η Γερμανία απέρριπτε ένα «μητρώο διαφάνειας»
Οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις των λεγόμενων Panama Papers έχουν θέσει επί ποδός τις αρμόδιες αρχές διεθνώς. Οι πληροφορίες της Ένωσης Ερευνητών Δημοσιογράφων ICIJ για πολιτικούς, αθλητές, διασημότητες και υψηλόβαθμους παράγοντες που φέρονται να διατηρούσαν χρήματα σε offshore φορολογικούς παραδείσους φαίνεται να κινητοποιεί και τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου διαφάνειας και δράσης προκειμένου μεταξύ να μπει φραγμός σε συναλλαγές γερμανικών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους, όπως γράφει το Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό διευκρινίζει πάντως ότι η Γερμανία απέρριπτε το προηγούμενο διάστημα σταθερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη σύσταση ενός μητρώου διαφάνειας, το οποίο εμφανίζεται τώρα ως πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης –συγκεκριμένα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. S. Porky 11:46 10/04/2016

  Όλοι δεν το ξέραμε αλλά παίζαμε τρελό; Τό ξέραμε!!!
  Και Ποιος φώναζε και φωνάζει και το τονίζει σε ολόκληρη την οκτάδα η πεντατονικη και κάτω δεν περνάει. Το ΚΚΕ δεν είναι;
  Είναι!
  Όλοι δεν λέγαμε ότι το Χρήμα δεν έχει πατρίδα. Λέγαμε!
  Αλλά τα στέλνατε όλοι σάν μετανάστες η τα εξοστρακίζατε ανεπιστρεπτί.
  Ξαφνικά και Πατρίδα έκαναν και σαν τους προδότες και τους ληστές ψάχνετε νά τους βρείτε νά τους φέρετε πίσω για να τού τιμωρήσετε ανάλογα.Αλλά πού οι δικαστές; Έχετε δικαστές κατάλληλους για να κάνουν την δουλειά; Εμ δεν έχετε!
  Αυτοί θα τιμωρηθούν αναμεταξύ τους γαιτί υποθέτω ότι τα 3/4 εξ αυτών όλο και κάποιο λογαριασμό κανανε. Απ” τα φοιτητικά τους χρόνια και τον κρατήσανε για να στέλνουν κάπου κάπου το φακελάκι και καμιά οικονομία έτσι για να χουνε κι” αυτοί κάνα λευτο στο εξωτερικό για τά ταξίδια τους.
  Μην τα ψάχνετε γιατί θα βρεθείτε όλοι κατηγορούμενοι και θα λένε οι ξένοι πώς ορθά σας τά έλεγαν και εσείς το παίρνατε για κατηγορία και γράφατε και τους βρίζατε.
  Μην τα σκαλίζετε γιατί στο τέλος της ημέρας θα βγείτε ζημιωμένοι. Χαμηλώστε τούς φόρους σας αν θέλετε να έρθει κανένας ξένος νά φτιάξει καμιά εταιρεία η Φάμπρικα για να δουλέψει ο κόσμος.

  @ ΝΒιτα
  Δεν νομίζεις πως αντί να κατηγορείται Κύπρο, Παναμά και δεν ξέρω εγώ ποιόν άλλο πρέπει να ρωτήσετε τις Κυβερνήσεις σας, γιατίηταν έτσι; Γιατί ο κόσμος κουβαλά τά δεδουλευμένα του πού θέλει να βάλει στην πάντα η που θέλει να φτιάξει εταιρεία γιατί νά τα πάρει στο εξωτερικό. Η πώς μπορεί να περιμένει ότι θα πετάξει και καμιά ξένη εταιρεία τα λεφτά της στην Ελλάδα; Και μη μου πεις ότι δεν πρόκειται για τα δεδουλευμένα, πρόκειται για τά άπλυτα. Γιατί θα πρέπει να ρωτήσετε τις Κυβερνήσεις σας πόσες τέτοιες εταιρείες έχουν τά λεφτά τους στην Ελλάδα. Και πρέπει να ρωτήσεις εσύ προσωπικά τον Παπανδρέου.

 2. NB 21:17 09/04/2016

  ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΑΛΕΞΗ, ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ?..ΧΤΕΝΙΖΕΣΑΙ?

  Άνοιγμα των λογαριασμών σημαίνει ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ!!!
  (Ο κ. Καραμανλής είναι…καλά; Πως αισθάνεται; Δεν θα τον ρωτήσει ΚΑΝΕΝΑΣ !!! δημοσιογράφος;)
  Ενδεικτικά υπεράκτιες (offshore) εταιρίες (ΒΑΤΟΠΕΔΙ)
  ==========================
  Στην υπόθεση εμπλέκονται ως τελικοί αποδέκτες ή διαχειριστές των ακινήτων μια σειρά από υπεράκτιες (offshore) εταιρίες (συνήθως με έδρα στην Κύπρο) που είτε ανήκουν στη Μονή Βατοπεδίου, είτε συνδέονται έμμεσα με αυτή:
  • Rassadel (Κύπρος). Ελέγχεται από τον εκπρόσωπο της Μονής στην Κύπρο Άθω Κοιρανίδη. Σε αυτήν κατατέθηκε το ποσό αγοράς του Ολυμπιακού Ακινήτου από τη «Noliden».[4]
  • Madeus (Κύπρος). Ελέγχεται από τον εκπρόσωπο της Μονής στην Κύπρο Άθω Κοιρανίδη. Κατέχει το 30% του Ομίλου Πάπιστα.[5]
  • Ανθεμιάς Κατασκευαστική Α.Ε.. Ιδιοκτήτης είναι ο Αθανάσιος Πάπιστας με ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% κατέχει η Rassadel.[5] Μέλη στο ΔΣ της «Ανθεμιάς» είναι ο Άθως Κοϊρανίδης και ο Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου, δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου.
  • Noliden Ltd (Κύπρος). Του εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη. Σε αυτή κατέληξαν τα ακίνητα του Ολυμπιακού Χωριού. Μαζί με τα €41 εκατομμύρια για την αγορά των ακινήτων, κατέθεσε και «δωρεά» €9 εκατομμυρίων.[6]
  Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δήλωση του κ. Κοϊρανίδη, η Μονή αγόρασε τις offshore Rassadel και Madeus από το δικηγορικό γραφείο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

 3. [[Μέχρι τώρα έχει αποκαλυφθεί ότι ο ίδιος άνθρωπος εμφανίζεται να εκπροσωπεί 158 υπεράκτιες εταιρίες γνωστού εφοπλιστή.]]
  ΒΟΜΒΑ: ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ , ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗ ΧΛΙΔΗ, ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ.
  Αποκάλυψη – βόμβα !
  Πολυτελή ακίνητα απλησίαστα για τους κοινούς θνητούς, κρυμμένα πίσω από offshore εταιρίες, συμβόλαια μεταξύ ισχυρών, πακτωλός χρημάτων, αχυράνθρωποι και στο βάθος του τούνελ ένα προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ηγέτης αντιμνημονιακού κόμματος…
  Η νέα έρευνα του ΣΔΟΕ που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, εξελίσσεται σε «καυτή πατάτα» στα χέρια των ελεγκτών, καθώς έχει σκοντάψει σε ισχυρά πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας, ωστόσο οι επιτελείς στο κτίριο της οδού Πειραιώς, δηλώνουν αποφασισμένοι να την συνεχίσουν όποιον κι αν αγγίζει.
  Η έρευνα είχε ξεκινήσει με εισαγγελική παραγγελία και με άλλο αντικείμενο, ωστόσο στη συνέχεια και όσο προχωρούσε η διασταύρωση στοιχείων για το πόθεν έσχες, αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του briefingnews.gr, ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός αρχηγός νοικιάζει υπερπολυτελές ακίνητο από offshore εταιρία. Εκτός από το ζήτημα που τίθεται για το αν το νόμιμο είναι και ηθικό για έναν αρχηγό κόμματος που επέλεξε την οδό των υπεράκτιων εταιριών, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η συμφωνία ενοικίασης έκρυβε και ένα άλλο μυστικό.
  Το όνομα Γέωργιος-Αλέξανδρος Α. που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρίας. Αμέσως στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς όλων των βαθμίδων, σήμανε συναγερμός καθώς πρόκειται για όνομα στο οποίο έχουν «σκοντάψει» δεκάδες φορές. Μέχρι τώρα έχει αποκαλυφθεί ότι ο ίδιος άνθρωπος εμφανίζεται να εκπροσωπεί 158 υπεράκτιες εταιρίες γνωστού εφοπλιστή. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προσπαθούν τώρα να ξετυλίξουν το κουβάρι ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η σχέση του πολιτικού με τον εφοπλιστή πίσω από τον οποίο αναζητούν εδώ και καιρό ίχνη πολιτικού χρήματος, καθώς στο παρελθόν είχε συνεργαστεί και με άλλο πολιτικό πρόσωπο στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.