ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πολιτική διαπραγμάτευση» για το «ποιος κυβερνά τη χώρα»

«Στα όριά της» η κυβέρνηση με τις απαιτήσεις των δανειστών

Το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης ανασύρει εκ νέου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθώς κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι σε τεχνικό επίπεδο, η διαπραγμάτευση έφτασε «στα όριά της».
ÂÅËÃÉÏ - ÓÕÍÏÄÏÓ Å.Å.-ÔÏÕÑÊÉÁÓ ÓÔÉÓ ÂÑÕÎÅËËÅÓ (EUROKINISSI/The European Union)

του Γιώργου Μελιγγώνη

Το Μαξίμου, πάντως, διαβεβαιώνει πως η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων την ερχόμενη εβδομάδα δε θα αποτελεί «μονομερή ενέργεια», ωστόσο το σκηνικό αρχίζει να θυμίζει επικίνδυνα το «κολασμένο» 2015…

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει ότι «πρέπει να είναι αυτονόητο δικαίωμα μιας κυρίαρχης χώρας να αποφασίζει με ποια μέσα θα πιάσει τους στόχους», ενώ ακριβώς την ίδια φράση επανέλαβε και χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτή, ακριβώς η φράση αποτελεί το διακύβευμα της νέας φάσης διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθώς οι συζητήσεις με τους θεσμούς είχαν… «ξεφύγει».

Στόχοι και τρόποι

Κυβερνητικές πηγές ήδη από χθες διατύπωναν το ερώτημα «ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι το μείζον διακύβευμα πλέον είναι το κατά πόσον οι δανειστές αναγνωρίζουν στην Ελλάδα το αυτονόητο δικαίωμά της να επιλέξει η ίδια τους τρόπους και τα μέσα για να επιτευχθούν οι στόχοι. Σημειωτέον ότι οι σχετικές βολές κατευθύνονται κυρίως προς την πλευρά του ΔΝΤ, καθώς ως τώρα, οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών αναγνωρίζουν πλήρως την έννοια των «ισοδύναμων» μέτρων, την οποία εξάλλου έχει «νομιμοποιήσει» εδώ και καιρό ο «σκληροπυρηνικός» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αν η Ελλάδα δεν θέλει να κόψει συντάξεις, να βρει το ποσό μέσω άλλων μέτρων», είχε πει, σε ανύποπτο χρόνο, ο κ. Σόιμπλε, δίνοντας μήνυμα στους εκπροσώπους των θεσμών να μην οδηγούν τη διαπραγμάτευση στα άκρα. Μήνυμα το οποίο, όπως όλα δείχνουν, πήραν σοβαρά όλοι πλην ενός. Ή, μάλλον, πλην μίας: της Ντέλιας Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, για την οποία κυβερνητικά στελέχη λένε ότι «νομίζει πως κυβερνά τη χώρα». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές φέρνουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των επικουρικών συντάξεων: στο τραπέζι είχαν κατατεθεί δύο προτάσεις. Η πρόταση της κυβέρνησης περί «λελογισμένων» μειώσεων και αύξησης των εργοδοτικών εισφορών και η πρόταση του ΔΝΤ για… «σφαγή» σε όλες ανεξαιρέτως τις επικουρικές. Και οι δύο προτάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έφταναν στο ίδιο
δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που ήταν και το επιθυμητό. Κι όμως, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαιτούσε να εφαρμοστεί η δική της πρόταση και απέρριπτε διαρρήδην την κυβερνητική. «Μαζί συμφωνούμε τους στόχους, εμείς επιλέγουμε τα μέτρα»,
ήταν το επιχείρημα που έλεγαν προς την εκπρόσωπο του Ταμείου οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση υπουργοί, ωστόσο η ίδια… έκανε ότι δεν άκουγε.

Επαφές Τσίπρα

Μ’ άλλα λόγια, η διαπραγμάτευση στο Χίλτον έφτασε στα όριά της για δυο λόγους: πρώτον, διότι κάπου στη μέση του δρόμου των συζητήσεων ορισμένοι εκπρόσωποι των δανειστών «ξέχασαν» πως η Ελλάδα, ως κυρίαρχη χώρα, δικαιούται να επιλέγει τους τρόπους και τα μέσα επίτευξης των στόχων και, δεύτερον, επειδή σταδιακά, η συζήτηση διολίσθησε σε θέματα που υπερέβαιναν τη συμφωνία. «Εμείς θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία. Τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο», υποστήριξε μόλις προχθές και ο Αλέξης Τσίπρας για… πολλοστή φορά, στέλνοντας νέο μήνυμα στους δανειστές. Μ’ άλλα λόγια, αυτός θα είναι ο πυρήνας των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού στον Γγάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και αύριο στον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για το πώς βγήκαν «εκτός δρόμου» οι διαπραγματεύσεις, αλλά και για το πώς το ΔΝΤ κυρίως αμφισβητεί το δικαίωμα της χώρας να επιλέγει εκείνη το πώς θα «πιάσει» τους στόχους. Ευλόγως, ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά στην στήριξη του Φρανσουά Ολάντ, καθώς ο γάλλος πρόεδρος, με το ειδικό βάρος της Γαλλίας, μπορεί να συμβάλει στην διαμόρφωση μιας στάσης πίεσης των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ, ενόψει και της εαρινής Συνόδου του Ταμείου. Παράλληλα, μένει να φανεί αν ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει και άλλες τηλεφωνικές επαφές με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Νομοσχέδια κατόπιν… διαπραγμάτευσης

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Μαξίμου να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή δύο νομοσχέδια –για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό- πριν την επίτευξη τελικής συμφωνίας με τους δανειστές έχει «άρωμα» μονομερούς ενέργειας και επ’ αυτού ανησυχούν ακόμη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται περί αυτού. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τα νομοσχέδια δε θα ψηφιστούν αν δεν υπάρξει τελική συνεννόηση «τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους», πράγμα που σημαίνει ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση, θα υπάρξουν προσθήκες στα νομοσχέδια ή θα καθυστερήσει η κατάθεσή τους στη Βουλή. Παράλληλα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ανακοινώσει την κατάθεση νομοσχεδίων τα οποία θα εγκολπώνουν τα έως τώρα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών δεν αποτελεί «μονομερή ενέργεια», αλλά «έμπρακτη απόδειξη ποιος θέλει συμφωνία και ποιος όχι».

Πάντως, με δεδομένο ότι και στο παρελθόν είχαμε δει συγκρούσεις μεταξύ των δανειστών, αλλά στο τέλος… επικρατούσε ο «σκληρότερος», η αγωνία παραμένει: θα εξελιχθεί το 2016 σε ένα νέο 2015; Το Μαξίμου απαντά κοφτά με ένα «όχι».  Τουλάχιστον σε ό,τι εξαρτάται από εκείνο…

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. S. Porky 14:53 13/04/2016

  Δεν είστε κυρίαρχη χώρα, ή ποιο σωστά δεν σας μεταχειρίζονται σάν ελεύθερους πολίτες μιας ελεύθερης χώρας όσεςκαι νά το επαναλάβετε. Αφού τούς δώσατε τό δικαίωμα, αφού τούς αφήσατε και δεν τους συχτηρήσατε με την πρώτη φορά που το καταλάβατε.
  Αντ” αυτού τι κάνατε
  Τρεις λέξεις «είμαστε ελεύθερη χώρα» τις κάνατε ποίημα πού έμαθαν όπως τα τριχρνα παιδάκια πού πάνε πρώτη νηπιαγωγείου, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί σας, για να το λένε στις κουμπάρες της μαμάς.
  Ακούσατε ποτέ αρχηγό Κράτους νά λέει και να ξαναλέει καί να τονιζει «ειμαστε ελεύθερη χώρα»;;;
  Εγώ πάντως δεν άκουσα και μη με παρεξηγήστε ερώτηση κάνω.

 2. ΝΜαν. 12:25 13/04/2016

  ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΔΙΩΞΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ…

  Κάθε μέρα που περνά αφήνει πίσω της ένα ακόμη γκρεμισμένο καλντερίμι ονείρου, σωτηρίας και λύτρωσης.
  Έτσι δεν είναι ούτε παράκαιρο ούτε και περίεργο να σκεφτούμε πως φτάσαμε σήμερα εδώ που είμαστε και πως(?) θα είμαστε, αν είχαμε ενεργήσει με λογική, με ωρίμανση και όχι με ιδιοτέλεια και συναίσθημα.
  *Διώξαμε ένα πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που πρόσφατα είχαμε ψηφίσει με 44%, υπακούοντας σε πολιτικές ύαινες , σε αποστάτες, σε προδότες, σε μπολσεβίκους και χρυσαυγίτες συμμορίτες.
  *Προδώσαμε και διώξαμε τους ανθρώπους που απέδειξαν, όσο έμειναν, ότι μπορούσαν να μας σώσουν να ορθοποδήσουμε.
  *Προδώσαμε τον ΕΝΤΙΜΟ Γιώργο Παπανδρέου, γιατί μας ‘’διέταξαν’’ τα αφεντικά μας, με πρωτεργάτη έναν Μπαρόζο της διαπλοκής και της υποτέλειας.
  * Τον προδώσαμε , τον διώξαμε γιατί μας είπε την ΑΛΗΘΕΙΑ ! και κατάφερε να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που υπήρχε στην Ευρώπη , να ανατρέψει και να ‘’καταργήσει’’ τη ρήτρα ‘’ΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ’’ , να βρεί τρόπους και κεφάλαια ώστε να μη χρεοκοπήσουμε και τέλος να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να προβούν σε ΜΕΙΩΣΗ-ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους κατά 120 Δις ευρώ και φέραμε στη θέση του ότι το χειρότερο θα μπορούσε να μας τύχει.
  *Έναν ‘’σαγματοποιό’’ και ένα πληθωρικά ατάλαντο και αδίστακτο φαταούλα, δύο απόκληρους της κοινωνικής ευαισθησίας, δύο αδίστακτους βρικόλακες της εξουσίας, δύο προικοθήρες της παρανομίας, της συκοφαντίας, της ψευτιάς και της απάτης, δύο εμπόρους πατριδοκαπηλίας?
  *Τον προδώσαμε γιατί ήταν ο ΜΟΝΟΣ που μιλούσε για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι των τραπεζιτών, με ταυτόχρονη εκχώρηση κοινών μετοχών για εξασφάλιση του Ελληνικού λαού? Και κανείς δεν μιλά σήμερα για το έγκλημα που διεπράχθη όταν ‘’έδιωξαν’’ τον Παπανδρέου?
  *Τον προδώσαμε γιατί ο Παπανδρέου ήταν ο μόνος που επέβαλε πρόστιμα ύψους 1,2 ΔΙΣ ευρώ στο Λάτση και τον Βαρδινογιάννη για την λαθροδιακίνηση πετρελαίου, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά την ύπαρξη και τη θέληση λειτουργίας κράτους δικαίου και σήμερα ο δουλοπρεπής Σαμαράς τα… χαρίζει, αφού τον κρατάνε και τον ‘’συντηρούν’’ …ενημερωτικά ?
  *Τον προδώσαμε γιατί ΑΡΝΗΘΗΚΕ να ‘’συντηρήσει’’ την χρόνια διαπλοκή των ΜΜΕ και των νταβατζήδων που τα ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ? Επέβαλε φόρους και αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαπλοκής και τότε όλοι ‘’της πολιτικής’’ απέδειξαν το μέγεθος της διαπλοκής τους.
  *Τον προδώσαμε, τον διώξαμε, γιατί ψήφισε νόμους που καταπολεμούσαν την φοροδιαφυγή, τη διακίνηση του ‘’μαύρου’’ χρήματος, που κτυπούσε τη διαφθορά ,τη διαπλοκή και βοηθούσε τον αδύναμο και τον συνταξιούχο. Οι ειδικές αίθουσες στον Κορυδαλλό για τους μεγαλοφοροφυγάδες αποδεικνύει την θέληση για μια ευνομούμενη πολιτεία.
  *Έτσι αφού διώξαμε τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, που πρόδωσαν, αποστάτησαν και κατέστρεψαν την Ελλάδα ανατρέποντας τον νόμιμο πρωθυπουργό και διαλύοντας το Πασοκ κατόπιν εντολών των διεθνών Μπαρόζων και των ντόπιων ‘’Ψυχάρηδων’’ και Μπομπολαίων και μη έχοντας ‘’βάλλει μυαλό’’, πέσαμε ξανά θύματα του δόγματος της διαπλοκής ακροδεξιο-‘’αριστερών’’ αγραμμάτων και ηλιθίων Τσίπρα και του καΜένου εντελώς, που η διαπλοκή και οι νταβατζήδες ‘’οδήγησαν’’ στην εξουσία, για να συνεχίσουν το ‘’έργο’’ ( Αστέρας της Γλυφάδας, αεροδρόμια, κτλ) που δεν πρόλαβε να ξεπουλήσει η κλίκα Σαμαρά –Βενιζέλου.
  *Τι ακριβώς ψάχνουμε και τι ζητάμε σήμερα, όταν οι διαπλεκόμενοι τροβαδούροι του φασιστοσταλινισμού, της λασπολογίας, της υποσχεσιολογίας , της φοροδιαφυγής ,,της απέραντης και ασύδοτης και ΑΔΙΚΗΣ φορολογίας των μικρών και των αδύναμων, ξεπουλάνε την δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής, προσπαθώντας να βρούν ‘’ερείσματα’’ που θα τους σώσουν από την οργή του προδομένου και εξαθλιωμένου λαού, που ΤΩΡΑ ! δυστυχώς αντελήφθη το μέγεθος της εξαπάτησης και της ατιμίας.
  *Διώξαμε λοιπόν τον ΕΝΤΙΜΟ Παπακωνσταντίνου, για να ξεπουλήσουν οι άθλιοι, τον δημόσιο πλούτο αντί πινακίου φακής και ΚΑΝΕΙΣ ! δικαστής δεν βρίσκεται να υπερασπισθεί το δημόσιο συμφέρον?….
  *Στείλαμε στο ειδικό δικαστήριο χωρίς ΙΧΝΟΣ ντροπής και εθνικής συνείδησης τον άνθρωπο που επέβαλε πρόστιμο σε ΛΑΤΣΗ και Βαρδινογιάννη, αποδεικνύοντας ότι, όταν υπάρχει θέληση και ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ το κράτος μπορεί λειτουργήσει και τα δημόσια ταμεία να εισπράξουν τα πρόστιμα της παράνομης διαπλοκής και συντεχνίας.
  *Στείλαμε στο ειδικό δικαστήριο τον υπουργό που με μόνη επιπλέον φορολογία 4 δις ευρώ ΚΑΤΑΦΕΡΕ να μειώσει τον έλλειμμα κατά 40% και το χρέος κατά 15 Δις ευρώ.
  *Τι ακριβώς ζητάμε σήμερα, όταν έχουμε μπροστά μας τους νόμιμους εκείνους κυβερνώντες, που απέδειξαν ότι και θέλουν και μπορούν να δημιουργήσουν τη νέα Ελλάδα των παιδιών μας και που ανέτρεψαν τα μίσθαρνα όργανα της διαπλοκής , της αποστασίας της προδοσίας.
  *Ντρεπόμαστε να αναγνωρίσουμε τα λάθη που κάναμε κάτω από την πίεση, τη συκοφαντία, τα ψεύδη και τους ‘’λιθοβολισμούς’’ της ΚΛΙΚΑΣ των Σαμαράδων, των Τούρκογλουν, της συμμορίας χρυσαυγιτών και της παράνομης συμβίωσης Τσιπρέων και ΚαΜένων εντελώς και αφήσαμε εκτός βουλής τους ΜΟΝΟΥΣ που μπορούσαν και ήθελαν να σώσουν την Ελλάδα και τα παιδιά μας?
  *Έτσι ‘’αποδείξαμε’’ ότι δεν ήταν τυχαία η αποτυχία της επανεκλογής του ευπατρίδη και πατέρα του ΑΣΕΠ Σάκη Πεπονή, που καταψηφίστηκε! από εμάς, γιατί δεν μας αρέσει η εντιμότητα, η καθαρότητα, η ευνομία και η ισονομία και στη συνέχεια τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον Γιάννη Ραγκούση του ΔΙΑΥΓΕΙΑ ,της διαφάνειας και της προστασίας του δημοσίου χρήματος και όλους τους έντιμους ‘’κηπουρούς’’, που τόσο είχαμε και έχουμε ανάγκη..
  *Τι ακριβώς συμβαίνει?
  Είμαστε τόσο διεφθαρμένοι , ή, είμαστε τόσο ‘’καθαρόαιμα’’ ΑΦΙΛΟΤΙΜΟΙ?
  Ίσως αρεσκόμαστε και στην πολιτική λάσπη, πέραν από την συμβίωση της υποτέλειας και της άρνησης.
  Ν Μαντάγαρης

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.