ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eυθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού

Στη Χίο ο Θεοδωράκης – Ανήσυχοι στο Κίνημα

Μπορεί την επικαιρότητα να μονοπωλεί για ευνόητους λόγους η διαπραγμάτευση και η πορεία της αξιολόγησης, η προσφυγική κρίση όμως είναι παρούσα και η αντιμετώπισή της γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
theodorakisxios

«Αυτοψία»σε ένα νησί που έχει πληγεί ιδιαίτερα, την Χίο, επιχείρησε χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ την ανησυχία τους για τα επεισόδια σε Ειδομένη και Πειραιά δεν κρύβουν στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

«Θαπρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει και στους νησιώτες και σε όλους τους Έλληνεςαν έχει κάποιο σχέδιο για την μετανάστευση και την προσφυγιά», δήλωσε ο ΣταύροςΘεοδωράκης μετά την επίσκεψή τους το hot spot της Χίου και αφού νωρίτερα είχε συναντήσεις με τις τοπικέςαρχές, αλλά και με τους πρόσφυγες και τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας καιτων Γιατρών χωρίς Σύνορα που βοηθούν στον καταυλισμό.

Στην πραγματικότητα,ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τουςπρόσφυγες, τονίζοντας πως η κοινωνία της Χίου εν προκειμένω, έχει κάνει ο,τιμπορούσε. «Από εδώ και πέρα οι υπουργοί πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους»,είπε, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά και να απαντήσειεπιτέλους στις καταγγελίες του από το βήμα της Βουλής για το κόστος κατασκευήςτου hot spot στο νησί. «Αυτός ο χώρος έχει στοιχίσει σύμφωνα με τουςυπουργούς της κυβέρνησης 1.270.000 ευρώ, ενώ είναι γνωστό ότι την πολλή δουλειάτην έχει κάνει ο Δήμος της Χίου, οι στρατιώτες του νησιού και ο εξοπλισμόςείναι από τα ‘Ελληνικά Πετρέλαια», είπε, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο. Λίγο νωρίτεραεξάλλου είχε παρατηρήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του hot spot, όπου «ένας άνθρωπος κάνει συνεντεύξεις σε1000 πρόσφυγες που αιτούνται ασύλου», όπως είπε, ενώ εκείνοι που ζουν στακοντέινερς δεν έχουν ζεστό νερό, ή τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα μπουκάλι γάλα…

Για «ανησυχητικάστάσιμη» εδώ και πάρα πολύ καιρό κατάσταση στην Ειδομένη και στον Πειραιά,μιλούν από την πλευρά τους στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, «χωρίς να είναιευδιάκριτο κανένα σημάδι στον ορίζοντα, ότι θα βελτιωθεί». Παρομοιάζουν τις συνθήκεςδιαβίωσης στα δύο αυτά σημεία με τη «ζούγκλα του Καλέ», τονίζοντας πως αυτέςείναι επιβλαβείς τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο όμως και για την χώρα,δεδομένου του πώς παρουσιάζονται από τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή μέσαενημέρωσης.

«Ησύσταση συντονιστικού κέντρου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης ή διυπουργικώνοργάνων, είναι τελικά απλά ένα εύσχημο επικοινωνιακό εργαλείο της κυβέρνησης,που στην πράξη δείχνει, ότι δε φέρει αποτελέσματα, ούτε βεβαίως συνδράμει μεθετικό πρόσημο στο προσφυγικό ζήτημα», λένε, παρατηρώντας πως κάθε υπουργόςδείχνει να λειτουργεί αποσπασματικά, και δεν μπορεί να συντονιστεί με κανέναν. ΣτοΚίνημα τονίζουν το αυτονόητο, ότι βασική προϋπόθεση για την μετακίνηση τωνανθρώπων από την Ειδομένη και τον Πειραιά είναι να έχουν πρωτίστως δημιουργηθείαξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας, κάτι που δεν έχει δρομολογηθεί έως αυτή τηστιγμή.

Έτσι,με το πρόβλημα να λιμνάζει, παρατηρούνται εντάσεις μεταξύ των προσφύγων, καικινήσεις απελπισίας από κάποιους εξ αυτών, που ενίοτε υποκινούνται από δίκτυαδιακινητών ή από ομάδες που τους διοχετεύουν με μη αξιόπιστη ενημέρωση.

Για την επίλυση δε της κατάστασης δεν ζητούν παρά ένα σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στιςδεσμεύσεις της Ελλάδας, όσον αφορά στη στέγαση των προσφύγων και στην κάλυψη των αναγκών τους, στην ενεργοποίηση του συστήματος ασύλου, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό, καθώς επίσης και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Στοναπόηχο τέλος του πρόσφατου επεισοδίου βίας από δυνάμεις καταστολής της ΠΓΔΜ,ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση να προστατεύσει τόσο τους πολίτες της, όσο και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.