ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και τώρα.. «βουτιά στα βαθιά» 

Δεν δέχεται μέτρα «ρεζέρβα»… προς το παρόν η Αθήνα

Με το βλέμμα στραμμένο στην Eurostat: Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής δικαιώνουν τόσο τις δικές της προβλέψεις, όσο και την Κομισιόν και «στριμώχνουν»... το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αποστάσεις» από τα μέτρα- «ρεζέρβα» κρατά η Αθήνα.
elladadiapragmateusi

του Βαγγέλη Δουράκη

Η Ντέλια Βελκουλέσκου «πάτησε» ελληνικό έδαφος και από σήμερα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μπαίνει στα … «βαθιά»: Μετά τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών -για θέματα Παιδείας, Ενέργειας και ταμείου Αποκρατικοποιήσεων- υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών φρόντισε ξεκαθαρίσει πως το «πακέτο» των μέτρων - «εφεδρεία», «δεν τα έχουμε δεχθεί ακόμη».

Με την έλευση της εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όμως, από σήμερα οι δύο πλευρές μπαίνουν στα «καυτά μέτωπα» και δη στα δημοσιονομικά ζητήματα.

Πάντως, νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών αλλά και φωτιές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αναμένεται να πυροδοτήσουν οι ανακοινώσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας την Πέμπτη.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurostat θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα σαφώς μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά και αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014 έως και 1 δισ. ευρώ, οι οποίες περιορίζουν δραστικά το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το οποίο είχε επικυρώσει τότε η Eurostat, χωρίς αστερίσκους. Παράλληλα, αναθεωρείται και το δημόσιο χρέος με νέα επιβάρυνση της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.

Η αιτία των αναθεωρήσεων κρύβεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις αλλαγές που επέβαλε η η Eurostat για τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και σε αναθεώρηση του Μητρώου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να κλείσει σήμερα οριστικά και φέρνει σε πρώτο πλάνο τις αναθεωρήσεις τεσσάρων συμβάσεων αυτοκινητοδρόμων οι οποίες έγιναν το 2013 και μία η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα στοιχεία στα οποία καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurostat οδηγούν σε αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1 δισ. ευρώ το 2013, όταν η κοινοτική στατιστική υπηρεσία είχε επικυρώσει στοιχεία για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει, αλλά περιορίζεται δραστικά σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Το 2014, οι αναθεωρήσεις είναι οριακές, της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Το 2015 όμως, η «σφήνα» των αυτοκινητοδρόμων επηρεάζει καταλυτικά το πρωτογενές αποτέλεσμα.

Κατά τις αρχικές εκτιμήσεις, η επιβάρυνση του δημοσιονομικού αποτελέσματος θα ήταν της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Τελικά, με την παροχή πρόσθετων στοιχείων και διευκρινίσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοτική στατιστική υπηρεσία θα βάλει στον λογαριασμό επιβάρυνση λίγο πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και με αυτή την επιβάρυνση, όμως, το αποτέλεσμα παραμένει πέρυσι πλεονασματικό και αναμένεται σαφώς μεγαλύτερο από το 0,2% του ΑΕΠ που προσδοκά η κυβέρνηση. Αν εξέλειπε μάλιστα ο παράγοντας «αυτοκινητόδρομοι», το πλεόνασμα θα ήταν πέρυσι σαφώς πάνω από 0,5% του ΑΕΠ. Και αυτό τη στιγμή που η Ελλάδα είχε δεσμευτεί με βάση τη συμφωνία για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ!

Η συλλογή στοιχείων για το θέμα των αυτοκινητοδρόμων έως την τελευταία στιγμή, από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, ενδεχομένως να μπορεί να εξηγήσει έως ένα βαθμό την εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην εκτίμηση ότι πέρυσι καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα 0,6%.

Το Ταμείο, κατά ορισμένες πληροφορίες, εκτός από τα δημοσιονομικά στοιχεία φέρεται να έχει επιφυλάξεις και για τη δραστική συρρίκνωση της ύφεσης πέρυσι, την οποία πιστοποίησαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ακυρώνοντας για μια ακόμα φορά τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Η Eurostat όμως έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση αυτή. Και εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες για μεγαλύτερο του 0,2% πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, με τις ανακοινώσεις της 21ης Απριλίου η κυβέρνηση είναι προφανές ότι αποκτά ένα -τουλάχιστον σε όρους πολιτικής φρασεολογίας- αβαντάζ. Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης.. μεταξύ τεχνοκρατών θα φανεί στο … χειροκρότημα.

Ίσως πάντως δεν είναι τυχαία η δήλωση Ντομπρόσφσκις πως «με βάση τα στοιχεία από τη Eurostat, θα επικαιροποιήσουμε το βασικό σενάριο και τα δεδομένα θα βοηθήσουν ώστε να ευθυγραμμίσουμε τη θέση μας με το ΔΝΤ».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NM 10:11 20/04/2016

  Επικεφαλής Eurostat : Ετσι μας κοροΐδευαν την περίοδο 2004-2009 οι Ελληνες με το χρέος

  Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

  Εξαιρετικά αποκαλυπτικός εμφανίζεται ο επικεφαλής διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) Βάλτερ Ράντερμαχερ για την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο 2004 – 2009 σε σχέση με τα στοιχεία που….
  έδινε η Ελλάδα για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται τον επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ Ανδρέα Γεωργίου χαρακτηρίζοντας «Κόλαση του Δάντη» τις διώξεις που υφίσταται στη χώρα μας.ε

  Μιλώντας στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο κ. Ράντερμαχερ αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετώπισε η υπηρεσία του κατά τις διαδικασίες συλλογής στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

  Ο Ράντερμαχερ είναι διευθυντής της Eurostat, από την 1η Αυγούστου 2008.

  Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του είναι τα εξής:

  Υπάρχει κάτι δύσκολο να καταλάβουμε: η έλλειψη φερεγγυότητας, των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας ήταν γνωστή από καιρό. Γιατί, το 2009, το πρόβλημα δεν είχε ακόμη επιλυθεί;

  Όπως φαντάζεστε, δεν είναι πρώτη φορά που μου απευθύνουν αυτό το ερώτημα. Η Ελλάδα είχε ήδη γνωρίσει σοβαρά προβλήματα με τα στατιστικά της στοιχεία το 2004 και το 2005. Η Επιτροπή είχε τότε προτείνει κάποια εργαλεία, για να λυθεί το πρόβλημα. Οι προτάσεις της έγιναν εν μέρει δεκτές. Δημιουργήσαμε ένα ‘κώδικα καλών πρακτικών’, επανεξετάσαμε τη νομοθεσία σχετικά με τις στατιστικές στο πλαίσιο της διαδικασίας για το υπερβολικό έλλειμμα. Αλλά ένα στοιχείο δεν έγινε δεκτό: το να δοθεί, στην Eurostat, η τελική εξουσιοδότηση να πάει σε ένα Κράτος-Μέλος της ΕΕ, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος, ώστε να ελέγξει τα λογιστικά του βιβλία. Τα μεγάλα Κράτη κυρίως, δεν δέχτηκαν να δώσουν μία τέτοια εξουσία στην Επιτροπή. Εδώ βρίσκεται η βάση όλων των υπολοίπων.

  Δεν μπορούσατε να διεξάγετε έρευνα;

  Κάθε φορά που ζητούσαμε από τις Ελληνικές Αρχές να εξηγήσουν κάποια ακατανόητα ή αμφίβολα στοιχεία, λαμβάναμε την επίσημη απάντηση ότι τα δεδομένα ήταν σωστά. Δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αυτό το κενό στη νομοθεσία καλύφτηκε μόνο το 2010. Και θυμάμαι καλά ότι ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είχε παραδεχτεί ότι ήταν μεγάλο λάθος το ότι δε είχε η Eurostat αυτή τη δυνατότητα από το 2005. Στην έκθεσή της, το 2010, η Επιτροπή εμφανίσθηκε πολύ αυστηρή. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα είχε εσκεμμένα παραδώσει εσφαλμένα στοιχεία. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυτές οι εκφράσεις είναι ασυνήθιστες στο στόμα της Επιτροπής!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.