ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την απονομή των Βραβείων Ειρήνης Παπανδρέου-Τζεμ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Γιώργος Παπανδρέου

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, για την τελετή απονομής των Βραβείων Ειρήνης Παπανδρέου –Τζεμ σήμερα, μία πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Ιούλιο στην Κέρκυρα στο πλαίσιο του Ετήσιου Συμποσίου της Σύμης.

Το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου - Τζεμ, δημιουργήθηκε από την οικογένεια του Ισμαήλ Τζεμ και τον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε σε μια εποχή αυξανόμενης βίας και σοβαρών ανθρωπιστικών προβλημάτων, να αναδειχθεί η σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφόρων. Αποτελεί μια συνέχεια στο όραμα δυο πολιτικών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν ριζικά τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, προς όφελος των λαών τους και απονέμεται σε προσωπικότητες και ομάδες που συμβάλλουν με καινοτόμο τρόπο στην προώθηση της ειρήνης και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στους επιχειρηματίες Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο και ΣαρίκΤάρα καθώς και στο Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ, για τη συμβολή τους στην προσέγγισητων δυο χωρών. Οι δύο επιχειρηματίες έγιναν πρωτεργάτες της οικονομικής διπλωματίας,ενώ το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την ίδρυσή του, παραμένειένα καινοτόμο δίκτυο προσωπικοτήτων το οποίο παράγει ιδέες και προτάσεις πουβοηθούν στο διάλογο και την προσέγγιση Ελλήνων και Τούρκων, αλλά και Ελληνοκυπρίωνκαι Τουρκοκυπρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισμαήλ Τζεμ, άνοιξαν ένα νέοκεφάλαιο στις σχέσεις δυο γειτονικών χωρών, με πολλά στοιχεία που θα μπορούσαννα τις φέρουν κοντά, αλλά και σημαντικές διαφορές που κάποιες φορές τιςοδήγησαν στα πρόθυρα του πολέμου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ΙσμαήλΤζεμ και ο Έλληνας ομόλογός του τότε, Γιώργος Παπανδρέου, φυτεύοντας μια ελιάστη Σάμο το 2001, θέλησαν να αναδείξουν συμβολικά αυτήν την προσπάθεια γιαμεγαλύτερη κατανόηση και ειρήνη. Οι ρίζες αυτού του δέντρου ενισχύθηκαν με τηνυπογραφή ενός μεγάλου αριθμού συμφωνιών συνεργασίας σε διάφορους τομείς μεταξύτων δυο κρατών, ενώ έχοντας τη στήριξη της κοινής γνώμης, όσοι ακολούθησαν ταχνάρια τους, έβαλαν τα επόμενα λιθάρια για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικώνσχέσεων.

Ο Ισμαήλ Τζεμ, όμως, μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες τηςΤουρκίας, έφυγε από την κόσμο στις 24 Ιανουαρίου 2007, στα 66 του χρόνια, μετον Γιώργο Παπανδρέου τότε να τον συνοδεύει στο τελευταίο του ταξίδι και ναμιλά στην κηδεία του για το κοινό τους όραμα για την Ειρήνη: «Ονειρευτήκαμε ότιη Ελληνο-Τουρκική προσέγγιση θα συνεχιστεί» είπε. «Θα κρατήσω την υπόσχεσημου». Αυτό το όραμα που ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2007, συνεχίζεταισήμερα μέσα από το Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου – Τζεμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε Υπουργός Εξωτερικώντης Ελλάδας το 1999, κι ενώ η ένταση που δημιουργήθηκε από την κρίση των Ιμίωνήταν ακόμα νωπή, την αρχή μίας φιλίας μεταξύ των δύο ανδρών σηματοδότησε μιαεπιστολή που έστειλε ο Τούρκος ομόλογος του Ισμαήλ Τζεμ. Η συχνή επικοινωνίατων δυο πολιτικών, έβαλε τα θεμέλια μιας σχέσης εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα σεμια ομιλία του, το 2015, ο Γιώργος Παπανδρέου να επισημάνει πόσο καθοριστικόήταν ότι αποφάσισαν με τον Τζεμ να προτάξουν το διάλογο για τις δυνατότητεςσυνεργασίας και όχι τις διαφορές και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δυοχωρών. Στο πνεύμα αυτό, υπογράμμισε ότι, το Βραβείο θα συμβάλλει όχι μόνο στηνεδραίωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στην προώθησητης Ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην παρούσα συγκυρία, εν μέσω προσφυγικής κρίσης, κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μία πολύ επικίνδυνη φάση για την ευρύτερη περιοχή μας. Με πρόσχημα το προσφυγικό,κάποιοι επενδύουν στην ένταση, και κάποιοι επενδύουν στην πατριδοκαπηλία. Με τον Τζεμ αγωνιστήκαμε για την Ειρήνη προς όφελος των δύο λαών μας, δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να παίζουν με την καταστροφή. Όποιος παίζει με την φωτιά στη Μεσόγειο, έχει στόχο να πλήξει τα συμφέροντα των λαών της περιοχής».

Πατήστε εδώ και δείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 18:17 16/04/2016

    ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ,

    αν η ιδιοτέλεια δεν επικρατούσε και σήμερα να είμαστε σε πολύ καλλίτερη κατάσταση. Όμως η ιδιοτέλεια και η πατριδοκαπηλία υπερίσχυσαν και διέλυσαν κυριολεκτικά την πατρίδα μας και παρέσυραν και το Πασοκ, που τους έσωσε, στην καταστροφή..
    Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου μας είπε την αλήθεια.
    Και το αποτέλεσμα της εφαρμογής των νέων, δύσκολων, αλλά και ελπιδοφόρων μέτρων με μείωση του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ το 2010, απέδειξε ότι τα μέτρα ήταν βιώσιμα, υποφερτά και ελπιδοφόρα.
    Η Ελλάδα το 2010 αποδεικνύει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ότι είχε μπει σε πορεία μείωσης των ελλειμμάτων της. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε το 2010 κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ – από το 15,4% στο 9,4% – και το πρωτογενές έλλειμμα κατά 6,5 μονάδες του ΑΕΠ – από το 10,1% στο 3,7% του ΑΕΠ.
    Το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών έχει αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βαθμό που φιλοδοξεί να διασφαλίσει βιώσιμα δημόσια οικονομικά, επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012 και τη διαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής στην οικονομία.

    Η Ελλάδα μπορούσε, δύσκολα μέν, χωρίς ανθρώπινες θυσίες, αλλά λογικά με διαφάνεια και αποφασιστικότητα, να ΓΙΝΕΙ μια χώρα ελεύθερη, ανεξάρτητη που να αποφασίζει Η ΙΔΙΑ !!! για τις τύχες των Ελλήνων.
    Όμως οι τοκογλύφοι αντέδρασαν. Οι νταβατζήδες αγρίεψαν και ο λαός μας παραπληροφορήθηκε »θέλοντας και ΜΗ»!!!
    Η πολιτική κλίκα της εποχής εποχούμενη των Μεργκελικών συστημάτων και οδηγούμενη από ακόρεστη κενοδοξία, αποφάσισαν! πως η δική τους πολιτική επιβίωση , ήταν και η υπέρτατη προσωπική τους επιδίωξη.
    Δεν σκέφτηκαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, αλλά την πολυθρόνα της εξουσίας.

  2. NMan. 18:14 16/04/2016

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΑΜΨΕ , Ο ΛΑΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ.

    Ο Γιώργος επιστρέφει ΝΙΚΗΤΗΣ και ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ, χωρίς κακίες και εμπάθειες, με το απλό χαμόγελο της ικανοποίησης του ανθρώπου που έκανε ΣΩΣΤΑ τη δουλειά του.
    Κοιτάζει όλους, με το ίδιο ανθρώπινο βλέμμα, του πολιτικού που ήξερε, ότι ο λαός όταν μάθει την ΑΛΗΘΕΙΑ, θα τιμωρήσει τους ψεύτες και τους κλέφτες.
    Χαμογελά λυπημένα και προσπαθεί να ξεχάσει τον άφιλο πολιτικό εφιάλτη Αντώνη, τον εμπαθή Αγάσογλου της διαπλοκής και της υπονόμευσης Βαγγέλη, τον συκοφάντη υβριστή φοροφυγά μπουρδολόγο »καπετάν» Πάνο, τον Αλέξη και όλη την υπόλοιπη μαρίδα πολιτικής διαλογής και της πολιτικής διαπλοκής .
    Απλά σκέπτεται , πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα, αν , από τη πρώτη στιγμή είχαν αποφασίσει όλοι για το συμφέρον των Ελλήνων και όχι για το ευτελές πολιτικό τους σαρκίον.
    Μικρός που είναι ο κόσμος σήμερα, που όλα τρέχουν τόσο γρήγορα.
    Το μέλλον της Ελλάδας είμαστε ΕΜΕΙΣ ΞΑΝΑ!!

    ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΜΕ. ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!!

  3. Τότε του κόλλησαν το «ο διάβολος με το αγγελικό πρόσωπο».
    Και το είπαν αυτό ποιοι;
    Αυτοί που δεν έχουν πει ποτέ και για κανένα ξένο πολιτικό «καλή κουβέντα»……

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.