ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «ώρα της αλήθειας» για την εμπλοκή του Ταμείου στην Ευρώπη

Στόχος του Μαξίμου να παραγκωνιστεί το ΔΝΤ για να κλείσει η αξιολόγηση 

Σε διάταξη… μάχης έχει τοποθετηθεί η κυβέρνηση κατά του ΔΝΤ, καθώς οι αποκαλύψεις των Wikileaks για τα «σχέδια» Τόμσεν-Βελκουλέσκου να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός για να εφαρμοστούν στην Ελλάδα όσα ζητούν οδήγησαν το Μαξίμου στην δρομολόγηση μίας νέας διαπραγματευτικής τακτικής: πλέον, το ΔΝΤ αναγορεύεται στον «απόλυτο εχθρό» και ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το μεγάλο του χαρτί: την de facto «έξωσή» του από το τρίτο Μνημόνιο ή, τουλάχιστον, τον παραγκωνισμό του.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν καταλήξει εδώ και καιρό στο συμπέρασμα ότι αν δεν υπήρχαν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση θα είχε κλείσει «εδώ και εβδομάδες», όπως τονίζει κορυφαία κυβερνητική πηγή. Εξάλλου, βοηθούντος και του προσφυγικού, η Αθήνα έχει διαπιστώσει ότι οι νέες πολιτικές προτεραιότητες για ολόκληρη την Ευρωζώνη, αλλά και οι εν εξελίξει απειλές για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (προσφυγικό, κινεζική επιβράδυνση, δημοψήφισμα για Brexit) έχουν καταστήσει τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ευκολότερες. «Εδώ και καιρό τα νούμερα δεν έχουν τόση σημασία.

Σημασία έχει για όλους να μην ζήσουμε άλλο ένα 2015, που δεν το αντέχει ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη», τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, που μετέχει στις συζητήσεις κυβέρνησης-κουαρτέτου, αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόβλημα: ότι, δηλαδή, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, είναι ο μόνος συνομιλητής της κυβέρνησης που συνεχίζει να…
«κολλάει» στα νούμερα.

«Εγκάρδια συνεννόηση» Τσίπρα-Μέρκελ

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες σχετικά με την διαρροή των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ, θέτοντας σε εφαρμογή τη νέα τακτική της Αθήνας, δηλαδή την τακτική «παραγκωνισμού» του ΔΝΤ. Σύμφωνα
με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε στις χθεσινές του συνομιλίες «ισχυρές διαβεβαιώσεις» πως όλες οι πλευρές επιθυμούν να ολοκληρωθεί μες στις επόμενες ημέρες η διαπραγμάτευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιρροή του ΔΝΤ στις συζητήσεις. Τα παραπάνω ουσιαστικά αποδεικνύουν, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, ότι το πρώτο «ρήγμα» μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ έχει συντελεστεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες μακρά τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία φαίνεται πως διαπιστώθηκε «συναντίληψη» για τις προτεραιότητες, αλλά και για το πόσο επείγει να κλείσει η διαπραγμάτευση. Επίσης, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της πολιτικής οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι και τον πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα. Επίσης, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματισμένες συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σημειωτέον ότι το ίδιο κλίμα «συναντίληψης» και «απομόνωσης» του ΔΝΤ εισέπραξε, εν πολλοίς, στις δικές του τηλεφωνικές συνομιλίες και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος τηλεφώνησε χθες στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και στους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, Μισέλ Σαπέν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Κάρλο Πάντοαν αντιστοίχως.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα νέα δεδομένα εξετάζονται σήμερα σε σύσκεψη που διοργανώνει ο πρωθυπουργός με στενούς συνεργάτες του και κορυφαίους υπουργούς, όπου θα χαραχτεί και η νέα τακτική στις διαπραγματεύσεις.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΜ 11:50 04/04/2016

    Σόιμπλε Ανεκτίμητη η βοήθεια του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης
    ========================================
    Συνέντευξη στην Ξένια Κουναλάκη για την Καθημερινή της Κυριακής παραχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε o οποίος υπήρξε για πρώτη φορά ιδιαίτερα αναλυτικός για την ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση.

    Προσωπικά, ξεχωρίζω το παρακάτω απόσπασμα των τοποθετήσεων του:

    Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να παραμείνει ενεργό το ΔΝΤ. Γιατί από το 2010 μας παρείχε ανεκτίμητη βοήθεια στην αντιμετώπιση της κρίσης. Επειδή όμως το ΔΝΤ έχει τους δικούς του κανόνες, τα πράγματα μερικές φορές δεν είναι απλά. Αλλά η υψηλή τεχνογνωσία του ΔΝΤ λειτουργεί ως αντίβαρο. Και για την περίπτωση της Ουκρανίας, όλοι είπαν αμέσως ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει τον ηγετικό ρόλο.

    Θυμίζω ότι για χρόνια πλήθος ελληνικών κομμάτων και ΜΜΕ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το ΔΝΤ ήρθε στην Ευρώπη επειδή το ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, το σύνολο των ξένων ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Γερμανία ήταν αυτή που επέμεινε στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του Ταμείου.

    Τώρα, ο Σόιμπλε αποθεώνει το ΔΝΤ και δημόσια. Άραγε να έχουν πια όλοι πειστεί για το τι ακριβώς συνέβη το 2010;

  2. Τον θεσμικό ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη τον απαίτησε η Γερμανία.
    =================================================
    Αλλιώς δεν συναινούσε στη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να πάει ΜΟΝΟ στο ΔΝΤ.
    Αν ΑΥΤΟ ήθελαν εκείνοι που κράζουν τώρα τελευταία στα ΜΜΕ, να πάμε μόνο στο ΔΝΤ, λυπούμεθα αλλά η Ελλάς είναι ευρωπαϊκή χώρα.
    Οι ψεκασμένες θεωρίες κατέρρευσαν. Όλοι στην Ευρώπη σάς λένε τί έχει συμβεί ,κι εσείς κολλημένοι στον ίδιο επαρχιώτικο και ψεκασμένο αντι-Παπανδρεϊκό χαβά του ΔΟΛ και του Ιγνατίου. Έχετε μείνει μόνοι σας.

  3. ΝΜαν. 10:40 04/04/2016

    CSU: ‘’Οι Έλληνες πολιτικοί συμπεριφέρονται σαν κλόουν»

    Κλόουν αποκάλεσε τους κυβερνώντες στην Ελλάδα ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αντρέας Σόιερ, του βαυαρικού συμμαχικού κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
    Τα σχόλια είναι η τελευταία ένδειξη ότι η στάση Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα σκληραίνει, την παραμονή της συνάντησης των υπουργών της ευρωζώνης που θα μπορούσε να αποτελέσει την ύστατη ευκαιρία για να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία στο τέλος του μήνα.
    Ο Σόιερ είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει κάνει μέχρι στιγμής πολύ λίγα για να παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι δεν θα υπάρξουν «επιπόλαιοι συμβιβασμοί» μόνο και μόνο για να μείνει η χώρα εντός της νομισματικής ένωσης.
    «Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο Σόιερ.
    «Συμπεριφέρονται σαν κλόουν που κάθονται στα τελευταία θρανία, αν και έχουν δεχθεί σαφείς προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές ότι ίσως να μην καταφέρουν να προβιβαστούν στην επόμενη τάξη».
    Ο Κλάους-Πίτερ Γουίλς, βουλευτής από το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ που έχει κατ’ επανάληψη ψηφίσει κατά της διάσωσης της Αθήνας, είπε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk πως, κατά την άποψή του, δεν θα ήταν και τίποτα σπουδαίο αν έφευγε η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
    «Δεν θα ήταν και το τέλος της Ευρώπης» δήλωσε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.