ΕΛΛΑΔΑ

Από ρουκέτες μέχρι στάμνες

Τα δέκα πιο εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμα

Το Πάσχα εκτός από τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης αποτελεί και την αφορμή για την τήρηση εθίμων καθ' όλα εντυπωσιακών.
pasxalina-ethima

1. Βροντάδο, Χίος – Μάχη με τις ρουκέτες. Aνάμεσα στις ενορίες, συνήθεια ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν περήφανα στους Τούρκους πώς γιορτάζουν την Ανάσταση.

2. Καλαμάτα – Σαϊτοπόλεμος. Πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών» ή αλλιώς σαϊτοπόλεμος, όπου οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο.

3. Ζάκυνθος – Στάμνες πέφτουν από τα μπαλκόνια. Κατά την Πρώτη Ανάσταση οι νοικοκυρές ρίχνουν πήλινα κανάτια από τα μπαλκόνια.

4. Λεωνίδιο – Αερόστατα στον ουρανό. Το βράδυ της Ανάστασης τα παιδιά των πέντε ενοριών συναγωνίζονται στο πέταγμα χρωματιστών φωτεινών αερόστατων.

5. Κρήτη – Κάψιμο του Ιούδα. Σε όλα τα χωριά του νησιού τα παιδιά όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα μαζεύουν ξύλα έξω από την εκκλησία όπου το βράδυ της Ανάστασης καίνε ένα ομοίωμα του Ιούδα.

6. Κέρκυρα – Μπότιδες. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Πρώτη Ανάσταση, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (μπότιδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο.

7. Πάρος – Η αναπαράσταση των Παθών. Κατά την περιφορά του Επιταφίου του χωριού Μάρπησσα γίνεται αναπαράσταση των Παθών από παιδιά.

8. Σάμος – Τουφέκια. Στον Μαραθόκαμπο μόλις ο παπάς πει το «Χριστός Ανέστη» δίνεται το σύνθημα για να «βροντήξουν» τα χαρτονένια κανονάκια με τις οβίδες που έχουν ετοιμάσει οι κάτοικοι.

9. Κως – Κλειδιά με μπαρούτι. Οι κάτοικοι παίρνουν μεγάλα κλειδιά από κλειδαριές παλαιού τύπου πάνω στα οποία βάζουν μπαρούτι και μετά την Ανάσταση τα χτυπούν στον τοίχο κάνοντας σαματά.

10. Κύθνος – Κούνια στην πλατεία. Την Κυριακή του Πάσχα στήνεται μια μεγάλη κούνια στην πλατεία και κορίτσια και αγόρια ντυμένα με παραδοσιακές στολές κουνιούνται.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.