ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Τα «κόκκινα» δάνεια και η αξιολόγηση

Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων πρώτη προτεραιότητα για τις τράπεζες.
kokkinadaneia

Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα για τις διοικήσεις των τραπεζών. Ωστόσο για να μπορέσουν να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους, τονίζουν τραπεζικές πηγές, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη πολλούς μήνες τώρα, στο πλαίσιο της οποίας θα καθοριστούν και ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την τελική συμφωνία θα καθοριστεί το εύρος της προστασίας, δηλαδή της εξαίρεσης μεταβίβασης σε τρίτους «κόκκινων» δανείων κυρίως στεγαστικών (πρώτης κατοικίας) Κάθετα αντιδρούν οι εκπρόσωποι της τρόικας στο ενδεχόμενο η εξαίρεση να περιλαμβάνει επίσης καταναλωτικά δάνεια και δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση - τρόικας είναι μεγάλη ενώ η τρόικα ζητά να θεσπιστεί και δυνατότητα πώλησης ενήμερων δανείων.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν σχηματίσει συνολικό απόθεμα προβλέψεων ύψους 60 δις. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μέγα πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον κλάδο, καθώς ενδεχόμενη περαιτέρω σημαντική άνοδός τους θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλάδο και κατ’ επέκταση την οικονομία σε νέες, μεγάλες περιπέτειες. Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank– σε επίπεδο ομίλου έχουν προχωρήσει σε χορηγήσεις δανείων ύψους 234 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 85 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης. Για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων έχουν προχωρήσει στη διενέργεια προβλέψεων ύψους 58 δισ. ευρώ (Αντιστοιχούν στο 68% των μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη καθώς από το συνολικό ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων των χωρών μελών της ευρωζώνης ύψους 900 δισ. ευρώ τα 100 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια ελληνικών τραπεζών. Τα εγχώρια «κόκκινα» δάνεια αποτελούν το 11% των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ευρωζώνης παρά το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομίας αποτελεί μόλις το 1,5% της ευρωζώνης ενώ ακόμα μικρότερο είναι το μερίδιο των ελληνικών τραπεζών στην ευρωζώνη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.