ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

WikiHouse

Τα ψηφιακά εργαλεία για το «έξυπνο» σπίτι

Για πολλούς ανθρώπους ένα έξυπνο σπίτι δεν είναι αυτό που ο θερμοστάτης του ανταποκρίνεται στις ανάγκες για θέρμανση, μια κλειδαριά πόρτας που ξέρει πότε πλησιάζει ο ιδιοκτήτης ή ακόμα ένα ψυγείο που γνωρίζει πότε έχει τελειώσει το γάλα.

Για πολλούς είναι μια λύση που θα τους παρέχει άνετη και προσιτή ζωή στο σπίτι τους. Ωστόσο, για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων αυτό παραμένει ένα άπιαστο όνειρο, εγείροντας το ερώτημα: μπορεί η τεχνολογία να διαδραματίσει τέτοιο ρόλο ώστε η στέγαση να γίνει πιο προσιτή και να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών;

Αυτό το ερώτημα ευελπιστεί να απαντήσει θετικά ο 'Αλεστερ Πάρβιν, ιδρυτής του WikiHouse, ένα ανοικτό σύστημα δόμησης το οποίο στόχο έχει να παρέχει στους ανθρώπους τα ψηφιακά εργαλεία για τη δημιουργία προσιτών κατοικιών.

Ο Πάρβιν υποστηρίζει ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε τα σπίτια μας. «Υπάρχει ένα θεμελιώδες λάθος με την οικονομία που αφορά στη στέγαση -η εξάρτησή μας από λίγες μεγάλες εταιρείες οι οποίες αγοράζουν τη γη και κατασκευάζουν σειρές από χαμηλής ποιότητας σπίτια, τα οποία όλο και λιγότεροι από εμάς μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά», δήλωσε ο Πάρβιν στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

«Κάθε μεγάλη αστική οικονομία αντιμετωπίζει πλέον μια τεράστια στεγαστική πρόκληση. Το θέμα δεν είναι απλά να χτίσουμε αρκετά σπίτια αλλά και να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και τα δάνεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για να φτιάξουν τα σχέδια για το νέο τους σπίτι, οι χρήστες θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του WikiHouse (η οποία βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή) και να εισάγουν ορισμένες βασικές μετρήσεις, όπως το πλάτος και το ύψος, τις οποίες ο αλγόριθμος επεξεργάζεται προκειμένου να προβλέψει το ποσό που θα κοστίσει ένα σπίτι, ακόμα και τον αριθμό των βιδών που θα χρειαστούν.

Όπως διευκρίνισε ο Πάρβιν, τα υλικά για το σπίτι δεν θα κατασκευάζονται σε ένα κεντρικό εργοστάσιο αλλά σε ένα κατανεμημένο δίκτυο μικρών επιχειρήσεων. «Αυτά τα μίνι-εργοστάσια θα είναι συλλογικά ένα μεγάλο εργοστάσιο», δήλωσε ο Πάρβιν. Πιθανές κατοικίες θα περιλαμβάνουν στούντιο (με εκτιμώμενη τιμή περί τις 12.000 λίρες, δηλαδή περίπου 15.000 ευρώ), μικρές κατοικίες (45.000 λίρες / περίπου 56.000 ευρώ) και σπίτια πόλης (150.000 λίρες / περίπου 189.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.