ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 5 σημεία που θα κάνουν τη διαφορά

Τι περιμένουν οι τράπεζες μετά την αξιολόγηση

Τα 5 σημεία που θα κάνουν τη διαφορά – Αισιοδοξία για επιστροφή σε ανάπτυξη...

Την αισιοδοξία τους ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς κρίσης, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων, εκφράζουν στελέχη τραπεζών. Υπογραμμίζουν ότι σε αντίθεση με τα άλλα μνημόνια, το τρίτο μνημόνιο που υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο από την κυβέρνηση Τσίπρα, ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρές. Δηλαδή θα πρέπει να υλοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των μέτρων και της προσαρμογής στην αρχή.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχει άμεση ιδιαίτερα θετική επίδραση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες περιμένουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει τουλάχιστον 5 εξαιρετικά θετικές εξελίξεις:

1.  Θα απομακρύνει την αβεβαιότητα. Από το τέλος του 2015 η αβεβαιότητα κυριαρχεί εξαιτίας των καθυστερήσεων στην διαπραγμάτευση, των αντιφατικών μηνυμάτων ελλήνων και ξένων αξιωματούχων αλλά και την επιθετική ρητορική της κυβέρνησης που ξύπνησαν μνήμες του 2015. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απομακρύνει την αβεβαιότητα και θα αποκαταστήσει την ψυχολογία των πολιτών που είναι απαραίτητη προκειμένου η οικονομία να ανακτήσει τον βηματισμό της.

2. Θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την αποφασιστικότητα, παρά τις καθυστερήσεις, της κυβέρνησης και της χώρας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η βελτίωση της εμπιστοσύνης θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων.

3. Θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες. Πρόκειται για τα αποκαλούμε waiver, την εξαίρεση με την οποία η ΕΚΤ κάνει δεκτά ως εγγυήσεις και ομόλογα χωρών που έχουν χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Αυτό θα δώσει μεγάλη ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες και θα επιτρέψει την αντικατάσταση του ακριβού ELA με την κανονική χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

4. Θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν πολλές φορές επισημάνει ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και το ύψος των προβλεπόμενων αγορών είναι μικρό ωστόσο η ψυχολογική επίδραση θα είναι τεράστια που θα αποτυπωθεί θεαματικά στις τιμές των ομολόγων.

5. Θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Έχουν περάσει σχεδόν 2 μήνες από την επιβολή τον περασμένο Ιούνιο περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και από τότε πρακτικά ελάχιστα έχουν γίνει για την χαλάρωση των περιορισμών. Μάλιστα η αβεβαιότητα οδήγησε στο ξεκίνημα του 2016 σε νέες σημαντικές εκροές κεφαλαίων παρά τους περιορισμούς. Η αξιολόγηση με την απομάκρυνση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης αλλά και τις ενέργειες της ΕΚΤ θα έχει θετική επίδραση στην ρευστότητα επιτρέποντας την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιορισμούς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.