ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το ΔΝΤ και οι… εκλογές!

Με αφορμή την «σκληρή σύγκρουση» που έχει προκύψει ανάμεσα σε Αθήνα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μία «σύγκρουση» που εξώθησε το Βερολίνο να δηλώσει απερίφραστα πως ρο θέλει εντός Ελληνικού Προγράμματος, θυμηθήκαμε κάποια πράγματα που γράφαμε τον Γενάρη από τούτη δω την γωνιά του matrix24 τόσο για τον ρόλο του Ταμείου και πως η Αθήνα έχει καταφέρει να το κρατήσει εντός «παιχνιδιού», όσο και για το εάν στο «μυαλό του Αλέξη Τσίπρα» στριφογυρίζει το ενδεχόμενο των εκλογών. Καλό είναι να ξαναδούμε τα «γραπτά» γιατί ίσως τελικά … όλα εξηγούνται.

Περί ΔΝΤ στις 22 Ιανουαρίου στην άποψη με τίτλο «Το πέπλο μυστηρίου του ΔΝΤ και ο… Βόλφγκανγκ» αναφέραμε αυτολεξεί: «Μυστήριο καλύπτει τις προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα: Με μια του κίνηση έδειξε πως η ελληνική εμπειρία… του στοίχισε ακριβά! Το Ταμείο κατήργησε την εξαίρεση στους κανονισμούς του που επέτρεπε την χορήγηση μεγαλύτερων δανείων -δανείων μαμούθ- όταν η χρεοκοπία μιας χώρας ενέχει συστημικό κίνδυνο. Η εξαίρεση αυτή είχε επιτρέψει στο Ταμείο να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα το 2010, όταν η κρίση στην ευρωζώνη βρισκόταν στο απόγειο της…. Το Ταμείο εδώ και σχεδόν 20 μήνες ουσιαστικά είναι παρατηρητής στο πρόγραμμα.. Χρηματοδοτικά δεν συμβάλλει σε αυτά: Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως τα στελέχη του θέλουν να φύγουν τρέχοντας από την Αθήνα! Και εκεί που είχε κάτσει στην γωνιά του.. Νάτο πετιέται και μάλιστα έχει και σκληρές απαιτήσεις για να μετάσχει εκ νέου χρηματοδοτικά στην «διάσωση» της Ελλάδας.

Γιατί, λοιπόν, αφού θέλει να φύγει… μένει;

Ο ένας λόγος πιθανότατα είναι το Βερολίνο: Η σκληρότητα με την οποία προσεγγίζουν από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τις υποχρεώσεις της Αθήνας στο πλαίσιο του Προγράμματος, ενδεχομένως το κάνουν να αναζητά «συμμάχους», καθότι στην Ευρώπη δεν συμμερίζονται όλοι τις πολιτικές άγριας λιτότητας και ενίοτε βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας και την στηρίζουν.. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που το μόνον που ζητά είναι να λαμβάνονται μέτρα που επιτρέπουν –κατά την άποψή του- να περισσεύουν χρήματα από το κράτος που δανείζει ώστε να μπορεί να το εξοφλεί, έχει μια σταθερή τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων που ταιριάζει με αυτή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την άλλη όμως και η Αθήνα ανέβασε πάρα πολύ το ζήτημα της εκδίωξης του Ταμείου από το ελληνικό Πρόγραμμα, σε μία μάλλον άκαιρη στιγμή, αναγκάζοντάς το να ενεργοποιήσει και τα ανακλαστικά του όσον αφορά στην προστασία του κύρους του.

Με άλλα λόγια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να φύγει από την Ελλάδα ως αποτυχημένο.. Ως ένας Οργανισμός που εκδιώχθηκε από εκείνους που έσπευσε να βοηθήσει..με τον όποιο τρόπο του».

Όσο για τα περί εκλογών; Στις 18 Ιανουαρίου στην άποψη με τίτλο «Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα» γράφαμε, μεταξύ άλλων:

«…εάν σκέπτεσαι με όρους πολιτικής. Και δη πολιτικής επιβίωσης. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει να ανατρέπει τα δεδομένα.

Και εδώ το ποτήρι ως παρατηρητής μπορείς να το δεις μισοάδειο ή μισογεμάτο: Η θετική ανάγνωση είναι ότι, αν θεωρηθεί πως το Μαξίμου απέκτησε αντίπαλο δέος, ίσως ο Αλέξης Τσίπρας σκεφτεί γενναία, αφήσει πίσω του ιδεολογικές αγκυλώσεις και με στρατηγική στοχευμένη στην αναθέρμανση της οικονομίας την αναμορφώσει,  δρέποντας τους καρπούς των κόπων του στο τέλος της 4ετίας.

Υπάρχει και η αρνητική πλευρά: Με τον φόβο ότι η Νέα Δημοκρατία ίσως αποτελέσει υπολογίσιμο αντίπαλο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, δεν αποκλείεται να υπερισχύσει η «μικροπολιτική» και να ενισχυθούν οι μαζικές προσλήψεις δικών μας παιδιών και η γιγάντωση ενός κομματικού στρατού μέσω του Δημοσίου… Κάτι σαφώς κακό για την οικονομία, με τα νοικοκυριά, μέσω αυξημένων φόρων και περικοπών στις συντάξεις, να πρέπει να σηκώσουν αυτό το βάρος…

Είναι όμως και η χρονική συγκυρία τέτοια, με τη διαπραγμάτευση σε πλήρη εξέλιξη και την παραμονή του ΔΝΤ στο τραπέζι, ώστε η εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ να ενθαρρύνει και τα πλέον σκοτεινά σενάρια: Με την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού στα χέρια, δεν λείπουν οι εισηγήσεις που λένε πως η Αθήνα πρέπει να παίξει καθυστερήσεις στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, έως ότου ξεκαθαρίσει η ακριβής δυναμική του Κυριάκου μεταξύ των πολιτών!

Αν και η πραγματική οικονομία καίγεται να κλείσουν γρήγορα οι συζητήσεις με τους δανειστές, ώστε να πάρει ανάσες, δεν θα έλεγε κάποιος το ίδιο για το Κράτος: Όταν έχεις καταφέρει να βγάλεις -όπως έβγαλες- το 2015 με υποχρεώσεις σχεδόν 24 δισ. προς τους δανειστές, το 2016 με αντίστοιχες υποχρεώσεις περίπου 10 δισ. σού μοιάζει υγιεινός περίπατος!

Και κάπου εκεί τα σκοτεινά σενάρια λένε πως μπορεί η Αθήνα να μην αποδεχτεί έναν έντιμο συμβιβασμό για το ασφαλιστικό, με άλλα λόγια να μην το πάρει πάνω της και εφόσον η δυναμική Κυριάκου είναι τέτοια που θα του επιτρέψει ακόμα και να πάρει την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρήσει μια ηρωική έξοδο, πασάροντας το ασφαλιστικό στον… επόμενο!».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΗ ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΟΥΡΑΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΩΜΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΩΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.