ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το δράμα του Μνημονίου, η εκκρεμής αξιολόγηση και η ικανότητα μιας χώρας να επιβιώνει…

Έξι χρόνια τώρα, και τι δεν έχει περάσει αυτή η χώρα. ‘Εξι χρόνια ατέρμονης λιτότητας, αναποτελεσματικών πολιτικών και «συνταγών», δηλητηριωδών «φαρμάκων» που λίγο έλειψε, αρκετές φορές, να «σκοτώσουν» τον ασθενή. Πόσες φορές δεν βρέθηκε η Ελλάδα έρμαιο ανεπαρκών πολιτικών ηγετών, πόσες φορές η πολιτική αστάθεια παραλίγο να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Πόσες φορές δεν ήρθε αντιμέτωπη με παράλογες απαιτήσεις, πόσες φορές δεν βρέθηκε μία «ανάσα» πριν την κατάρρευση. Κι όμως, επιβίωσε. Κι αν στο παρελθόν υπήρχαν δέκα λόγοι για να γίνει αυτό, τώρα υπάρχουν πολλαπλάσιοι.

Η κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με το ΔΝΤ και η πιθανότητα να καθυστερήσει –ή, ακόμη και να τιναχτεί στον αέρα- η αξιολόγηση ευλόγως προκαλεί άγχος στην συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που περίμεναν πώς και πώς να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η διαδικασία, μπας και η χώρα γυρίσει σελίδα, μπας και η οικονομία αρχίσει να κινείται.

Εξάλλου, όσοι παρακολουθούν προσεκτικά τις «κρυφές» και αποσπασματικές αντιδράσεις της οικονομίας, έχουν διαπιστώσει ότι εδώ και καιρό, αυτή είναι έτοιμη να πάρει μπρος και περιμένει απλώς λίγη σταθερότητα –έτσι για… αλλαγή.

Ωστόσο, οι μέρες περνούν, τα λεγόμενα «αγκάθια» -κατά το αγαπημένο «κλισέ» ημών των δημοσιογράφων- στην διαπραγμάτευση παραμένουν στο τραπέζι, ενώ πλέον ο χρόνος έχει αρχίσει να εξαντλείται. Κι όλα αυτά, την ώρα που οι περισσότερες αναλύσεις λένε ότι η ελληνική οικονομία και η χώρα θα κινδυνεύσουν σοβαρά να «χάσουν» και την ευκαιρία του 2016, αν η διαπραγμάτευση κρατήσει πολύ ακόμη. «Αν περάσουμε τον Μάιο, καήκαμε», όπως είπε και προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όλα τα παραπάνω, προφανώς επαναφέρουν στην συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τον φόβο για το μέλλον: αυτό τον «κόμπο» στο στομάχι που είχαμε όλοι μας, όταν βλέπαμε, κατά το «κολασμένο» 2015 την κυβέρνηση να υφίσταται λογής λογής εκβιασμούς, τα ταμεία να αδειάζουν, τα σενάρια περί Grexit να πολλαπλασιάζονται. Και η ανακούφιση που ήρθε με την υπογραφή της συμφωνίας –και, πάντως, όχι με το περιεχόμενό της…- ενισχύθηκε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, αφού η απογοήτευση για το καλοκαίρι του 2015 θα μπορούσε να είχε γεννήσει «τέρατα» -αλλά ο ελληνικός λαός στάθηκε ξανά στο ύψος των περιστάσεων.

Άλλη μία κρίση φαινόταν να έχει ξεπεραστεί. Και δεν ήταν η μόνη. Ποιος δεν θυμάται τον τρόμο των αρχών του 2010, όταν μηχανισμός στήριξης δεν υπήρχε, όταν η τότε κυβέρνηση δεν καταλάβαινε πού πατά και πού βρίσκεται, όταν η χώρα βρισκόταν σ’ αυτά τα «αχαρτογράφητα» νερά και δεν ήξερε –ούτε εκείνη, αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι- πόσο βαθιά ήταν.

Ποιος δεν θυμάται τους Αγανακτισμένους στο Σύνταγμα το 2011 που ανέδειξαν τα βαθιά τραύματα και τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας;

Ποιος δεν θυμάται την διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012, όταν οι τράπεζες βρέθηκαν στο χείλος της κατάρρευσης και η χώρα ένα βήμα πριν τον γκρεμό;

Και, φυσικά, ποιος δεν θυμάται όσα έγιναν, αλλά και όσα δεν έγιναν το 2015;

Κι όμως, ενώ όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν «τελειώσει» μία χώρα όπως το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, ακόμη-ακόμη και η Ολλανδία ή η Γερμανία, η Ελλάδα δείχνει αξιοθαύμαστη ικανότητα να επιβιώνει. Έχει παρατηρηθεί, γενικώς ότι χώρες που παράγουν… περισσότερη Ιστορία απ’ όση μπορούν να καταναλώσουν, είναι και ανθεκτικότερες σε κρίσεις που θα μπορούσαν να διαλύσουν άλλες χώρες, που κρατούν τις κοινωνίες τους ενωμένες μόνο χάρη στους νόμους και στην τάξη, αλλά και στον σεβασμό σ’ αυτούς.

Κι αν η αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα της Ελλάδας και του λαού της αποδείχθηκε πολλές φορές από το 2010 ως σήμερα, κι αν η χώρα επιβίωσε –όπως επιβίωσε- χάρη σε μερικούς λόγους, τώρα αυτοί οι λόγοι πολλαπλασιάζονται.

Παρά το γεγονός ότι η εικόνα των Ευρωπαίων να νίπτουν τας χείρας τους και να παραπέμπουν στο κουαρτέτο για συμφωνία είναι γνωστή και ανησυχητική, είναι σαφές ότι αυτή τη φορά, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για να «σωθεί» η Ελλάδα. Η Ευρώπη κινδυνεύει σοβαρά από το Brexit, το προσφυγικό έχει τινάξει στον αέρα τη ζώνη Σένγκεν και έχει ενισχύσει την παρουσία της Ακροδεξιάς σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ενώ η κινεζική επιβράδυνση απειλεί και το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μ’ άλλα λόγια: το τελευταίο που θα ήθελαν αυτή τη στιγμή σε Βρυξέλλες, αλλά και Βερολίνο, θα ήταν να επιστρέψουν στο 2015 και να μπει άλλο ένα «αγκάθι» στην προβληματική για την Ευρώπη ατζέντα: το Grexit.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν και τους επιπρόσθετους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά. Χωρίς ακόμη να είναι σαφές με ποιον τρόπο, με ποια «συνταγή», με ποιον ελιγμό, αλλά και με ποιες συμμαχίες.

Αυτό, όμως, που είναι σαφές είναι ότι η αδιανόητη ικανότητα της Ελλάδας να «τα καταφέρνει», επ’ ουδενί σημαίνει ότι βγαίνει από την κρίση. «Διάσωση» δεν σημαίνει και επιστροφή στην ανάπτυξη. Και επειδή ο ελληνικός λαός –όπως κάθε λαός του κόσμου- αξίζει κάτι παραπάνω από το απλώς να «τα κουτσοβολεύει», η ικανότητα της χώρας να επιβιώνει δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να αναβάλλεται διαρκώς η υπέρβαση της κρίσης, η δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων, η αλλαγή σελίδας.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 18:21 06/04/2016

  ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΡΗΤΡΑ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 120 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

  Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΛΙΠΟΤΑΧΤΗΣΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

  Παρέλαβε μια χώρα ΗΔΗ χρεοκοπημένη με ένα δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ, με ένα έλλειμμα 36 δις .ευρώ ή 16 % του ΑΕΠ , με ένα χρέος –διαφορά εμπορικού ισοζυγίου, που υπερέβαινε τα 24 Δις ευρώ.
  *Με 865.000 χιλιάδες ΑΧΡΗΣΤΕΣ κομματικές προσλήψεις, και ΜΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ μοναδική στην ιστορία της πατρίδας μας.
  *ΜΕ ένα παγκόσμιο σύστημα που ΑΡΝΙΟΤΑΝ μονολεκτικά να μας δανείσει, κι όταν το ‘’έκανε’’ τα επιτόκια δανεισμού ήταν σκέτος θάνατος !!!
  *Κι όμως ο πρωθυπουργός του 44%, δεν λιποτάχτησε. Δεν προσέφυγε σε εκλογές που θα έσωζαν τον ίδιο και το Πασοκ, αλλά θα οδηγούσαν τη χώρα σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!
  *Κατάφερε να ανατρέψει ΤΗ ‘’ΡΗΤΡΑ’’ της Λισσαβώνaς , που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ οποιαδήποτε μορφή οικονομικής βοήθειας σε μέλη της Ε.Ε με οικονομικά προβλήματα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το 2008 η Γερμανία και αρνήθηκε ΤΟΤΕ! την βοήθεια, προς την ΗΔΗ χρεοκοπημένη Ελλάδα , σύμφωνα με το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2008, που συμμετείχε και ο ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ σαν αντιπρόσωπος του ΔΝΤ και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
  *Ο Γιώργος Παπανδρέου ‘’ανέτρεψε’’ την ρήτρα, βρήκε χρήματα ( Όχι βέβαια σε Ρωσία και Κίνα), 240 δις ευρώ, κατάφερε να γίνει ΜΕΙΩΣΗ-ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους κατά 120.δις ευρώ. **Αυτή η απόφαση μείωσης του χρέους απέδειξε και αποδεικνύει περίτρανα την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ της ΕΕ στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Ήξεραν και ξέρουν, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τιμά τον λόγο του για αυτόν και τον τιμούν ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Ήξεραν ! ότι τα χρήματα που θα έδιναν στον Παπανδρέου θα τα σεβόταν και θα έκανε την ΠΡΕΠΟΥΣΑ χρήση.
  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ στον ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
  * Είναι γνωστή ΔΥΣΤΥΧΩΣ η άθλια συμπεριφορά μας, στον δημιουργό του ΑΣΕΠ, ευπατρίδη Σάκη Πεπονή, που για την απόφαση του νόμου περί εντιμότητας και διαφάνειας ΔΕΝ !!!! επανεξελέγη ούτε βουλευτής.
  *Ο Γιώργος Παπανδρέου, μείωσε το έλλειμμα των 35 δις ευρώ του Καραμανλή κατά 6% του ΑΕΠ, ή κατά 40% του όλου ελλείμματος, μείωσε το χρέος κατά 15 δις ευρώ και οδήγησε την Ελλάδα , λίγο πρίν την έξοδό της στις αγορές.
  *Τότε λοιπόν κι ενώ τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πρωτόγνωρα ,θετικά και ελπιδοφόρα για την επιστροφή του δρόμου της ελπίδας, τον ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ !!! προδότες και αποστάτες, υπηρέτες του συστήματος .
  *Το δίλημμα Παπανδρέου να συντρίψει τους προδότες ,Η, να σώσει την Ελλάδα, είναι ένα θέμα πατριωτισμού, που μόνο λίγοι και σπάνια στην παγκόσμια ιστορίαν, θα βρεθούν να έχουν πάρει τέτοια απόφαση.
  *Ο κάθε τυχάρπαστος και ο κάθε ‘’νοικιασμένος’’…απλός πολίτης, μπορεί να γράφει ανώνυμα και ανώδυνα, ότι επιθυμεί ή, ότι εντολές του δώσουν.
  *Πάντως αποτελεί όνειδος η απόπειρα διαστρέβλωσης, παραποίησης ΝΟΘΕΥΣΗΣ της αλήθειας , όταν ΟΛΟΙ σχεδόν γνωρίζουν το μεγαλείο και τις ευεργετικές και σωτήριες επιδράσεις από αυτήν την μοναδική πραγματικότητα.
  Είναι τουλάχιστον ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ των…απλών πολιτών να ξεχνούν ότι σήμερα βρίσκονται υπάρχουν και..υβρίζουν μόνο και μόνο επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου προτίμησε την σωτηρία της Ελλάδας , από την παραμονή του στην εξουσία.
  Ν Μαντάγαρης

 2. amis 13:26 06/04/2016

  Mετά και τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις στο προσφυγικό (απολύτως προβλέψιμες άλλωστε) φοβάμαι ότι ο μόνος τρόπος να διασωθεί η χώρα μας κ. Μελιγκώνη είναι να εξαφανιστεί το ταχύτερο η παρούσα «Κυβέρνησή» της. Και σας μιλάει πρώην ψηφοφόρος της. ΠΡΩΗΝ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.