ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το κρίσιμο σταυροδρόμι

Η σκακιέρα έχει στηθεί και η παρτίδα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό –πιθανόν- την Μεγάλη Πέμπτη οπότε και θα αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup: Όλες οι πλευρές έχουν κάνει τις κινήσεις τους με την Αθήνα όπως και τους δανειστές να έχουν ρίξει την ζαριά τους.

Το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» με τις εμπλεκόμενες πλευρές πλέον να πρέπει να ξεκαθαρίσουν το τι θα γίνει με τα λεγόμενα «προληπτικά» μέτρα και την υιοθέτηση ενός «μηχανισμού» που θα ορίζει το πότε αυτά θα ενεργοποιούνται, αλλά και με την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως όλα δείχνουν το μεγάλο «στοίχημα» συνίσταται στο «προληπτικά» μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ και το εάν… αρκεί ο χρόνος: Αν τα προληπτικά μέτρα χρειαστεί να αποτυπωθούν λεπτομερώς σε χαρτί και να ψηφιστούν και ταυτόχρονα να προσδιοριστεί και το ποιος θα είναι ο μηχανισμός που θα αναγκάζει την Αθήνα να βγάζει αυτά μέτρα από το «καλάθι», τότε η διαδικασία θα τραβήξει αρκετά ακόμη..

Και φυσικά ο κίνδυνος δεν είναι άλλος από το να μην εκταμιευτούν τα χρήματα των δόσεων στην ώρα τους..

Από την άλλη η Ευρώπη θα πρέπει να τρέξει και τις διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους: Οι πληροφορίες λένε πως η λύση είναι σχεδόν έτοιμη από πλευράς Βρυξελλών, θα συνοδεύεται με κάποιου είδους... επιπλέον επιτήρηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Όλοι λοιπόν έχουν πάρει τις θέσεις τους γύρω από το τραπέζι και η συμφωνία δεν δείχνει άπιαστο όνειρο: Τώρα εάν αυτό που θα πάρει η Αθήνα είναι κοντά ή … απέχει αρκετά από εκείνο που θα ήθελε να κερδίσει ή αν θα έχει δυσκολίες να περάσει όλο το «πακέτο» από την ελληνική Βουλή είναι άλλη… ιστορία και σε κάθε περίπτωση αναδεικνύει το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκει μπροστά της..

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NMan. 15:50 25/04/2016

    ΠΟΙΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΘΑ ΔΑΝΕΙΖΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ καΜένο εντελώς,
    χωρίς ‘’αιματηρές’’ εγγυήσεις, με αυτή τους την συμπεριφορά?
    =========================================
    ΠΡΙΝ καν καθίσουν στην πολυθρόνα διασπάθισαν με ‘’ύποπτες’’ και αδιαφανείς διαδικασίες 500 εκατ. ευρώ , για υπέργηρες ‘’καρκάσες ’’ υπέρ πεντηκονταετών αεροπλάνων, όταν τα παιδιά λιποθυμούσαν από την πείνα.
    *Αγωνιούμε και ψάχνουμε να βρούμε αιτίες γιατί διαρκώς οι δανειστές αναβάλλουν και διαρκώς αποδεικνύουν την ΕΛΛΕΙΨΗ εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αλέξη καΜένου εντελώς.
    *Ποιος ξένος μπορεί να δεσμευτεί στο λαό του, ότι ο Τσίπρας είναι πρόσωπο αξιόπιστο, και οικονομικά κατηρτισμένο, ώστε να κάνει ΣΩΣΤΗ ! διαχείριση των χρημάτων των λαών που μας δανείζουν?

    Λες και ήταν υποχρεωμένοι να μας δανείσουν,
    *Βρίσαμε χυδαία , προσβάλαμε βάναυσα και προκαλέσαμε τους ΠΑΝΤΕΣ, αρχής γενομένης με το ‘’αχόρταγο’’ κατασκεύασμα της πολιτικής ηλιθιότητας που έγινε και υπουργό. Ποιον δεν έβρισε και ποιον δεν προκάλεσε τόσο ο ακροδεξιός συνέταιρος όσο και ο ίδιος ο Τσίπρας, με την αγραμματοσύνη του και τους κοκκινολαίμηδες συμβούλους του?
    *Δυστυχώς, οι ‘’αριστεροί’’ προβοκάτορες της δημοκρατίας και της νομιμότητας, φαίνεται, πως βρίσκονται σε ‘’διατεταγμένη’’ υπηρεσία καταστροφής της Ελλάδας, κατάληψης της εξουσίας, κατάργηση της δημοκρατίας, Η, ??? υπό την επήρεια επικίνδυνων παραισθησιογόνων ουσιών?
    *Ποιες υπογεγραμμένες συμφωνίες τήρησε και εφάρμοσε ο χουντο- αναστημένος ‘’εκλεκτός’’ των ..εκλεκτών της Χούντας?
    *Τι ακριβώς έχει ως ‘’ΑΤΟΥ’’ ο κ Τσίπρας, για να απαιτήσει και μείωση χρέους ?
    *Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχει εφαρμόσει και ποιους νόμους ενεργοποιήσει ώστε να αντιληφθούν και οι εταίροι μας-δανειστές, όταν δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες των λαών που θα πληρώσουν ‘’ την ασυλία Τσίπρα ‘’ στον Καραμανλή?
    *Πόσες ..μυριάδες κομματικοί κολαούζοι ‘’κατέχουν’’ δημόσιες θέσεις λόγω μαυρογυαλούρικης συμπεριφοράς των πεινασμένων για εξουσία μπολσεβίκων.
    *Με ποια εχέγγυα έρχεται σήμερα ο Τσίπρας και υπόσχεται τόσο προεκλογικά ,όσο και μετεκλογικά μείωση του χρέους από την ΕΕ, όταν ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν την του υπεσχέθη, κι όταν η μέχρι σήμερα ΣΠΑΤΑΛΗ και μικροκομματική διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε πελατειακή και αντισυνταγματική ‘’αντάξια’’ της κλίκας των όψιμων απογόνων του σταλινικού ολοκαυτώματος της δημοκρατίας, της ισότητας της ανθρωπιάς.
    **Ποιος ΤΡΕΛΟΣ πολιτικός ηγέτης των μελών της ΕΕ, θα τολμήσει να προτείνει στο λαό του, να υποστεί νέες θυσίες, για να ‘’ακούνε’’ τις ΒΡΙΣΙΕΣ του Καμμένου και την βρόμικη προπαγάνδα, εκβιασμούς, ψευτοαντριλίκια και σπατάλη ασυγκράτητη , ανώφελη και μικροκομματική συμπεριφορά , από τους Τσιπρογιάννηδες , με τα χρήματα που θα στερηθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους?
    *Τι ακριβώς προτείνει ή, έκανε υπέρ της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων, εκτός του: ΝΑ ‘’ΧΑΡΙΣΕΙ’’ τον ‘’Αστέρα’’ ,να ‘’δωροθετήσει ’’ τα ελληνικά αεροδρόμια, να καταστήσει τους τούρκους πιο ασύδοτους και πιο επικίνδυνους και να διορίσει όλα τα κομματικά του απολειφάδια, ως ‘’αναγκαία’’ στοιχεία προόδου προς την χρεοκοπία?

  2. Τσίπρας: Το ..αλογάκι του καΜένου εντελώς?

    Εξοπλισμοί 500 εκατ δολαρίων χωρίς ενημέρωση της Βουλής;

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2015

    Από τα ΜΜΕ οι Έλληνες πολίτες πληροφορήθηκαν ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να δαπανήσει 500 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας με απευθείας ανάθεση, τα οποία είχαν αποσυρθεί από το 2009, αφού σύμφωνα με όλες τις αρμόδιες εισηγήσεις ο εκσυγχρονισμός τους εθεωρείτο κοστολογικά ασύμφορος και οι επιχειρησιακές ανάγκες που προσέφεραν καλυπτόταν πλήρως με άλλους τρόπους.

    Επειδή η υποτιθέμενη απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάθε άλλο παρά πειστική είναι, ο Πρωθυπουργός ο ίδιος οφείλει να απαντήσει άμεσα:

    1. Αν άλλαξε η προτεραιότητα και γιατί στα εξοπλιστικά προγράμματα, όταν το εν λόγω πρόγραμμα θεωρούνταν μέχρι τώρα πολύ υποδεέστερης ανάγκης σχετικά με άλλα που δεν υλοποιούνται.

    2. Αν ακολουθήθηκε η υποχρέωση που θεσμοθετήσαμε το 2010 επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία πριν από οποιαδήποτε απόφαση του ΚΥΣΕΑ να συζητούνται στην Επιτροπή Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής όλα τα θέματα εξοπλισμών, ώστε να υπάρχει πλήρης και διακομματκά ελεγχόμενη διαφάνεια.

    Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται πλήρης ιεράρχηση των εξοπλιστικών δαπανών και μάλιστα με πλήρη διαφάνεια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.