ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι λένε τα κείμενα του ΔΝΤ και της ΕΕ

Το μεγάλο «παζάρι» πριν την Ουάσιγκτον

Στην Ουάσιγκτον –όπως όλα δείχνουν- θα χρειαστεί να «κλείσουν» τους «ανοιχτούς τους λογαριασμούς Αθήνα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Βρυξέλλες.
tsakalotos

του Βαγγέλη Δουράκη

Με αλλεπάλληλες συσκέψεις ακόμη και μέχρι το ξημερώματα, Ελλάδα και δανειστές επιχειρούν να βρουν μια «χρυσή τομή», με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προϊδεάζει ότι ΔΝΤ και Αθήνα δεν θα πάρουν αυτό που θέλουν σε επίπεδο χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ναι μεν εμφανίστηκε «αρκετά αισιόδοξος» ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα τις «επόμενες λίγες εβδομάδες» πρόσθεσε όμως ότι αυτή δεν θα «έχει τίποτα να κάνει με την ανακούφιση χρέους αλλά περισσότερο με την Ελλάδα να πρέπει να κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση του να γίνει ανταγωνιστική οικονομία». Όπως είπε χαρακτηριστικά,  δεδομένου ότι οι ωριμάνσεις του ελληνικού χρέους φτάνουν ήδη στα 35 χρόνια και οι πληρωμές τόκων πάγωσαν για δέκα χρόνια, άνθρωποι που μιλούν για ελάφρυνση χρέους απλά «δεν θέλουν να μιλήσουν για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα».

Έτσι η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται καθώς για να συνταχθεί ένα πρώτο «προσύμφωνο» πριν το ελληνικό Πάσχα, δηλαδή ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση χρημάτων το νωρίτερο τον Ιούνιο, υπάρχουν μέχρι στιγμής δύο κείμενα πάνω στο τραπέζι.

Το ΔΝΤ έχει αποστείλει στην ελληνική κυβέρνηση ένα 15σελιδο MEFP και αντίστοιχα η Κομισιόν ένα ΜοU 37 σελίδων, τα οποία σχεδόν ταυτίζονται στα μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, τα «κόκκινα δάνεια» και το ασφαλιστικό, αλλά διαφωνούν στο στόχο και την απόδοσή τους το 2018.

Με άλλα λόγια, το κείμενο της Ευρωζώνης αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ (δηλαδή 5,4 δισ. ευρώ) και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ενώ το κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ (σχεδόν 4,6 δισ. ευρώ) και διασφαλίζουν πλεόνασμα 1,5% το 2018.

Κυβερνητική πηγή δήλωνε πάντως πως θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό, καθώς η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να καταλήξει άμεσα σε δυο διαφορετικά κείμενα (ένα με τις ευρωπαϊκές πηγές και ένα με το ΔΝΤ) στα οποία θα υπάρχει συμφωνία σε όλα τα επιμέρους μέτρα, αλλά θα διαφέρουν ως προς την εκτίμηση των Θεσμών για τη δημοσιονομική τους επίπτωση και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα φέρουν το 2018.

Και κάπου εδώ είναι που η Ουάσιγκτον «πιέζει» τις Βρυξέλλες για «γενναία» διευθέτηση του ελληνικό χρέος, θεωρώντας κάτι τέτοιο προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βάζει «φρένο» στις υψηλές προσδοκίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από την ελληνική πλευρά δεν έδειχναν να ανησυχούν για τις δηλώσεις Σόιμπλε και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «τι περιμένατε να πει σε αυτή τη φάση», θεωρώντας ότι εντάσσονται στις πιέσεις που ασκούνται από όλες τις πλευρές.

Η  ίδια πηγή σε ερώτηση για το ύψος του αφορολόγητου επέμεινε ότι παραμένει στα 9.100 ευρώ την ώρα πάντως που πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δανειστές επιμένουν σε περαιτέρω μείωση λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα ευελπιστεί να καταλήξει σε μία «κατ' αρχήν συμφωνία» και σε δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ), που θα δίνουν προοπτική συμφωνίας και θα τα πάρει μαζί του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ουάσινγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από την Πέμπτη.

Άλλες πηγές της κυβέρνησης έλεγαν πως «πρέπει να κλείσουμε και θα κλείσουμε» έως την Τετάρτη, οπότε και θα διακοπούν οι συζητήσεις λόγω του ότι όλοι θα πρέπει να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 15-17 Απριλίου, θα διεξαχθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα παρευρεθούν εκτός από την διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αξιωματούχοι από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ESM.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.